Ga naar de inhoud
Tech

Overal snel mobiel internet wordt een verplichting

Beeld © ANP

Het wordt verplicht voor telecomaanbieders om ervoor te zorgen dat we overal in Nederland snel mobiel internet hebben. De overheid legt die verplichting op.

Vorige week maakte minister Kamp al bekend dat snel internet een basisbehoefte is, net als onderdak en kleding. Maar hoe dat vorm zou moeten krijgen, zei hij er niet bij. De vandaag aangekondigde dekkingsverplichting maakt dat nu duidelijk.

De verplichting gaat in vanaf de veiling van toekomstige mobiele frequenties, zoals die voor het nieuwe 5G-internet. Het zal gaan gelden voor alle bewoonde gebieden.

Experiment in Groningen

Overal in Nederland moet tenminste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar zijn, stelt Kamp. Hij is er serieus over: "Zonder deze technologie stagneert onze economie", schrijft hij in een toelichting

Nederland staat er al helemaal niet slecht voor: als enige land staan we zowel qua dekking als snelheid van 4G-internet in de top 10 van de wereld. Nederland heeft een 4G-dekking van ruim 99 procent, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie eerder dit jaar. 

Het doel van de overheid is om de telecomproviders samen te laten werken om die laatste 1 procent in de toekomst ook van mobiel bereik te voorzien. Die laatste procent zijn veelal grensgebieden en afgelegen stukken.

Veiling 5G in 2020

Met het supersnelle 5G wordt op dit moment nog geëxperimenteerd, waaronder in het Groningse Loppersum. Naar verwachting gaan de frequenties rond 2020 in de veiling.

Begin 2017 maakt het ministerie daarvoor de plannen en voorwaarden bekend, zodat telecombedrijven er hun investeringsplannen op kunnen aanpassen.

Benieuwd wat je kunt met 5G? Je ziet het in deze video:

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl