Tech

Facebook gaat ook nepnieuws in Nederland bestrijden

02 maart 2017 16:08 Aangepast: 28 juli 2017 18:00
Een game om nepnieuws tegen te gaan staat nu online (archieffoto) Beeld © Getty Images

Na de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk gaat Facebook ook in Nederland valse berichtgeving aanpakken. Zo moet het gemakkelijk worden om nepnieuws te rapporteren en laat het sociale netwerk externe partijen feiten controleren.

Volgens Facebook is nepnieuws een probleem dat vraagt om 'een zorgvuldige aanpak waarbij we voorzichtig te werk gaan'. Daarom wil het verspreiding van nieuwsberichten die overduidelijk nep zijn voorkomen en schakelt het derde partijen in die berichten op objectieve en onpartijdige wijze moeten beoordelen.

Nepnieuws in Nederland

Onduidelijk blijft hoe groot het probleem is in Nederland. Facebook heeft hiervan geen cijfers paraat, maar laat RTL Z weten dat de nieuwe aanpak meer inzicht moet opleveren. "Het staat nog in de kinderschoenen", zegt een woordvoerster. "Nederland is na Amerika, Duitsland en Frankrijk het vierde land waarin nepnieuws wordt onderzocht."  

Daarvoor start het in ons land een samenwerking met nieuwssite Nu.nl en het project Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden.

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl noemt het een vrijblijvende test. "Wij zijn nieuwsgierig hoe groot het probleem is. De gehele redactie, zo'n dertig man, gaat dit naast hun reguliere taken controleren. Wij krijgen hier niet voor betaald, maar weten ook nog niet hoeveel werk het in de praktijk oplevert. Daarom deze proef", zegt Hoekman.

Net als in andere landen moet het gemakkelijker worden om nepverhalen te rapporteren. Met een extra knop boven berichten kunnen gebruikers straks direct melding van een verdacht bericht maken. 

 

Thumbnail

Perverse prikkels

Tot slot wil Facebook perverse prikkels van spammers uitbannen. "De mogelijkheid voor spammers om websites te vervalsen hebben we weggenomen. Ook zullen we ons bestaande beleid tegen spammers meer proactief gaan handhaven", schrijft Facebook in een verklaring. 

Nadat het bedrijf bakken kritiek over zich heen had gekregen, kwam het afgelopen november in actie. Daarmee zwichtte het voor de kritiek in de dagen na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. De techbedrijven zouden niets gedaan hebben tegen het verspreiden van nepnieuws, die Amerikaanse kiezers zou hebben beïnvloed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore