Tech

Raak je foto's niet kwijt: zo maak je een goede backup

31 maart 2017 06:01 Aangepast: 31 maart 2017 20:10
Ook Kendall en Kylie Jenner willen niet dat hun selfies verloren raken. Beeld © Getty

Het is vandaag World Backup Day. En omdat meer dan de helft van de Nederlanders ooit wel eens foto's is verloren door niet te backuppen, is het vandaag de hoogste tijd om daar iets aan te doen.

Nog veel Nederlanders verliezen hun waardevolle foto's en documenten, zo blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau iVox en hardeschijffabrikant Seagate. De reden? Mensen wissen per ongeluk bestanden die ze later nodig hebben, of hun apparaat gaat kapot.

Daarom is World Backup Day in het leven geroepen: een initiatief van gebruikers van het populaire Reddit-forum. Op World Backup Day hopen ze zo veel mogelijk mensen aan te sporen om regelmatig een backup van hun bestanden te maken. 

Wij helpen je een handje om de juiste keuze te maken. 

Backup naar de cloud

Laten we beginnen met de cloud. Het voordeel van de cloud is dat, als je de app op al je apparaten installeert, je altijd toegang hebt tot je bestanden. We zetten de beste clouddiensten voor je op een rijtje.

Dropbox 
9,99 euro per maand voor 1TB opslag

Dropbox is misschien wel de bekendste clouddienst uit het rijtje. Ze waren er vroeg bij en hebben de afgelopen jaren laten zien voorop te lopen als het gaat om nieuwe functies. Zo biedt Dropbox een uitgebreide sectie voor je fotogalerij, kun je documenten scannen en direct naar de cloud uploaden en is het mogelijk om bestanden op je smartphone op te slaan. 

Google Foto's
Gratis voor onbeperkte opslagruimte, betalen voor backuppen in volledige resolutie

Google Foto's (beeld onder) is één van de beste diensten van de internetgigant. De app uploadt automatisch al je foto's en video's naar de cloud en rekent daar niets voor. Er is ook een krachtige zoekfunctie beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld naar foto's van bier kunt zoeken of alle foto's van een specifiek persoon kunt tonen. Je geeft Google wel toegang tot al je foto's, die de foto's scant om het zoekalgoritme voor foto's te verbeteren.

Thumbnail

Stack
Gratis voor 1TB opslag

De Nederlandse clouddienst Stack van TransIP biedt standaard 1TB gratis opslagruimte. Daar houden we van: de dienst had eind vorig jaar al meer dan 100.000 gebruikers. De mobiele apps van Stack zijn de laatste paar maanden flink verbeterd en hebben bijvoorbeeld een handige fotogalerij, maar de desktop-software is nog een beetje karig. 

iCloud
0,99 euro per maand voor 50GB, loopt op tot 19,99 euro voor 2TB

Als je alleen maar Apple-producten gebruikt is iCloud eigenlijk de beste optie. De clouddienst slaat je foto's, video's, documenten, notities, contacten en favoriete websites allemaal op en maakt ze beschikbaar voor al je Apple-apparaten, van je iPhone en iPad tot je Macbook. Het voordeel van iCloud is dat je ook zelf de opslagruimte kunt kiezen. Heb je maar 200GB nodig? Dan betaal je 2,99 euro per maand. 

Backup naar een schijf

Een backup op een harde schijf heeft ook voordelen. Omdat je niets in de cloud opslaat kunnen anderen - hackers, maar ook de bedrijven zelf - niet bij jouw bestanden. Daarnaast is een harde schijf gemakkelijk om te gebruiken wanneer je offline werkt, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Harde schijven heb je in alle soorten en maten. De bekendste merken zijn Western Digital, Seagate en Lacie, waarvan laatstgenoemde vooral bekend is door zijn verstevigde harde schijven voor onderweg. Als je een harde schijf voor thuis wilt kopen, dan is de Seagate Backup Plus 1TB (65 euro) of WD Elements Portable 1TB (68 euro) een goede keuze. 

En mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen: je kunt natuurlijk ook je backup in de cloud én lokaal op een harde schijf bewaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van