Ga naar de inhoud
Tech

T-Mobile introduceert gratis streamen, ACM stelt onderzoek in

Beeld © Bloomberg

Klanten van T-Mobile streamen vanaf morgen muziek zonder dat er MB's uit je databundel worden verbruikt. Dit is mogelijk illegaal, en daarom stelt toezichthouder ACM een onderzoek in.

T-Mobile kondigt vandaag een samenwerking aan met streamingdiensten Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster. Als je deze apps gebruikt en een internetbundel van 6GB of meer hebt, gaat de data die je verbruikt niet meer van je bundel af. 

"Wij willen dat onze klanten zelf kunnen bepalen wanneer en waar ze muziek luisteren. De introductie van deze nieuwe dienst is een belangrijke stap naar echte mobiele vrijheid”, zegt Martin Knauer, ceo bij T-Mobile, over zijn nieuwe dienst Datavrije Muziek.

ACM

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat het onderzoek gaat doen naar de nieuwe dienst van T-Mobile: "We kijken hoe deze zich verhoudt tot de Nederlandse wet." 

Op dit moment is de dienst Datavrije Muziek waarschijnlijk toegestaan, omdat de Europese netneutraliteit geldt. Morgen wordt in de Eerste Kamer gestemd over een aangescherpte netneutraliteit, waarmee het wordt verboden om internetdiensten voor te trekken door bijvoorbeeld geen dataverbruik te rekenen.

De ACM zegt de stemming van de Eerste Kamer af te wachten en op basis van de uitkomst hun onderzoek uit te voeren. Als de Nederlandse netneutraliteit morgen wordt aangenomen, zegt zelfs T-Mobile dat ze 'in alle waarschijnlijkheid' in overtreding zijn met de Nederlandse wet.

Oneerlijke concurrentie

De Tweede Kamer wil deze manier van het voortrekken van diensten verbieden. Door diensten voor te trekken creëer je volgens de Tweede Kamer oneerlijke concurrentie.

Apps die bijvoorbeeld geen dataverkeer verbruiken, krijgen sneller meer gebruikers dan een app die dit voordeel niet heeft. Op die manier kunnen specifieke diensten de markt gaan domineren, terwijl concurrentie juist aantrekkelijk is voor de consument: het houdt het aanbod en de prijzen scherp.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is kritisch op de nieuwe dienst van T-Mobile: "Aanbieders van internettoegang moeten zich niet als poortwachter gaan bemoeien met de diensten die jij over het internet wil gebruiken: al het verkeer moet op gelijke wijze, zonder discriminatie behandeld worden."

Grenzen opzoeken

Het is niet de eerste keer dat T-Mobile in opspraak komt door de grenzen van de netneutraliteit op te zoeken. In mei van dit jaar kondigde de telecomprovider Oneindig Online aan, een abonnement met een onbeperkte databundel. De ACM was kritisch op dit abonnement, omdat de kwaliteit van videostreams werd beperkt.

Intussen heeft T-Mobile het abonnement op verschillende punten aangepast. Zo worden video's in volledige kwaliteit gestreamd en heb je elke dag een databundel van 5GB. Als je de limiet bereikt, kun je via de app van T-Mobile per keer gratis 1GB data erbij krijgen.

De ACM denkt dat het aangepaste Oneindig Online-abonnement wel voldoet aan de netneutraliteitswet: "Daar lijkt het op het eerste gezicht wel op."

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl