We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

WK-selectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft besloten welke spelers mee mogen naar het WK voetbal in Brazilië. Volg hier alle updates.

Bondscoach Louis van Gaal heeft besloten welke spelers mee mogen naar het WK voetbal in Brazilië. Volg hier alle updates.

Bondscoach Louis van Gaal heeft besloten welke spelers mee mogen naar het WK voetbal in Brazilië. Volg hier alle updates.

Topnieuws Sport
meer stories
Eredivisie
Meest gelezen: Sport
03 juni 2014 07:08, in:

WK-selectie Oranje

Fitnesstrainer Sneijder mee naar Brazilië

Fitnesstrainer Sneijder mee naar Brazilië

Gökhan Saki is de man die ervoor zorgde dat Wesley Sneijder fitter dan ooit naar het WK gaat. De Turks Nederlandse kickbokser roemt op zijn beurt de middenvelder van Galatasaray. "Wesley heeft het uiteindelijk allemaal zelf gedaan."

"Ik ben echt blij voor hem", zegt Saki tegen De Telegraaf. "Dat ik hem samen met mijn trainers heb geholpen, moet je zien als een broederdienst. Wesley en ik zijn niet alleen goed bevriend, maar ook goed met elkaar te vergelijken. Negatieve kritiek gebruiken we om nóg beter te worden. Daarnaast weten we elkaar echt te motiveren."

"Hij zat een paar maanden geleden echt in een dip", gaat Saki verder. "Maar daar is hij nu gelukkig uitgekrabbeld. Ik hoop en denk dat hij gaat knallen op het WK. Hij is er in ieder geval honderd procent klaar voor. Daar heeft hij keihard voor getraind . Als hij een subtopper in plaats van een topper was geweest, was het hem niet gelukt om een plaats in de WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal af te dwingen."

Verschil maken
Sneijder, die volgens Saki ook 'heel erg bewust met zijn voeding bezig is geweest', gaat volgens de kickbokser knallen in Brazilië. "Dit heeft hij niet gedaan om alleen maar mee te mogen naar Brazilië. Op het WK wil hij het verschil maken. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat kan, want Wesley is de motor van het Nederlands elftal. Net zoals hij dat met zijn belangrijke doelpunten afgelopen seizoen voor Galatasaray was."

Voor alle zekerheid vliegt Saki later deze maand naar Brazilië om Sneijder waar nodig nog bij te staan. "Ik neem mijn trainingsspullen mee. Als Wesley mij nodig heeft, sta ik voor hem klaar. Maar aangezien hij er fysiek goed voor staat, zal hij zich vooral op het voetbal kunnen focussen."

03 juni 2014 06:45, in:

WK-selectie Oranje

Van Marwijk: 1-5-3-2 is niet mijn systeem

Van Marwijk: 1-5-3-2 is niet mijn systeem

Oud-bondscoach Bert van Marwijk kijkt uit naar het WK. Naar eigen zeggen kan hij inmiddels weer objectief naar het Nederlands elftal kijken.

"De eerste tijd na 2012 was ik er nog zo bij betrokken, dat ik er moeilijk afstand van kon nemen. Het gaf een vreemd gevoel om naar Oranje te kijken."

"Ik had het er best moeilijk mee", vertelt Van Marwijk in De Telegraaf. "Dat is nu weer voorbij. Ik kan weer relaxed naar het Nederlands elftal kijken en als supporter en als liefhebber kijk ik enorm uit naar het WK."

De trainer ziet wel parallellen tussen 'zijn' Oranje van 2010 en het huidige Nederlands elftal van Van Gaal. "Vooraf hadden we volgens de critici niks op dat WK te zoeken, omdat we niet konden verdedigen. We hebben geleerd als een team te verdedigen en laten zien dat je daar heel ver mee kunt komen. Ook dit Oranje kan succes hebben. Ik ben zeker geen type dat vooraf zegt: laten we maar niks verwachten. Het Nederlands elftal is nog altijd in staat om van landen als Spanje te winnen."

Behoorlijke overgang
Desgevraagd gaat Van Marwijk in op twee discussiepunten rond Oranje. Het nieuwe systeem en het selectiebeleid van de huidige bondscoach. "Het is zijn goed recht om voor een 1-5-3-2 systeem te kiezen, maar dit is niet mijn systeem", aldus Van Marwijk. "Dit is niet zomaar een aanpassing, maar een behoorlijke overgang, die heel wat vergt van spelers. Ik ben een trainer die graag werkt met een vast systeem."

