Tech

Google naar hoogste Franse rechter om verwijderde zoekresultaten

19 mei 2016 18:23 Aangepast: 31 juli 2017 11:00
Beeld © AFP

Google stapt naar de hoogste Franse rechter om te voorkomen dat het bedrijf straks wereldwijd zoekresultaten moet censureren.

Google wil via de Franse Raad van State een besluit van de databeschermingsautoriteit CNIL aanvechten over het 'recht vergeten te worden'. Dankzij dit vergeetrecht, dat sinds 2014 van kracht is in Europa, kunnen burgers Google verzoeken om bepaalde pagina’s onvindbaar te maken als er op hun naam wordt gezocht. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om pagina’s met wraakporno of om nieuwsberichten over een misstap uit het verleden.

Als Google een dergelijk vergeetverzoek toewijst, krijgen bezoekers uit de EU het betreffende zoekresultaat niet langer voorgeschoteld als er wordt gezocht op een naam. In juli vorig jaar bepaalde de CNIL echter dat dit nog niet ver genoeg gaat: het vergeetrecht zou wereldwijd moeten gelden.

Denigrerende teksten over Atatürk

"Honderden jaren konden we ervan uitgaan dat het ene land niet het recht had om zijn regels aan de burgers van andere landen op te leggen", schrijft jurist Kent Walker van Google donderdag in een opiniestuk dat ook werd gepubliceerd door Le Monde. "Als gevolg daarvan kan informatie die in het ene land illegaal is, volledig legaal zijn in een ander land. Thailand verbiedt het beledigen van de koning, Brazilië verbiedt negatieve campagnes tijdens verkiezingen en Turkije verbiedt denigrerende teksten over Atatürk. Maar al deze zaken zijn elders gewoon toegestaan."

Walker wijst erop dat Google nu al ver gaat om 'vergeten' resultaten onvindbaar te maken voor EU-burgers. Zo worden de betreffende resultaten niet alleen verwijderd van Google.fr, maar ook van Google.nl en Google.de en alle andere Google-versies met een EU-extensie. Bovendien is het sinds maart zelfs niet meer mogelijk om vanuit Frankrijk of een andere EU-lidstaat een verwijderd zoekresultaat te vinden op bijvoorbeeld Google.com of andere niet-EU-versies van Google.

Datingprofiel

Toch wil CNIL dat Google nog verder gaat. De toezichthouder wijst erop dat een datingprofiel dat in de EU is verwijderd uit de zoekresultaten nog altijd zichtbaar zal blijven voor bijvoorbeeld je Amerikaanse collega. Om dat te voorkomen wil CNIL dat het Europese vergeetrecht wereldwijd van toepassing wordt. Voor Google gaat dit veel te ver. Walker: "Als de Franse wet wereldwijd gaat gelden, hoelang zal het dan duren voordat andere landen – die misschien minder open en democratisch zijn – ook gaan eisen dat hun censuurwetgeving wereldwijd gaat gelden?"

Bron: Bright.nl. Kijk tech-programma Bright TV elke maandagavond op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore