Ga naar de inhoud
Tech

Tot 15 procent van de Twitteraccounts bestaat uit bots

Beeld © Getty

Lekker dan. Achter maar liefst 48 miljoen Twitteraccounts zitten waarschijnlijk geen mensen, maar robots.

Krijg je er de laatste tijd veel vrienden bij op Twitter? Juich niet te vroeg. Misschien zijn het wel bots: geautomatiseerde (nep)accounts.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië en de Universiteit van Indiana legden 14 miljoen Twitteraccounts langs een meetlat. Ze checkten bijvoorbeeld hoeveel tijd er zat tussen tweets, netwerkpatronen en de inhoud van tweets. Zo zijn ze meer dan 1150 aspecten langsgegaan. 

Conservatieve schatting

Op basis van al deze checks concluderen de onderzoekers dat 9 tot 15 procent van de accounts bestaat uit bots. En zelfs die 15 procent zou nog een conservatieve schatting kunnen zijn, zeggen de wetenschappers, aangezien ze complexe bots misschien onterecht als mensen hebben gelabeld.

En er is nog een grijs gebied: de bots die nog altijd deels door mensen bestuurd worden. De onderzoekers wisten niet goed waar ze deze moesten indelen.

Twitter zelf optimistischer

De conclusie van de onderzoekers, dat tot 15 procent van de accounts uit bots bestaat, is een heel andere dan die van Twitter zelf. Het bedrijf schat het percentage bots op hoogstens 8,5 procent. Daar zitten ook accounts bij die bijvoorbeeld nieuws automatisch twitteren. Het aantal pure spam-accounts schat het bedrijf op 5 procent.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl