Ga naar de inhoud
Tech

Weet je wat pas slecht is voor het milieu? Netflixen

Beeld © Bloomberg

Als je graag series streamt ben je niet heel erg milieubewust bezig. Streamingdiensten als Netflix en YouTube slaan hun video's namelijk wereldwijd op servers op en die draaien maar zelden op groene energie.

Dat althans stelt Greenpeace in een nieuw rapport waarin de organisatie op een rij zet hoe online diensten gebruik maken van duurzame energie. Vooral videodiensten zijn grootverbruikers van stroom en er is nog een hoop te verbeteren, concludeert de milieuorganisatie. 

Cijfers

YouTube scoort het best, gevolgd door Amazon en Prime en Netflix krijgt maar net een voldoende. Helemaal onderaan staan diensten als Hulu en Vevo, die veel gebruik maken van gas, kolen en nucleaire energie.

Klik voor groot.

Clicking Clean Report Graphic - Video Streaming

De data is afkomstig van de bedrijven zelf, en bij de score is onder andere gekeken naar transparantie over energieverbruik, investeringen in duurzame energie en plannen om af te stappen van vervuilende stroom.

Netflix steeds vervuilender

Netflix, verantwoordelijk voor een derde van het internetverkeer in Noord-Amerika, scoorde in de middenmoot omdat het maar zelden data publiceert over de uitstoot van broeikasgassen.

Ook gebruikt het bedrijf in verhouding steeds minder duurzame energie: in 2016 was 17 procent van de verbruikte energie groen, het jaar daarvoor ging het volgens Greenpeace nog om 23 procent. In 2014 zei het bedrijf zelfs nog dat 36 procent groene stroom was.

YouTube was het schoonst, vooral omdat Google transparanter is geworden over energieverbruik en heeft gezegd uiteindelijk helemaal over te willen stappen op duurzame energie.

Zwaardere bestanden

Video streamen verbruikt volgens Greenpeace sowieso meer energie, omdat er grotere bestanden verstuurd moeten worden dan als je sites bezoekt of muziek streamt.  

Dat zal in de toekomst alleen nog maar erger worden. Nieuwe videostandaarden zoals ultra-HD hebben nog veel meer data nodig aldus Greenpeace, dat ervoor pleit dat bedrijven dus meer gaan letten op hun energieverbruik.

Netflix was niet direct bereikbaar voor commentaar.