TEDxAmsterdam 2014

Winnaar TEDx 2014: goed dat mensen zien wat een universiteit doet

28 november 2014 16:05 Aangepast: 27 november 2015 09:46

Gerben Stouten van TU Delft had in 2014 het beste idee volgens de jury van TEDx Amsterdam. En het is een idee dat al wordt uitgevoerd: afbreekbaar plastic maken uit afvalwater.

"We zoeken in de natuur naar beestjes die afval kunnen omzetten naar schoonwater en een bijproduct", legt Stouten uit. Die bacteriën zijn al in de natuur aanwezig. "Het enige wat wij doen is die beestjes laten bloeien in het afvalwater, zodat alleen de beestjes overblijven die dat interessante kunstje doen."

ZIE OOK: 'We moeten met z'n allen bewuster omgaan met zwerfafval'

Het is 'super goed' dat water al gezuiverd wordt, zegt Stouten. "Maar er zit toch iets in dat water wat het verontreinigd, en die verontreiniging kun je dus omzetten in hele nuttige producten, waaronder plastic." Plastic wordt nu gehaald uit olie, maar aan de productiemethode van Stouten komt geen olie te pas.

Bij candybar-fabrikant Mars is het project al in gang gezet. "Ze hebben gigantische hoeveelheden afvalwater dat ze moeten lozen. Ze hebben zelf al afvalzuiveringsinstallaties, maar wij hebben een truc gevonden om dat afval direct om te zetten in bioplastic."

ZIE OOK: De marktplaats voor zorgklussen

Het is kortom goed mogelijk dat het afvalwater van je Mars wordt omgezet in de plastic verpakking van je nieuwe Mars. En die verpakking is dan ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Dat het idee heeft gewonnen, is vooral goed voor de aandacht die het genereert, denkt Stouten. "Het gebeurt niet vaak dat een universiteit zoveel exposure krijgt, voor waar we mee bezig zijn. Het is leuk voor mensen dat ze concreet kunnen zien wat een universiteit doet. Wat doen we en wat komt daaruit? Dat werkt twee kanten op."

`