Het selectiebeleid van Van Gaal kan op iets meer begrip rekenen. "Alleen zou ik er zeker Erik Pieters bij gehaald hebben. Die heeft een goed jaar bij Stoke City achter de rug. Niemand heeft het zo in de gaten gehad, maar hij heeft gewoon een compleet seizoen gedraaid in de Premier League. Ook zou ik er nog een jonge aanvallend ingestelde speler uit het rijtje Boëtius, Promes en Vilhena bijgehaald hebben. Dat vind ik geweldige talenten, die iets extra’s kunnen toevoegen."

02 juni 2014 15:27, in:

WK-selectie Oranje

Rugnummers Oranje: Sneijder nummer 10

Rugnummers Oranje: Sneijder nummer 10

Louis van Gaal heeft de rugnummers voor de spelers in zijn WK-selectie vrijgegeven. De basisploeg van het oefenduel van afgelopen zaterdag tegen Ghana (1-0) heeft nummer 1 tot en met 11 gekregen.

Jasper Cillessen heeft nummer 1 op zijn rug. Ron Vlaar heeft nummer 2, Stefan de Vrij 3, Bruno Martins Indi 4, Daley Blind 5, Jonathan de Guzman 6, Daryl Janmaat 7, Nigel de Jong 8, Robin van Persie 9, Wesley Sneijder 10 en Arjen Robben 11.

Paul Verhaegh heeft nummer 12, Joël Veltman 13, Terence Kongolo 14, Dirk Kuijt 15, Jordy Clasie 16, Jeremain Lens 17, Leroy Fer 18, Klaas-Jan Huntelaar 19, Georginio Wijnaldum 20, Memphis Depay 21, Michel Vorm 22 en Tim Krul 23.

02 juni 2014 14:44, in:

WK-selectie Oranje

Clasie mist training Oranje door kneuzing

Jordy Clasie heeft de training van het Nederlands elftal gemist. De middenvelder van Feyenoord heeft een kneuzing bij een enkel opgelopen en ontbrak daarom tijdens een besloten oefensessie in Alkmaar.

Het Nederlands elftal traint vanavond nogmaals achter gesloten deuren bij AZ. In de aanloop van die training geeft Louis van Gaal een persconferentie in Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort, waar Oranje op dit moment verblijft.

Dan zal ook duidelijk worden wanneer Clasie de groepstraining weer kan hervatten. Het Nederlands elftal oefent woensdagavond tegen Wales in de ArenA. De selectie stapt donderdag op het vliegtuig naar Brazilië.

02 juni 2014 07:00, in:

WK-selectie Oranje

Cruijff mist Klaassen in Oranje-selectie

Cruijff mist Klaassen in Oranje-selectie

Het Nederlands elftal heeft behoefte aan spelers met positioneel inzicht, zegt Johan Cruijff in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf.

Door het nieuwe 1-5-3-2-systeem van bondscoach Louis van Gaal moeten 'veel spelers anders gaan voetballen dan ze gewend zijn'.

Omgaan met ruimten
''Bij een back, die altijd met een buitenspeler voor zich voetbalt en daar nu niemand ziet staan, moet nu toch de knop om. De kans op misverstanden is dan ook groot'', meent Cruijff. ''Je moet daarom spelers hebben die minder specialistisch denken, maar vooral met de ruimten kunnen omgaan.''

De legendarische nummer 14 vindt het dan ook een gemis dat Davy Klaassen niet is geselecteerd. ''Qua voetbal zal hij ten opzichte van de rest niet direct het verschil maken, maar hij beschikt wel over een enorm positioneel inzicht. Iemand die heel goed aanvoelt wat het elftal steeds nodig heeft en weet waar hij moet staan.''

Tweede hobbel
Cruijff voorziet ook problemen met de afstanden tussen de linies. Een WK is een lang toernooi en dan kan het ook meespelen wie de langste adem heeft. ''Het is daarom essentieel dat de linies kort op mekaar blijven, waardoor de spelers minder hoeven te lopen'', aldus de oud-Ajacied.

''Kies je voor een nieuw systeem, dan ligt daar de tweede hobbel. Niet alleen moet bij sommige internationals individueel de knop om, ook hoe ze richting de rest van het elftal moeten schakelen. Dus vooral waar ze steeds gaan staan.''

31 mei 2014 13:00, in:

WK-selectie Oranje

Koeman trots op Feyenoorders in selectie

Koeman trots op Feyenoorders in selectie

Ronald Koeman is trots op de vijf spelers van Feyenoord in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK.

De club uit Rotterdam is voor het toernooi in Brazilië hofleverancier van Oranje. "Gefeliciteerd Feyenoorders met de WK selectie! Trotse Trainer!'', liet Koeman via Twitter weten.

Koeman nam aan het einde van het seizoen afscheid als coach van Feyenoord.

31 mei 2014 12:32, in:

WK-selectie Oranje

Emotionele ochtend voor Van Gaal

Emotionele ochtend voor Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal heeft Patrick van Aanholt, Jeroen Zoet, Jean Paul Boëtius, Quincy Promes, Tonny Vilhena, Karim Rekik laten weten dat ze niet in de definitieve selectie voor het WK zitten. "Het was een emotionele en indrukwekkende ochtend'', zei hij.

"Vanmorgen heb ik de zes spelers allen persoonlijk gesproken. Ik ben heel tevreden over de inzet van betrokkenen en trots op alle geleverde inspanningen.''

ZIE OOK: Dit zijn de 23 mannen die het in Brazilië moeten gaan doen

Patrick van Aanholt was de meest opvallende afvaller. Hij maakte afgelopen week een goede indruk maar de bondscoach kiest toch voor Terence Kongolo. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld'', reageerde hij. "Maar ik ben vooral ook trots en blij dat ik zo lang deel heb mogen uitmaken van deze groep. Ik heb het gevoel dat ik hier op termijn terug zal keren.''

Ook Jeroen Zoet baalde naar eigen zeggen stevig. "Het is natuurlijk balen, maar ik zie de afgelopen weken toch vooral als een opstap naar een toekomstige interlandcarrière. Ik heb er alles aan gedaan en deze ervaring pakt niemand me af."

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Reactie keeper Zoet: "al die tijd hard voor getraind, dus toch teleurstelling. Maar was mooie ervaring." #afvaller #oranje@PimSedeeRTL (verslaggever Pim Sedee) op Twitter

31 mei 2014 11:40, in:

WK-selectie Oranje

Deze 23 mannen moeten het gaan doen in Brazilië

Louis van Gaal heeft bekendgemaakt welke 23 spelers hij meeneemt naar Brazilië. Bij de definitieve selectie zitten geen echte verrassingen.

De definitieve selectie:

Keepers:

 • Jasper Cillessen - Ajax
 • Tim Krul - Newcastle United
 • Michel Vorm - Swansea City

Verdedigers:

 • Bruno Martins Indi - Feyenoord
 • Daryl Janmaat - Feyenoord
 • Terence Kongolo - Feyenoord
 • Stefan de Vrij - Feyenoord
 • Joël Veltman - Ajax
 • Ron Vlaar - Aston Villa
 • Paul Verhaegh - FC Augsburg

Middenvelders:

 • Wesley Sneijder - Galatasaray
 • Nigel de Jong - AC Milan
 • Daley Blind - Ajax
 • Jordy Clasie - Feyenoord
 • Leroy Fer - Norwich City
 • Jonathan de Guzman - Swansea City
 • Georginio Wijnaldum - PSV

Aanvallers:

 • Robin van Persie - Manchester United
 • Arjen Robben - Bayern München
 • Jeremain Lens - Dinamo Kiev
 • Dirk Kuyt - Fenerbahçe
 • Klaas-Jan Huntelaar - Schalke 04
 • Memphis Depay - PSV

De laatste afvallers:

 • Jeroen Zoet - PSV
 • Patrick van Aanholt - Chelsea
 • Tonny Vilhena - Feyenoord
 • Karim Rekik - PSV
 • Jean-Paul Boëtius - Feyenoord
 • Quincy Promes - FC Twente
 • (al bekend) Rafaël van der Vaart - HSV
31 mei 2014 07:37, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal maakt WK-selectie bekend

Van Gaal maakt WK-selectie bekend

Bondscoach Louis van Gaal maakt vandaag in de aanloop van de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Ghana in de Rotterdamse Kuip zijn definitieve selectie voor het WK in Brazilië bekend.

Hij moet nog zes spelers uit zijn voorlopige selectie van 29 man voor de mondiale eindronde teleurstellen. Van Gaal vertelt deze ochtend aan zijn keurkorps welke 20 voetballers en drie doelmannen hij meeneemt naar het WK.

Oefenen tegen Ghana
Oranje oefent vanavond met de definitieve WK-selectie tegen Ghana. Afgaande op de laatste training van gisteren start Jonathan de Guzman in de basis. Hij vormt een middenveld met Nigel de Jong en Wesley Sneijder. Daley Blind verhuist naar de positie links in de defensie, die verder bestaat uit doelman Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi. Robin van Persie en Arjen Robben vormen het spitsenduo van Oranje.

Het Nederlands elftal oefent woensdag nog tegen Wales. Een dag later vertrekt Oranje naar Brazilië.

30 mei 2014 14:31, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal speelt open kaart in Kuip

Van Gaal speelt open kaart in Kuip

Met een openbare training besloot de voorselectie van het Nederlands elftal de voorbereiding op de vriendschappelijke interland tegen Ghana. Zo'n 5000 toeschouwers genoten in de Kuip van de oefenstof van Louis van Gaal.

De bondscoach deed geen moeite om zijn plannen voor het duel met de Afrikaanse tegenstander te verbergen.

Van Gaal grijpt de voorlaatste oefeninterland in de aanloop naar de mondiale eindronde in Brazilië aan om nog een keer met het nieuwe systeem met vijf verdedigers en opkomende backs te experimenteren. Afgaande op de training bestaat de defensie van Oranje voor het duel met Ghana uit Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij en Daley Blind. Nigel de Jong en Jonathan de Guzman zijn de beoogde controlerende middenvelders. Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie moeten zich vooral met aanvallen bezighouden.

Blind keerde terug naar de positie links in de defensie, die twee weken geleden tegen Ecuador nog door Terence Kongolo werd ingevuld. Het talent van Feyenoord maakte een matige indruk in de ArenA en werd in de rust vervangen door Patrick van Aanholt. Kongolo had ook tijdens het trainingskamp van Oranje in Portugal soms moeite met het niveau. Hij kan best wel eens bij de zes spelers horen die Van Gaal zaterdag teleur gaat stellen.

Vakantie

De bondscoach maakt zijn definitieve selectie voor het WK in de ochtenduren aan zijn spelers bekend. Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes, Tonny Vilhena en Karim Rekik maken nog steeds deel uit van het voorlopige keurkorps van Van Gaal voor het WK. Zij ontbraken echter ook vrijdag in De Kuip omdat ze zich met Jong Oranje op het duel van 3 juni met Jong Luxemburg moeten richten. De kans lijkt groot dat ze na dat EK-kwalificatieduel op vakantie mogen.

Van Gaal zal ook nog een doelman van zijn lijst moeten verwijderen. Behalve Cillessen heeft hij nu nog de beschikking over Michel Vorm, Tim Krul en Jeroen Zoet.

30 mei 2014 13:44, in:

WK-selectie Oranje

Oranje met De Guzman en linksback Blind

Jonathan de Guzman begint waarschijnlijk als basisspeler van het Nederlands elftal aan de vriendschappelijke interland tegen Ghana. Afgaande op de training van vandaag vormt hij op het middenveld een koppel met Nigel de Jong.

Daley Blind keerde terug als linksback. Hij vormde een defensie met Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi en doelman Jasper Cillessen. Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben vormden een driehoek voorin.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi en Blind; De Jong, Sneijder en De Guzman; Van Persie en Robben.

30 mei 2014 11:55, in:

WK-selectie Oranje

Oranjekoorts in de Kuip

Oranjekoorts in de Kuip

Duizenden voetbalsupporters zijn naar de Rotterdamse Kuip gekomen om de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK te zien trainen.

Bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers verschenen rond 11:45 uur onder luid gejuich op het speelveld van het stadion van Feyenoord.

Oranje traint voor de laatste keer in de aanloop naar de oefeninterland van zaterdag tegen Ghana. Voor dat duel maakt Van Gaal zijn definitieve selectie van 20 veldspelers en drie doelmannen voor het WK in Brazilië bekend. Hij moet nog een keeper en vijf voetballers uit zijn voorlopige selectie van 29 man teleurstellen.

30 mei 2014 06:46, in:

WK-selectie Oranje

Ron Vlaar wil per se naar Brazilië

Ron Vlaar wil per se naar Brazilië

Ron Vlaar twijfelt er niet aan: hij gaat mee naar Brazilië.

Alhoewel bondscoach Louis van Gaal nog zes namen gaat schrappen uit de selectie, is de verdediger van Aston-Villa ervan overtuigd dat hij zijn eerste WK gaat meemaken.

Helemaal kapot
''Ik wil per se mee naar het WK, dat toernooi zat ook tijdens het seizoen in de Premier League af en toe al in mijn hoofd. Ik wil gewoon mijn eerste WK spelen'', zegt Vlaar tegen AD. De Oranje-international verwacht niet toch nog onverhoopt af te vallen. ''Daar ga ik niet vanuit. En nee, dan sneuvelt er niks in huis, want ik ben niet agressief. Maar ik zou er echt helemaal kapot van zijn. Dat is de enige juiste omschrijving.''

Vlaar vond de sfeer tijdens het trainingskamp in Portugal heel goed. ''Ja, beter dan in 2012'', meent de verdediger. ''Na het EK dacht ik wel: dit had anders gekund en dat wil ik nooit meer op die manier meemaken. Nu is het anders, je voelt dat iedereen met één doel bezig is.''

Volgens Vlaar is het vooral belangrijk dat Oranje als team gaat opereren in Brazilië. ''Alleen dan kun je veel bereiken. Dat heb ik tijdens mijn carrière geleerd. Zoals Atlético Madrid dit seizoen, met op papier lang niet altijd de beste spelers. Dat is het perfecte voorbeeld.''

30 mei 2014 06:28, in:

WK-selectie Oranje

Dirk Kuijt op zoek naar teamspirit

Dirk Kuijt op zoek naar teamspirit

Dirk Kuijt kijkt met een goed gevoel terug op de WK-finale vier jaar geleden. De Oranje-international vindt dat er lessen getrokken kunnen worden uit dat duel.

''We jutten elkaar op. De teamgeest, de wil om te winnen en het vertrouwen in elkaar waren ongelooflijk groot'', zegt Kuijt tegen De Telegraaf over het WK in 2010. Vertrouwen in het team is dan ook essentieel volgens de Katwijker. ''Zelfs als je tegen spelers staat die individueel beter zijn dan wij - wanneer de buitenwacht zegt dat we kansloos zijn - dan moeten we de overtuiging hebben dat wij als winnaar van het veld afstappen.''

Toch weet Kuijt ook dat er een ander elftal staat, dat zich nog moet bewijzen. ''Hoe deze selectie zich verhoudt tot die van 2010, zal moeten blijken.'' Hij vindt dat er grote rol is weggelegd voor de ervaren jongens binnen het team. ''Ik denk dat het belangrijk is dat de oudere jongens hun ervaringen delen. We moeten opnieuw een bepaalde teamgeest ontwikkelen en de jonkies meetrekken in het enthousiasme en het geloof dat we ook dit WK echt iets kunnen bereiken.''

De aanvaller van Fenerbahçe is er in ieder geval klaar voor. ''Naarmate ik ouder ben geworden, laat ik veel meer voor het voetbal dan toen ik 20 was. Destijds dacht ik dat ik er alles aan deed. Nu weet ik pas wat er wordt gevraagd. Daardoor voel ik dat ik dit WK belangrijk kan zijn.''

30 mei 2014 05:36, in:

WK-selectie Oranje

Cruijff: Nederland mist ervaring voor WK

Cruijff: Nederland mist ervaring voor WK

Johan Cruijff vindt dat het Nederlands elftal kwaliteit heeft, maar de ervaring mist om hoge ogen te gooien tijdens het WK voetbal volgende maand in Brazilië.

"Nederland heeft een jong team, we moeten zien of ze nerveus zijn. Ze hebben kwaliteit, maar missen ervaring", zei Cruijff in een interview op de Spaanse radiozender Cope.

Gastland Brazilië is volgens de Nederlander de grote favoriet voor de eindzege tijdens het WK. "Spanje heeft een geweldig team, maar Brazilië is voor mij de belangrijkste kandidaat. Ze spelen thuis en we hebben gezien wat er in de Confederations Cup is gebeurd", aldus Cruijff, doelend op de finale vorig jaar, die Brazilie in eigen land met 3-0 won van Spanje.

28 mei 2014 15:26, in:

WK-selectie Oranje

Van der Vaart: Enorm teleurgesteld

Van der Vaart: Enorm teleurgesteld

Rafael van der Vaart doet vanwege een blessure niet mee aan het WK in Brazilië. Een enorme klap voor de middenvelder, zegt hij op Facebook.

"Zoals jullie vast kunnen begrijpen ben ik enorm teleurgesteld dat ik niet meega naar het WK. Het was heerlijk om weer bij Oranje te zijn en ik keek er naar uit om samen met het team wat moois neer te zetten in Brazilië."

