Tech

Eindelijk een hybride politieauto die geschikt is voor achtervolging

10 april 2017 14:54 Aangepast: 10 april 2017 17:21
Beeld © Ford

Ford komt met de eerste hybride politieauto die snel genoeg is voor achtervolgingen in steden.

Bij politieauto's denk je niet meteen aan zuinig, maar vooral aan snelheid. Toch hoopt Ford Amerikaanse politiekorpsen te overtuigen met een speciaal aangepaste hybride-auto met een kleine, zuinige brandstofmotor en een elektrische motor. Hij moet rap genoeg zijn om in steden de achtervolging te kunnen inzetten.

Speciale achtervolgingsmodus

De Police Responder Hybrid Sedan is een aangepaste versie van de Ford Fusion-hybride. Naast kogelwerend glas, stoelrugleuningen die tegen messteken bestand zijn en zwaardere schokbrekers hebben de Ford-ingenieurs de auto uitgerust met een speciale achtervolgingsmodus.

Onder normale omstandigheden rijdt de hybride tot 100 kilometer per uur op de elektrische motor. Ideaal om zuinig en stil te surveilleren. Geeft de bestuurder echter vijf seconden plankgas, dan start de tweeliter brandstofmotor en haalt de auto het maximale vermogen uit beide motoren.

De hybride verbruikt gemiddeld 7,4 liter per 100 kilometer. De brandstofbesparing is fors in vergelijking met Fords huidige Taurus Police Interceptor-benzineauto die 14 liter per 100 kilometer verbruikt. Zo zouden Amerikaanse politiekorpsen volgens Ford per jaar per politieauto ruim 3800 dollar kunnen besparen.

Nederlandse politieauto's: niet snel

In Nederland rommelt het nog met de aanbesteding van nieuwe politiewagens. Duurzaamheid telt nu wel zwaarder, maar snelheid en acceleratie staan in elk geval niet hoog in het eisenpakket.

Volgens Autoblog.nl zou een nieuwe politieauto met alles er op en er aan een minimale topsnelheid van 170 kilometer per uur halen en minimaal in 13 seconden op de 100 kilometer per uur zitten. Daarmee zou driekwart van het verkeer de politieauto's er uit kunnen rijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van