Ga naar de inhoud
Tech

WhatsApp, Telegram of Allo? Dit zijn de 10 tofste chat-apps

Beeld © ANP

We zien door al die chat-apps het bos niet meer. Welke apps zijn eigenlijk populair en wie gebruikt ze precies? Een overzicht.

1. Voor als je met je moeder wilt chatten: WhatsApp

Met stip op plek nummer één staat WhatsApp. In Nederland gebruikt zo'n beetje iedereen en zijn moeder de app om snel en simpel te kunnen chatten, foto's te versturen en zelfs te bellen. Door het toevoegen van end-to-end-encryptie, waarmee gesprekken alleen voor jou en de ontvanger(s) zijn in te zien, is de app veel veiliger geworden en ook het uitbrengen van een webversie leidde tot veel vreugde bij gebruikers.

Maar WhatsApp is dit jaar ook negatief in het nieuws gekomen. Zo kondigde het bedrijf aan data te gaan delen met Facebook en dat partijen jou binnenkort commerciële berichten - in de volksmond gewoon reclame - kunnen sturen. Daar lijdt WhatsApp vooralsnog niet onder: we blijven de app massaal gebruiken.

WhatsApp is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows

2. Voor de feestjes en kennissen: Facebook Messenger

Facebook is voor veel gebruikers langzaam veranderd van een plek waar ze privémomenten delen naar een platform waar ze hun leven regelen: van het feliciteren van vrienden en organiseren van evenementen tot lezen van nieuws. Dat maakt Messenger zo handig: je kunt heel snel met alle aanwezigen op een evenement een groepsgesprek beginnen.

Thumbnail

Maar Messenger biedt ook de optie om met kennissen te praten van wie je het telefoonnummer niet hebt. Het is zelfs mogelijk om mensen die niet je vriend zijn een berichtje te sturen - hoewel die berichtjes een beetje verstopt zijn. Dat maakt Messenger een veel opener platform dan bijvoorbeeld WhatsApp, waar je per se het 06-nummer van een persoon moet hebben om te kunnen chatten.

Messenger is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows

3. Voor de jeugd: Snapchat

Snapchat heeft iets magisch: het geeft een kijkje in het leven van mensen op een manier die 'ouderen' (lees: 25+) onbekend is: je dagelijkse bezigheden delen, maar niet alles opslaan. Terwijl de meesten zijn opgegroeid met het bewaren van al hun berichtjes, foto's en video's, is de Snapchat-generatie juist van het delen van content die na een tijdje weer verdwijnt - een unieke functie van Snapchat.

Thumbnail

Tieners gebruiken Snapchat om te communiceren met vluchtige foto's en video's voorzien van allerlei gekke filters. Want waarom zou je een berichtje sturen als het ook kan met (tekst op) een foto of video? Veel celebrity's gebruiken Snapchat om een kijkje in hun leven te geven. Zo kun je zien wat sterren als Ariana Grande, Justin Bieber of Avicii in het dagelijks leven doen.

Snapchat is gratis te downloaden voor Android en iOS

4. Voor de fijnproevers: Telegram

Telegram werd na de overname van WhatsApp door Facebook genoemd als de Grote Verlosser: een app die wél je privacy beschermt. Maar het omgekeerde gebeurde: WhatsApp voerde krachtige end-to-end-encryptie door, terwijl Telegram standaard al je gesprekken in de cloud opslaat. Dat vinden sommigen heel handig, omdat je op al je apparaten toegang hebt tot je berichtjes, foto's en video's. De functie wordt ook gezien als kwetsbaar, omdat berichtjes in de cloud kunnen worden gehackt.

Het fijne aan Telegram is dat de ontwikkelaars heel actief nieuwe functies toevoegen. Zo zijn er uitstekende desktop-apps (veel beter dan die van WhatsApp), een heel goede zoekfunctie voor gifjes en zelfs bots om bijvoorbeeld elke dag het weerbericht te ontvangen of een poll in een groepsgesprek te starten.

Telegram is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows

5. Voor de avonturiers: Allo

Googles Allo is de enige 'slimme' chat-app uit dit rijtje en kan automatisch suggesties voor reacties geven: handig voor de luie mensen onder ons. Allo leert ook van het chatgedrag van gebruikers. De app stelt bijvoorbeeld 'haha' voor in plaats van een lachende emoji als hij merkt dat je dat vaker gebruikt. Ook is Google Assistent aan de app toegevoegd, waarmee je bijvoorbeeld kunt vragen naar goede restaurants in de buurt. Deze functies zijn vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.

Thumbnail

Het wordt voor Google een lastige klus om van het net uitgebrachte Allo een succes te maken, nu al er zo veel chat-apps zijn die veel gebruikers hebben. De privacyvoorvechters gaan de app sowieso mijden: Google leest namelijk met elk gesprek mee. Als je dat niet wilt, kun je een incognitomodus inschakelen die end-to-end-encryptie activeert. Dat moet je dan wel voor elk individueel gesprek doen.

Allo is gratis te downloaden voor Android en iOS

6. Voor de privacyvoorvechters: Signal

In plaats van Allo zullen de privacyvoorvechters kiezen voor Signal, de opensource-app van encryptie-expert Moxie Marlinspike. De technologie achter Signal wordt onder andere door Facebook en Google in hun producten gebruikt en zelfs NSA-klokkenluider Edward Snowden is fan van de app: 'Ik gebruik Signal elke dag.'

Met Signal kun je op basis van je 06-nummer chatten (ook groepen), media versturen en zelfs bellen. Ook is er een ietwat krakkemikkige desktop-app die alleen met de Android-app werkt. Daar houdt het dan ook mee op, maar je communicatie is in ieder geval zo veilig mogelijk.

Signal is gratis te downloaden voor Android en iOS

7. Voor werk (en gifjes): Slack

Slack is een vreemde eend in de bijt, maar niet minder interessant. Slack is een app waarmee collega's gemakkelijk met elkaar kunnen praten, in privégesprekken en kanalen. Maar omdat velen genoeg uren met hun collega's doorbrengen, is Slack uitgegroeid tot één van de populairste chat-apps.

Thumbnail

Slack is niet alleen populair op de werkvloer, ook vriendengroepen en studentenhuizen gebruiken de app. Zo kun je een kanaal aanmaken voor borrels, het avondeten of de sportschool - en je krijgt alleen een melding als jouw naam wordt genoemd of je een privébericht ontvangt. Zo is Slack een interessant alternatief als je de soms ellendig drukke groepschats zat bent.

Slack is gratis te downloaden voor AndroidiOS en Windows

8. Voor journalisten: Threema

Threema is, net als Signal, erg gefocust op de privacy van zijn gebruikers. Hoewel de Zwitserse app niet opensource is, wordt de dienst wel als zeer veilig gezien. Een voordeel van de app is dat je op basis van een korte code (Threema-ID) met elkaar kunt communiceren. Zo hoef je niet per se je 06-nummer te delen om met mensen contact te hebben.

Dat is de reden waarom vooral journalisten van Threema gebruikmaken: ze delen hun Threema-ID en kunnen met bronnen communiceren zonder direct hun 06-nummer bloot te geven. Ook voor bronnen is Threema een interessante optie: je kunt relatief veilig en anoniem een account aanmaken. En als je een nieuw Threema-ID wilt, installeer je de app gewoon opnieuw. Hier vind je hoe je via Threema tips aan de redactie van RTL Nieuws kunt doorgeven.

Threema is voor 2,99 euro te downloaden voor Android, iOS en Windows

9. Voor de ouwe Pingers: BBM

Terwijl Blackberry als telefoonfabrikant zo goed als dood is, wordt hun chat-app BBM - de afkorting van Blackberry Messenger - toch nog door 55 miljoen mensen actief gebruikt. Onder andere in Indonesië is de app nog enorm populair, omdat de mensen daar nog relatief veel (oudere) Blackberry's gebruiken.

Nederlandse cijfers zijn er niet, maar het zogeheten 'pingen' - het werkwoord voor chatten via BBM - was zo'n tien jaar geleden enorm populair in ons land. Een unieke functie van BBM is dat je verstuurde berichten kunt verwijderen - ook op de telefoon van de ontvanger. Daarnaast biedt de app kanalen waarop je jezelf kunt abonneren, zoals een sport- of filmkanaal, en waar je met anderen kunt chatten.

BBM is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows

10. Voor de Apple-fanboys: iMessage

Net als Google en Facebook heeft ook Apple zijn eigen berichtendienst: iMessage, dat alleen op Apple-apparaten werkt. De chat-app is versleuteld met end-to-end-encryptie en heeft met iOS 10 een grote update gekregen. Zo kun je voortaan tekeningen en stickers naar elkaar versturen.

Thumbnail

De grootste update die iMessage met iOS 10 heeft gekregen, maakt hem ook uniek in dit rijtje: het integreren van andere apps. Zo moet het in de toekomst mogelijk worden via iMessage geld terug te vragen met je bank-app of een spelletje te spelen. Handig!

iMessage wordt standaard geleverd op iPhones en iPads

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl