Ga naar de inhoud
Tech

Apple kan in één klap Unilever, Heineken en ASML cash afrekenen

Ceo Tim Cook Beeld © GettyImages

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vanavond blijkt waarschijnlijk dat Apple voor het eerst meer dan 250 miljard dollar in cash heeft. Dat is nog nooit eerder voorgekomen in de VS. In Nederland kan het daar behoorlijk mee shoppen.

De Wall Street Journal voorspelt dat Apple voor het eerst een kwart biljoen dollar op de bank heeft staan. 93 procent van het geld is gestald in buitenlanden overzee.

Apple-baas Tim Cook heeft al eerder gezegd dat als president Trump met betere belastingtarieven komt, hij overweegt een gedeelte van het geld terug naar Amerika te halen.

Flink shoppen

Zou Apple in Nederland willen winkelen, dan kan het bijvoorbeeld in één klap Unilever, Heineken en ASML afrekenen. Of het pakketje Shell, Philips en voorruit, AkzoNobel.

De schatkist van Apple overstijgt zelfs de buitenlandse reserves van de centrale banken van Canada en het Verenigd Koninkrijk samen.

Wat kan je er écht mee?

Analisten zeggen tegen de WSJ dat Apple wel een serieuze mega-overname zou moeten overwegen. Een overname van Tesla (51 miljard) zou de zelfrijdende auto van Apple kunnen helpen, een overname van Netflix (65 miljard) zou Apple's videotak een boost geven.

De kans dat dat gebeurt is niet erg groot: Apple neemt maar zeer sporadisch bedrijven over. De grootste overname was het koptelefoonmerk en muziekstreamingdienst Beats. In 2014 betaalde Apple 3 miljard dollar.

Verwachtingen kwartaalcijfers

Volgens de Wall Street Journal gaat dit kwart biljoen dollar het meest in het oog springende cijfer zijn bij de presentatie van de kwartaalcijfers vanavond, om 23.00 uur Nederlandse tijd.

Verder heeft Apple de laatste kwartalen moeite met het laten stijgen van de winst. In het vorige kwartaal daalde de winst met 2,6 procent, altijd nog goed voor 18,4 miljard dollar.

Verder werden op 24 maart de iPhone Red en 'de nieuwe oude goedkope iPad' gepresenteerd. Waarschijnlijk gaat het moeilijk worden om een effect van te zien in de cijfers, omdat dit acht dagen voor het eind van het kwartaal was.

Lees meer over Apple:

Bron: RTL Z / Bram van Dijk
Meer over