Tech

Facebook gaat automatisch berichten filteren en verwijderen

17 februari 2017 09:35 Aangepast: 28 juli 2017 21:00
Beeld © Facebook

Facebook gaat de hulp van kunstmatige intelligentie inzetten om jouw feed op te schonen en de lokale normen en waarden meer te respecteren. Dat schrijft Facebook-baas Mark Zuckerberg in een epistel van 5800 woorden.

Het hele verhaal van Zuckerberg is hier te lezen. Als je die 5800 woorden samenvat, kom je tot één conclusie: Facebook gaat vol inzetten op kunstmatige intelligentie (AI) om het sociale netwerk beter, veiliger en, jawel, socialer te maken.

Kunstmatige intelligentie

Zuckerberg wil AI gaan inzetten om berichten, foto's, video's en livestreams op te sporen die niet op Facebook thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan terroristische propaganda, nepnieuws, beledigingen en livestreams van mensen die zelfmoord plegen of worden verkracht. Ook van het laatstgenoemde zijn daadwerkelijk voorbeelden uit de praktijk.

De kunstmatige intelligentie, een soort superslim computersysteem, gaat al die content analyseren en trekt aan de bel als het vermoedt dat iets niet op Facebook hoort. Daarna kijkt een team van mensen naar de melding en kunnen ze de content eventueel verwijderen. Op dit moment wordt een derde van alle meldingen al gerapporteerd door de AI van Facebook. 

Lokale normen respecteren

Ook wil Facebook gebruikers meer controle geven over wat ze te zien krijgen. Dat gebeurt eerst op landelijk niveau: Facebook gaat de lokale normen en waarden meer respecteren, zo schrijft Zuckerberg: "We kunnen niet vanuit Californië alle culturele normen van over de hele wereld identificeren."

De nieuwe lokale regels worden gemaakt door de gebruikers. Zo heeft het gros van de Nederlanders minder problemen met naaktfoto's op Facebook dan, zeg, mensen in Saoedi-Arabië, waar Facebook ook actief is. Dan zal de AI van het sociale netwerk bij Nederlandse gebruikers meer bloot doorlaten dan in Saoedi-Arabië.

Door deze maatregel moet er volgens Zuckerberg minder berichten en andere content worden verwijderd. In de plaats daarvan wordt het aanstootgevende materiaal gewoonweg niet meer bij gebruikers getoond die dat niet willen. 

Nieuwe sociale infrastructuur

Zuckerberg benoemt nog specifiek het verwijderen van de foto van het iconische blote Vietnam-meisje: een 'grote fout', volgens de Facebook-baas. In de foto kwam bloot voor, dat volgens de officiële Facebook-regels niet mag, maar vanwege de culturele waarde zou de foto toch te zien moeten zijn, schrijft Zuckerberg. 

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie en het meer respecteren van de normen en waarden die in landen gelden moeten dit soort situaties minder voorkomen. Zuckerberg hoopt dat dit jaar de eerste grote stappen met AI en het filteren en verwijderen van berichten worden gezet. 

"Ik hoop dat we de focus hebben op de lange termijn en een nieuwe sociale infrastructuur bouwen om een wereld te creëren die we willen voor alle generaties die nog komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore