Ga naar de inhoud
Tech

Weer een betaal-app: banken komen deze zomer met Payconiq

Beeld © Payconiq

Nederland wordt deze zomer weer een betaal-app rijker. De Nederlandse banken lanceren dan Payconiq, waarmee je makkelijk geld overmaakt aan vrienden en in winkels kunt betalen op basis van gps-locatie.

Het is de bedoeling dat je Payconiq koppelt aan je bankrekening en telefoonnummer. Daarna zie je wie uit jouw contactenlijst ook de app heeft geïnstalleerd. Je kunt dan direct geld overmaken naar een vriend of kennis. Het maakt niet uit welke bank er wordt gebruikt.

Daarmee lijkt Payconiq op het in Nederland gefaalde Twyp. Niet geheel toevallig zijn beide apps ook door ING gemaakt.

In winkels betalen

De grote nieuwe functie van Payconiq is dat je er in winkels mee kunt betalen. Dat werkt op twee manieren: via het scannen van een qr-code of via de gps-locatie. Na het scannen van een qr-code zie je het te betalen bedrag, voer je jouw pincode in en heb je betaald. De winkel ziet het bedrag direct op hun rekening verschijnen.

De andere manier is op basis van gps-locatie. De Payconiq-app weet waar je bent en kijkt of daar een winkel aan te koppelen is. Op die manier kun je tijdens het afrekenen het bedrag intypen, je pincode invoeren en vervolgens betalen.

Met de gps-functie houdt de app wel bij waar je bent. Die data worden niet gedeeld met andere banken die zijn aangesloten op Payconiq, zo benadrukt de woordvoerder. Het gaat dan om de ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.

Winkels moeten wel bij Payconiq zijn aangesloten. In België, waar de app al enkele maanden in gebruik is, zijn er meer dan 25.000 winkeliers op de dienst aangesloten.

Thumbnail

Toegang tot je rekening

Ook kun je met Payconiq online betalen. Dat werkt via een linkje die de app opent. Op die manier wordt het bedrag automatisch geladen en hoef je alleen je pincode in te voeren, op eenzelfde manier als bij verschillende bank-apps al gebeurt.

Payconiq krijgt wel toegang tot je bankrekening. Daarvoor heeft de dienst een overeenkomst gesloten met de genoemde Nederlandse banken. Daarnaast geeft de gebruiker hier expliciet toestemming voor als degene die app installeert.

Volgend jaar gaan we vaker dit soort diensten zien. Dan treedt de Payment Services Directive 2-wetgeving, ook wel de PSD2 genoemd, in werking. Met die wet worden banken verplicht derden toegang te geven tot betaaldata van zijn klanten als de klant dit wil.

Zo wordt het mogelijk dat een bedrijf als de Hypotheker toestemming vraagt om je bankgegevens te scannen zodat ze kunnen bepalen wat je kunt lenen voor je huis.

LEES OOK: Nee, de banken gaan jouw gegevens niet 'doorverkopen'

Deze zomer

De Payconiq-app wordt deze zomer gelanceerd. Dan zullen er ook 'verschillende Nederlandse webshops en winkels' gebruikmaken van de dienst.