Tech

Google hoeft zoekresultaten 'nepjurist' niet te verwijderen

21 februari 2017 14:35 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
iStock

Een man uit Almere die een rechtszaak had aangespannen tegen Google heeft bakzeil gehaald. Hij wilde dat de zoekresultaten worden verwijderd die verschijnen als je zijn naam intikt.

De man klaagde dat hij ten onrechte wordt bestempeld als 'ex-crimineel met verzonnen diploma's en titels', door de zoekresultaten die naar boven komen als je zijn naam googelt. Daardoor zou hij schade lijden en niet meer aan de bak komen. 

Recht om vergeten te worden

Wie ernstig wordt benadeeld, kan een verzoek indienen bij Google om de zoekresultaten te verwijderen. En als de zoekresultaten 'ontoereikend, niet ter zake dienend of bovenmatig zijn', moet Google ze ook verwijderen.

Die algemene regel bestaat sinds het Europees Hof van Justitie uitspraak deed in een zaak die een Spaanse klager had aangespannen die vond dat hij buitensporig werd benadeeld door de zoekresultaten.

Geen sprake van

Maar volgens de rechter kan in dit geval, op basis van de documenten die de man heeft aangeleverd, niet worden vastgesteld dat de informatie waar Google naar linkt onjuist is.

Zo claimt de man eenvoudig te kunnen bewijzen dat hij is afgestudeerd, maar dat bleek niet uit de kopieën van officiële documenten die de man had meegenomen naar de zitting.

Jurist of nepjurist?

Volgens de rechter doet het terzake of de man is afgestudeerd of niet, omdat hij zich wellicht ten onrechte zou voordoen als afgestudeerd jurist. De rechtbank geeft de man verder nog mee dat het hem vrij staat om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen en organisaties die negatief over hem schrijven. Volgens de advocaat van de man kun je niet verwachten dat 'een eenvoudige burger' dat doet.

En ook dat vindt de rechter niet aannemelijk, omdat de man zegt dat hij een 'zeer succesvol juridisch adviesbureau heeft gehad' en bovendien wél gewoon in staat was om Google te dagvaarden.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore