Tech

Je Facebook is niet zo privé, laat dit 'dashboard voor stalkers' zien

15 februari 2017 12:28 Aangepast: 28 juli 2017 21:30
Een beveiliger staat voor het Facebook-logo op de Web Summit in Dublin. Beeld © Bloomberg

Die ene gênante foto op Facebook waarvan je dacht dat je hem had verborgen? Hij is gewoon te vinden met de tool Stalkscan. "Het is echt een dashboard voor stalkers", aldus de Belgische maker Inti de Ceukelaire.

Stalkscan maakt gebruik van de Graph Search, een zoekmachine van Facebook die in 2013 werd gelanceerd. Deze zoekmachine maakt het mogelijk om zeer gedetailleerd Facebook te doorzoeken, bijvoorbeeld op welke foto's mensen hebben geliket, in welke foto's ze zijn getagged en van welke groepen ze lid zijn.

De Graph Search bestaat inmiddels niet meer, maar sommige functionaliteiten ervan zitten nog verstopt in het sociale netwerk. De Ceukelaire heeft een tool gemaakt waarmee iedereen gemakkelijk die functies kan gebruiken. "Ik hoop dat mensen beter op de hoogte zijn van wat er allemaal over hen te vinden is", zegt de Belgische hacker tegen RTL Z.

Tags verwijderen

Volgens De Ceukelaire is het een grote misvatting dat Facebook-gebruikers met de optie 'verbergen op timeline' gênante foto's waarin ze zijn getagged kunnen verbergen. Met de Stalkscan vind je ze met één druk op de knop terug in een overzicht. "Je moet echt de tags verwijderen voordat deze foto's ook uit de zoekfunctie van Facebook verdwijnen", zegt hij.

Een tag verwijderen doe je door je naam te selecteren, te wachten totdat er een nieuw schermpje verdwijnt en vervolgens 'tag verwijderen' te drukken.

Thumbnail

Via zijn tool heeft De Ceukelaire al verschillende beschamende foto's van Belgische bekendheden en politici gevonden: "Ik hoop dat mensen Stalkscan gebruiken om hun eigen profiel te onderzoeken en vervolgens allerlei likes en tags weg te halen. Je heb in al die jaren zo veel op Facebook gedeeld dat je snel vergeet hoe publiekelijk dit allemaal kan zijn."

Graph Search

Stalkscan kan voor allerlei andere doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de locaties waar iemand is geweest, welke reacties iemand heeft geplaatst en of een persoon politieke partijen of religies heeft geliket. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld alle single vrouwen tussen de 20 en 40 in jouw omgeving te zien.

De Ceukelaire noemt zijn tool een 'dashboard voor stalkers': als je wilt zien welke foto's je ex op Facebook liket, dan kan dat met Stalkscan. "Ik strijd niet tegen Facebook", verklaart De Ceukelaire. "Maar ik wil ervoor zorgen dat iedereen begrijpt wat ze allemaal delen en hoe ze hun privacy kunnen beschermen."

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat de Graph Search niet meer bestaat, maar dat sommige zoekopdrachten uit deze functie nog wel beschikbaar zijn. "De genoemde website verwijst alleen door naar Facebook’s bestaande pagina met zoekresultaten", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat gebruikers de Privacy Checkup kunnen doen om te kijken wat ze met wie delen.

06-nummers

Het is niet de eerste keer dat De Ceukelaire het sociale netwerk onder de loep neemt. Eerder bracht hij naar buiten hoe hij heel gemakkelijk de telefoonnummers van Belgische bekendheden en politici kon vinden.

Door bij accounts een nieuw wachtwoord aan te vragen kwam hij achter de laatste twee cijfers van het telefoonnummer. Daarna maakte hij een lijst met tienduizenden mogelijke telefoonnummers en voerde die geautomatiseerd in totdat de juiste persoon in de zoekbalk van Facebook verschijnt.

Hoe dat kan? Veel mensen koppelen hun 06-nummer aan hun profiel en zorgen er dan voor dat ze op basis van hun telefoonnummer kunnen worden gevonden. Door een 06-nummer in de zoekbalk van Facebook in te voeren, kan er een account verschijnen - zelfs als je daar geen vrienden mee bent.

Je kunt hier instellen dat je niet met je telefoonnummer kan worden opgezocht of dat alleen vrienden dit mogen doen. Facebook verklaarde eerder dat het 'een feature' is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore