Tech

Nooit meer wachten voor stoplicht met 'groene golf voor fietsers'

19 april 2017 12:13 Aangepast: 19 april 2017 12:27
Als je de haas ziet moet je even doortrappen om de groene golf te krijgen. Beeld © Flo

In Utrecht wordt vandaag Flo gepresenteerd: een paal die de 'groene golf voor fietsers' toont. Door de symbolen weet je of je sneller of langzamer moet fietsen om het groene licht te halen.

Flo wordt gekoppeld aan het stoplicht en weet wanneer het licht op groen en rood springt. Met vier symbolen wordt aangegeven hoe je moet fietsen.

  • Haas: fiets sneller
  • Schildpad: fiets langzamer
  • Duimpje omhoog: blijf zo fietsen
  • Koe: je haalt het groene licht niet

Het blijft wel de vraag of fietsers de symbolen snappen. Jan-Paul de Beer, de bedenker van Flo, heeft daar geen twijfels over: "Je zal het spelenderwijs leren, maar een haas en schilpad geven duidelijk aan of je sneller of langzamer moet trappen."

Vaker groen licht

Flo herkent je snelheid op een afstand van ongeveer 100 meter. Dat gebeurt via een radar die in de bovenkant van de paal is geïmplementeerd. 

Als Flo veel fietsers detecteert, dan heeft de paal de mogelijkheid om het stoplicht extra vaak op groen te laten springen. Op die manier probeert de gemeente Utrecht de doorstroom van fietsers te verbeteren, en hen minder vaak voor een rood licht te laten wachten. 

Gevaarlijk kruispunt

Dat Flo bij het kruispunt van de Utrechtse Marnixlaan wordt geplaatst, is niet zo gek. Het is één van de gevaarlijkste kruispunten van Nederland.

Wethouder Lot van Hooijdonk van Verkeer en Mobiliteit hoopt dat Flo fietsers stimuleert om minder vaak door rood te fietsen. Dat is één van de oorzaken dat er zo veel ongelukken gebeuren bij de Marnixlaan. 

"Daarnaast maakt Flo fietsen leuker door aan te geven dat je het groene licht gaat halen", zegt Van Hooijdonk.

We waren aanwezig bij de lancering van Flo. Bekijk onze livestream terug:

Groene golf 

De Beer is al langer bezig om de 'groene golf voor fietsers' te ontwikkelen. Eén van zijn eerste prototypen werkte met een led-strip langs het fietspad, die ook in Utrecht werd getest. 

De led-verlichting bewoog met je mee en gaf zo de snelheid aan die je moest fietsen om het groene licht te halen. Dat was toch niet zo'n handig idee, beseft De Beer nu: "De fietsers keken eigenlijk alleen maar naar de led-verlichting, en dat leverde gevaarlijke situaties op."

Primeur

Utrecht heeft vandaag de primeur, want de stad heeft de eerste Flo van Nederland. "Over enkele maanden staat er ook een Flo in Eindhoven en Antwerpen", zegt de Beer, die hoopt dat hij dit jaar tien Flo-palen in Nederland neer mag zetten.

Hoe veel Flo kost, wil De Beer niet zeggen, maar hij meldt wel dat het om 'duizenden euro's' gaat. De gemeenten betalen voor de paal en voor het gebruik van het concept van De Beer. 

En wat als een paar dronken studenten de paal proberen te slopen? De Beer: "Hij is stevig genoeg dat hij een stootje kan hebben, maar we gaan het zien de komende tijd. Gelukkig hebben gemeenten heel goede verzekeringen voor hun spullen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore