Ga naar de inhoud
Tech

Chatapp Telegram sluit elke maand duizenden pro-IS-kanalen

Beeld uit één van de propagandavideo's van IS uit 2014 Beeld © AFP

Elke maand worden er duizenden Telegram-chatkanalen gesloten waar IS-sympathisatenten met elkaar communiceren. In deze kanalen worden onder andere handleidingen voor het maken van bommen en extemistische preken verspreid.

Telegram-baas Pavel Durov zegt dat de chatapp deze maand al meer dan 2000 aan IS gerelateerde chatkanalen heeft gesloten. Naast dat Telegram zelf deze kanalen in de gaten houdt kunnen gebruikers ook nieuwe kanalen melden via abuse@telegram.org.

Uit een gelekt IS-document blijkt dat de terreurgroep Telegram aanraadt om veilig te kunnen communiceren, samen met een reeks andere diensten.

Propaganda en handleidingen

"Hoewel Telegram deelneemt in de elektronische oorlog tegen IS, worden veel aanhangers voor de gek gehouden door Telegrams beveiliging en vertrouwen ze er nog steeds op om gevoelige berichten te versturen", zo schrijft IS in één van de chatkanalen meldt Vocativ. Deze website houdt IS-chatkanalen nauwlettend in de gaten.

De chatkanalen worden naast het verspreiden van propaganda ook ingezet om handleidingen voor het maken van bommen en plegen van aanslagen te delen. Via de kanalen probeert de terreurgroep ook nieuwe mensen te werven en hen te stimuleren om in hun eigen land een aanslag te plegen.

Thumbnail

Voorbeelden van de gesprekken die in de chatkanalen worden gehouden (beeld: Middle East Media Research Institute)

Drie dagen voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn heeft de Amerikaanse commissie voor Buitenlandse Zaken aan Durov gevraagd om verschillende pro-IS-chatkanalen te sluiten, zo schrijft de Washington Post. Daarin zouden verschillende terroristische aanvallen worden voorbereid.

Conversations

Het is opvallend dat IS juist kiest voor Telegram, omdat de app standaard helemaal niet zo goed is beveiligd als alternatieven als WhatsApp, Signal en Threema. Volgens Vocativ zijn IS en zijn sympathisanten langzaam aan het verhuizen naar de chatapp Conversations, die een stuk beter is beveiligd dan Telegram. 

Telegram heeft maandelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. De app is met name populair geworden nadat WhatsApp eind 2014 door Facebook werd overgenomen. Veel mensen denken dat Telegram een Russische chatapp is, maar het bedrijf is gevestigd in Berlijn. Durov is daarentegen wel geboren in Rusland.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl