Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 juli 2017 17:45

Vrouwenvoetbal bloeit op: 'Vroeger mochten we niet eens shirtje ruilen'

De stadions zitten vol, het is live op tv en Nederland maakt kans op de EK-titel. Vrouwenvoetbal is hot. Maar dat was lang niet altijd zo. "Vroeger mochten we niet eens een shirtje ruilen. Als de tegenstander dat wilde, moesten we weigeren. Daar was geen geld voor."

Daphne Koster zag de vrouwenvoetbalwereld veranderen. Zij debuteerde op haar zestiende voor Oranje en speelde uiteindelijk 139 interlands. Deze zomer stopte ze met voetballen. "We speelden vaak op achterafvelden voor 100 man. Soms kwam er niemand. De speelsters deden er alles aan, maar we moesten er altijd naast studeren of werken", zegt Koster.

Spelen in mannenshirts maat L

De shirts mochten niet geruild worden, maar blij was Koster er toch al niet mee. "Die waren veel te wijd. Toen speelden we gewoon in mannenshirts maat L. Maar ja, ook dat was een keuze op basis van geld. Er zijn nu damestenues, dan zie je de snelheid en de bewegingen veel beter."

Dat het beter gaat met damesvoetbal blijkt ook uit de cijfers van de KNVB. Waren er in 1998 nog 64.610 vrouwelijke leden bij de voetbalbond, in 2016 waren dat er 153.001. "Er is een veel grotere vijver onder komen te hangen", zegt Koster.

Het vrouwenvoetbal kwam in een stroomversnelling na het EK van 2009. "We moesten toen presteren", zegt oud-bondscoach Vera Pauw. "We zijn niet mooi gaan voetballen, maar effectief. Dat was de enige wijze waarop wij ons doel konden bereiken. Dat kwam ons op veel kritiek te staan, maar we haalden de halve finale en hadden 2 miljoen kijkers. Als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we geen Eredivisie meer gehad, geen contracten in het buitenland en geen WK 2015."

Pauw en Koster
Vera Pauw en Daphne Koster omhelzen elkaar na het bereiken van het EK 2009 (Foto: ANP)

Pauw haar betrokkenheid bij het vrouwenvoetbal begon al veel eerder. Ze zorgde ervoor dat meisjes met jongens konden gaan voetballen in de jeugd, want genoeg meisjes voor een meisjesteam, die zijn er niet bij elke club.

Pauw heeft daar een duidelijke verklaring voor: "In het voetbal zijn er 2800 verenigingen. Er zijn meer meisjes die voetballen dan dat er hockeyen, maar de hockeysters worden verdeeld over 600 clubs." De benadering tussen mannen- en vrouwenvoetbal is ook heel verschillend, zegt Pauw. "Een voetbalclub met 150 mannelijke leden heeft geen bestaansrecht. Maar een voetbalclub met 40 vrouwen heeft een sterke vrouwentak", zegt Pauw.

Mede dankzij Pauw is er nu een traject voor jonge meisjes om professional te worden. "Via het gemengde jeugdvoetbal, de regionale opleidingscentra en de Eredivisie kom je hopelijk bij het nationale team. De beste speelsters komen nu uit in de internationale topcompetities. Lieke Martens heeft net een contract getekend bij Barcelona. Dat is fantastisch."

Trainers in Engeland fulltime in dienst van de vrouwen

Barcelona klinkt natuurlijk gigantisch, maar de Spaanse competitie is niet de beste, weet Pauw. "De beste competities zijn nog altijd de Zweedse, Duitse en Engelse." Tessel Middag speelt in de Engelse competitie bij Manchester City. "Ik ging hier onder andere naartoe om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij het EK", zegt ze. Maar helaas. Ze scheurde begin mei haar kruisband en moet het toernooi op de tv bekijken.

Middag maakte de overstap van Ajax naar City. Daar heeft ze zeker geen spijt van. "Nu voel ik me pas echt professional. Er zijn hier nog meer mogelijkheden. Ik hoef nu niet iets anders te doen om bij te verdienen. We hebben ook trainers die fulltime in dienst zijn van de vrouwen. Bij Ajax waren die parttime. Dat is heel mooi om mee te maken."

Tessel Middag
Middag in actie tegen Japan afgelopen maart (Foto: GettyImages).

Om vrouwenvoetbal nog een extra boost te geven in Nederland is wat Middag betreft vooral nog wat extra geld nodig. Ook moet er vanuit de clubs nog meer ruimte komen. Ze noemt Feyenoord als voorbeeld. Die club heeft nog helemaal geen vrouwentak.

Maar Middag kijkt ook naar de Oranjedames zelf. "Het ligt ook in onze handen. Het WK in Canada gaf een enorme boost. Dat is helemaal zo als je dichter bij de finale komt. De vrouwen moeten echt bekende personen worden", zegt Middag.

Janne wil ook graag in Oranje

Goede prestaties zouden dus erg goed van pas komen voor de generatie van de toekomst. Voor Janne Hutten bijvoorbeeld. Janne is twaalf jaar oud en de bal en Janne zijn al sinds haar geboorte onafscheidelijk. Ze werd zaterdag Nederlands kampioen hooghouden.

Janne speelt bij SV Reeshof in Tilburg. "Ik heb met jongens gespeeld en nu is er ook een meisjesteam tot en met 17. Daar doe ik ook weleens mee." En dat dus terwijl Janne zelf nog maar 12 is. "Ik vind het niet spannend hoor", verzekert ze.

Volgens Janne maakt Nederland een goede kans op de EK-titel. "Ik denk dat we Europees kampioen kunnen worden, maar het wordt wel moeilijk", zegt ze. En of ze zelf ooit op het veld staat in een oranje shirt? "Ik hoop het wel."

Topnieuws