Ja, de AirPods zien er gek uit. En ja, ze zijn met 180 euro erg duur. Maar over een aantal jaar lopen we er allemaal zo bij: met twee losse draadloze oordopjes die je met een doosje oplaadt. Want dat draadloos de toekomst is, bewijzen de uitstekende AirPods van Apple.
Draden zijn ronduit vervelend. Hoe vaak ben je niet aan je fiets blijven haken? En hoe vaak ritste je je jas dicht om erachter te komen dat je draad eronder zit? En hoeveel tijd heb je niet besteed aan het uit elkaar halen van het draad van je oordopjes?
Kort gezegd: draden moeten weg. Apple is dan ook één van de eerste partijen die heel gedurfd de koptelefooningang uit zijn smartphone haalt. "Draadloos is de toekomst", zei Tim Cook tijdens de presentatie van de iPhone 7. Maanden later komt Apple dan écht die belofte na. De AirPods zijn de eerste bluetooth-oordopjes die gewoonweg altijd en overal goed werken.
Een kopie van de EarPods
De AirPods zijn bijna een kopie van de EarPods, de oordopjes die je bij elke iPhone krijgt. De dopjes zijn iets ronder en de steel is wat dikker en langer, maar als de EarPods goed in je horen blijven zitten dan geldt dat ook voor de AirPods.
De oordopjes worden geleverd met een doosje dat op het eerste gezicht eruitziet als flosdraad. Het doosje functioneert als oplader: stop de AirPods er vijftien minuten in en je kunt weer een paar uur muziek luisteren. In totaal gaan de oordopjes zo'n vijf uur mee voordat je ze weer in de oplader moet stoppen. Met magneetjes blijven de AirPods in het doosje zitten. De klep wordt ook met een magneetje gesloten.
Het brein van de AirPods
Zodra je het doosje met de AirPods opent, verschijnt er een melding op je iPhone (bluetooth moet wel zijn ingeschakeld). Bij de eerste keer vraagt Apple of je de AirPods aan jouw iPhone wilt koppelen. Als dit is gebeurd, maakt de iPhone voortaan altijd direct connectie met de AirPods zodra je ze uit het doosje haalt.
Iedereen die wel eens een bluetooth-apparaat met zijn telefoon heeft gekoppeld weet hoe vervelend en tergend dit proces kan zijn. Het is daarom knap dat Apple dit proces zo simpel en gebruiksvriendelijk heeft gemaakt.
Het brein van de AirPods is de W1-chip, een piepklein chipje dat in beide oordopjes zit. De W1-chip zorgt ervoor dat beide oordopjes een eigen individuele bluetooth-connectie hebben. Zo kun je ook maar met één oordopje in naar muziek luisteren of bellen.
De W1-chip werkt met grote bluetooth-antennes waarmee de connectie erg stabiel is. Je hebt met de AirPods geen last van haperingen of storingen, en je kunt met gemak door het huis lopen terwijl je iPhone op je bureau ligt: de oordopjes blijven dan muziek spelen.
Een andere functie van de W1-chip is de koppeling met al je andere Apple-apparaten. Zo verbindt de W1 ook automatisch met je Apple Watch, Macbook of iMac, als je daar met hetzelfde iCloud-account bent ingelogd. En ja: je kunt de AirPods ook via bluetooth koppelen aan je Android.
Slimme sensoren
Naast de W1-chip beschikken de AirPods ook nog over verschillende sensoren. Eén van die sensoren houdt in de gaten of de AirPod wel in je oor zit. Als dat niet het geval is, wordt de muziek gepauzeerd en energie bespaard. Stop ze weer terug in je oor en de muziek begint weer automatisch te spelen.
Een andere sensor herkent wanneer je op de AirPod tikt. Door twee keer op een AirPod te tikken start je assistent Siri op. Je kunt dan vervolgens een commando uitspreken, bijvoorbeeld 'zet het geluid wat harder'. In elke AirPod zit aan de onderkant een microfoontje die pas wordt ingeschakeld zodra de AirPod merkt dat je kaken bewegen. Ook daar heeft Apple een sensor voor in de oordopjes gestopt.
Eén van de weinige nadelen aan de AirPods is dat de besturing erg beperkt is. Je kunt bij het twee keer tikken op de oordopjes kiezen tussen of Siri opstarten, of de muziek pauzeren. Drie keer tikken om een volgend nummer af te spelen, werkt bijvoorbeeld niet.
Stel: je wil een volgend nummer afspelen. Dan moet je twee keer op de AirPod tikken om vervolgens Siri op te starten. De muziek stopt, je zegt 'speel het volgende nummer af' en wacht vervolgens een seconde of twee totdat het nummer afspeelt. Het is een omslachtig proces voor een accessoire dat juist meer gemak moet bieden.
Prima geluid
Dan de geluidskwaliteit. Die is een stuk beter dan de EarPods, waarbij de lage tonen een stuk beter doorkomen. Kort gezegd: de geluidskwaliteit is prima, maar niet fantastisch. Als je een audiofreak bent, kun je de 180 euro beter besteden aan een paar bedrade in-ear-oordopjes.
Opvallend genoeg kunnen de AirPods wel een stuk harder dan de EarPods. Dat is fijn tijdens het sporten, waarmee je jezelf een beetje afsluit van de rest van de wereld. Door het zweten zitten de AirPods wel een stuk minder stabiel in je oor, waardoor de geluidskwaliteit ook omlaag gaat. Dat is zonde, want ook voor het sporten zijn er voor 180 euro ook duidelijk betere keuzes dan de AirPods.
Accuduur en gebruik
Binnen een dag ben je aan de AirPods gewend en wil je eigenlijk niet meer zonder. Je stopt ze in je oren en je kunt ze gelijk gebruiken om muziek met Spotify af te spelen, of gebruikt ze tijdens het afwassen om een podcast te luisteren. Door het lichte gewicht en kleine formaat zitten de AirPods na een paar uur ook een stuk comfortabeler dan een draadloze koptelefoon.
Het oplaaddoosje is de stille kracht achter de AirPods. Het voorziet de oordopjes van stroom wanneer je ze even niet gebruikt. Normaal gesproken draag je de oordopjes een paar uur, stop je ze in het doosje en wanneer je ze weer nodig hebt zijn ze opgeladen.
Is zijn flinke prijs waard
De AirPods tonen aan dat draadloos wel degelijk de toekomst is. Daar betaal je nu wel een flinke prijs voor: met 180 euro zijn de oordopjes één van de duurste accessoires die Apple voor de iPhone heeft gemaakt. En je betaalt vooral voor het gemak en de technologie, en niet voor de geluidskwaliteit.
In mijn iPhone 7 review schreef ik al dat Apple de AirPods er gratis bij had moeten geven: dan hadden ze pas echt een statement gemaakt. Daar sta ik nog steeds achter, en ik verwacht dat de AirPods over een paar jaar - misschien al met de iPhone 8 - standaard met elke iPhone worden geleverd.
Tot die tijd moet je voor jezelf beslissen of je het hoge bedrag eraan uit wil geven. Maar als je ze koopt, heb je er absoluut geen spijt van.