Tech

Pas op: apps om Instagram-volgers te krijgen stelen je wachtwoord

09 maart 2017 16:17 Aangepast: 09 maart 2017 17:22
Twee journalisten nemen een selfie met de nieuwe LG G6. Beeld © AFP

Android-apps die beloven dat je meer Instagram-volgers krijgt, stelen stiekem je gebruikersnaam en wachtwoord. Dit soort apps zijn honderdduizenden keren in de Google Play Store gedownload.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf ESET. Het gaat totaal om dertien gevaarlijke Android-apps met namen als 'Instagram Followers' en 'Real Followers for Instagram', die samen honderdduizenden keren zijn gedownload.

Wachtwoord doorsturen

De apps vragen gebruikers om in te loggen met hun e-mailadres en wachtwoord voor Instagram. Die gegevens worden doorgestuurd naar de criminelen, die er meteen mee proberen in te loggen. Deze inlogpoging wordt standaard geblokkeerd, omdat er plotseling vanuit een ander land wordt ingelogd.

Daar proberen de criminelen omheen te werken: de malafide app vraagt de gebruiker om de inlogpoging goed te keuren. Als de gebruiker dat niet doet, zou hij of zij geen extra volgers en likes krijgen.

Thumbnail

Account overnemen

De criminelen willen de Instagramaccounts overnemen om andere accounts te volgen en foto's en video's te liken. Daar bieden de criminelen een dienst voor aan: je betaalt 6 dollar en krijgt er dan 500 volgers bij.

Omdat de volgers authentiek moeten zijn, proberen deze criminelen zo veel mogelijk inloggegevens te stelen. Het is onduidelijk hoeveel profielen er daadwerkelijk zijn gestolen. De apps zijn inmiddels uit Googles app-winkel verwijderd.

Dit kun je doen om jezelf te beschermen:

Allereerst: als je zo'n app hebt gedownload, kijk even of je geen vreemde accounts volgt of gekke foto's liket. Als dat zo is, verander dan je wachtwoord. Als je ergens anders hetzelfde wachtwoord gebruikt, verander het daar ook.

Let verder goed op welke apps je downloadt en wat voor informatie je invoert. Als je het niet vertrouwt of het klinkt te mooi om waar te zijn: gebruik de app dan niet. 

Lees op rtlz.nl
Gevaarlijke Pornhub-app gijzelt je Android-smartphone

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore