Tech

Van alle 106 e-mails die je krijgt, is er 1 besmet

26 april 2017 10:36 Aangepast: 26 april 2017 10:53
Beeld © iStock

Puilt je mailbox weer uit? Grote kans dat er een geïnfecteerd mailtje bij zit. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Symantec. Nederland staat op de tweede plek in Europa en dat is slecht nieuws.

We zijn er in 2016 bepaald niet veiliger op geworden, blijkt uit het 22ste Internet Security Threat Report van beveiligingsbedrijf Symantec. Wereldwijd bevat 1 op de 131 e-mails een schadelijke link of bijlage. Dat is het hoogste percentage in vijf jaar tijd.

Ons land scoort dus nog slechter, met 1 op de 106 mails geïnfecteerd. Daarmee laten we in Europa alleen Italië voor ons. Koploper is de Verenigde Staten, gevolgd door Japan, Italië, Canada, India en Nederland.

Na bendes nu landen

Nieuw is dat het niet alleen meer criminele bendes of individuelen zijn die geld willen stelen. "Het lijkt erop dat landen er voor het eerst bij betrokken zijn. Symantec heeft bewijs gevonden dat Noord-Korea linkt aan aanvallen op banken in Bangladesh, Vietnam, Ecuador en Polen", zo is te lezen in het rapport.

Zo laat je je computer niet gijzelen

De links en bijlages hebben vaak als doel om ransomware te installeren op je computer. Dan wordt je computer 'gegijzeld' en moet je losgeld betalen om de computer weer te gebruiken. Back-uppen, updaten en een virusscanner installeren helpen tegen besmetting. Bekijk de handleiding hoe je jezelf beschermt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van