Nederland

Koeriersbedrijf TNT geteisterd door ransomware-aanval

27 juni 2017 18:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Het grote koeriersbedrijf TNT is slachtoffer van de wereldwijde ransomware-aanval. Het bedrijf telt meer dan 56.000 werknemers en opereert vanuit 100 locaties.

Dat stellen bronnen tegen RTL Nieuws. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat er 'problemen binnen de systemen van het TNT-netwerk' zijn, en dat ze 'er alles aan doen' om tot een oplossing te komen.

Het door FedEx overgenomen Nederlandse TNT is actief in meer dan 200 landen, waaronder Nederland. De ransomware legt naast TNT ook banken, vliegvelden en metro's plat.

Over de ransomware

De criminelen achter de nieuwe ransomware vragen 300 dollar losgeld in bitcoin. Als het slachtoffer niet betaalt, worden alle bestanden op de computer gewist. Daarmee lijkt de ransomware op Wannacry, het virus dat in begin mei computers van over de hele wereld gijzelde.

Meerdere cybersecuritybedrijven bevestigen dat de nieuwe ransomware zich opnieuw verspreidt via het lek in Windows waar ook Wannacry misbruik van maakte.

Windows-computers die de laatste updates niet hebben geïnstalleerd zijn nog steeds kwetsbaar om te worden overgenomen.

Wat kun je tegen de ransomware doen?

Om de infectie te voorkomen moet je Windows updaten. Het gaat specifiek om Windows-update MS17-010, die sinds 14 maart beschikbaar is. Het is dan wel van belang dat alle computers in het netwerk van deze update zijn voorzien. Daarnaast moet je uitkijken met het openen van emailbijlagen.

Als je computer is geïnfecteerd met de ransomware heb je in dit geval maar één keuze: een backup terugzetten. Als je die niet hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk je bestanden kwijt. Daarom is het maken van een backup belangrijk.

LEES OOK: Zo bescherm je jezelf tegen ransomware

`