Tech

BMW gaat dit jaar eerste zelfrijdende auto's testen in Europa

04 januari 2017 21:10 Aangepast: 14 april 2017 20:25
Beeld © YouTube, BMW

BMW wil in de tweede helft van het jaar veertig zelfrijdende auto's in de praktijk testen. Het bedrijf werkt daarvoor samen met chipfabrikant Intel en Mobileye, een ontwikkelaar van camera's en software voor zelfrijdende wagens.

De testen worden in Europa en Amerika uitgevoerd in 'alle weersomstandigheden' en op 'verschillende wegen'. Of de auto's ook in Nederland rond zullen gaan rijden, maakte het bedrijf niet bekend. 

De bedrijven focussen zich op zelfrijdende auto's voor op de snelweg en in stedelijke gebieden. Andere bedrijven kunnen de systemen vervolgens in hun eigen auto's gebruiken, maar ook alleen het ontwerp kunnen overkopen.

Daarnaast zoeken ze zoveel mogelijk andere partners. "We verwelkomen andere bedrijven, fabrikanten, leveranciers of technologische bedrijven om mee te doen", zegt een bestuurslid van BMW in het persbericht. Een samenwerking scheelt onder andere kosten en zorgt ervoor dat de innovatie versneld wordt, zeggen de samenwerkingspartners. 

In 2021 op de markt

Eerder werd al bekend dat BMW in 2021 met een zelfrijdende auto op de markt wil komen. De auto, die er in de bijbehorende video redelijk futuristisch uitziet, moet door middel van allerlei technische snufjes de bestuurder vermaken en bij de les houden tijdens de rit.

In Nederland mag de échte zelfrijdende auto nog (lang) niet op de openbare weg rijden. Auto's waar de bestuurder helemaal niets hoeft te doen, mogen in ons land alleen de weg op voor speciale tests. Daarvoor moet de RDW eerst toestemming geven. Eerder dit jaar gebeurde dat al, onder andere met BMW-auto's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van