ZIE OOK: Van der Vaart mist WK vanwege kuitblessure

"Ik wens het team een succesvol en prachtig WK toe."

28 mei 2014 11:15, in:

WK-selectie Oranje

Van der Vaart niet naar WK vanwege blessure

Van der Vaart niet naar WK vanwege blessure

Rafael van der Vaart doet niet mee aan het WK voetbal in Brazilië.

De middenvelder van Oranje en HSV heeft te veel last van een kuitblessure. Die liep hij op tijdens het trainingskamp van Oranje in Portugal.

Sneijder
Van der Vaart, die een tegenvallend seizoen meemaakte bij zijn Duitse club, kampte eerder dit seizoen ook al met eenzelfde blessure. Van der Vaart is de tweede belangrijke middenvelder die Van Gaal moet missen in Brazilië. Kevin Strootman is niet beschikbaar wegens een zware knieblessure.

Van Gaal heeft nog twee spelers in zijn selectie die net als Van der Vaart vlak achter beide spitsen kunnen voetballen. Wesley Sneijder maakte de afgelopen week een uitstekende indruk. Georginio Wijnaldum heeft ook een goede kans op een plek in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK, die bondscoach Louis van Gaal zaterdag rond het oefenduel met Ghana bekendmaakt

26 mei 2014 20:08, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal gelooft in 'gouden driehoek'

Louis van Gaal heeft 20 spelers voor de WK-selectie al in zijn hoofd zitten. In totaal mogen 23 spelers mee naar Brazilië.

De bondscoach geeft aanstaande zaterdag, voor de oefeninterland tegen Ghana, zijn definitieve spelersgroep vrij. Dat betekent dat hij nog zes veldspelers en een doelman uit zijn voorlopige WK-selectie van 30 voetballers teleurstellen.

Van alle internationals heeft Wesley Sneijder de bondscoach het meest verrast in Portugal. "Hij is heel fit en daar ben ik ongelooflijk blij mee'', zei de bondscoach over de middenvelder die vorig jaar nog wegens een slechte conditie zijn aanvoerdersband moest inleveren. "Ik heb Sneijder in januari zien voetballen en nu. Dat is een groot verschil. Aan deze Sneijder kunnen we veel plezier beleven.''

Gouden driehoek
Sneijder lijkt voorbestemd voor een rol achter Robin van Persie en Arjen Robben, beiden aanvallers in een systeem van vijf verdedigers met opkomende backs. "Ik denk dat zij heel goed met elkaar kunnen samenwerken", zei de bondscoach. "Ik heb daar wel een goed gevoel over."

Het drietal moet het verschil gaan maken en een soort van gouden driehoek vormen. "Ik moet nog zien hoe de tegenstander daar mee omgaat. Gaan zij één op één spelen tegen spelers als Robben en Sneijder? Dat wil ik weleens zien. Als ze dat doen, dan denk ik dat we daarvan gebruik van kunnen maken", zei Van Gaal.
 
Basisformatie 
De bondscoach grijpt de oefeninterland van zaterdag tegen Ghana aan om met zijn beoogde basisformatie te oefenen. Tijdens de trainingen in Portugal koos hij vaak voor een ploeg bestaande uit: Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Martins Indi, Patrick van Aanholt, Nigel de Jong, Daley Blind en dus Sneijder, Van Persie en Robben.
 

 

26 mei 2014 18:12, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal tevreden na trainingskamp

Van Gaal tevreden na trainingskamp

Louis van Gaal stapt als een tevreden bondscoach op het vliegtuig naar Amsterdam. "Het was een goed trainingskamp'', zei hij in Lagos.

"We hebben goed en intensief kunnen trainen. Op conditie en tactiek. We hoefden niet een uur in de bus te zitten en na de training kon iedereen naar zijn eigen kamer wandelen om te douchen. We wilden hier ook een beetje acclimatiseren voor Rio de Janeiro. Dat is de eerste dagen niet helemaal gelukt omdat het vrij koud was.''

"Twee spelers konden niet altijd meetrainen'', doelde hij op de rechtsbacks Daryl Janmaat en Paul Verhaegh. "Janmaat is weer fit en met de enkel van Verhaegh gaat het ook goed. Rafael van der Vaart had maandag lichte koorts. Een temperatuur van 37,5 graden is echter ook te overzien. Die is er snel weer bij.''

26 mei 2014 18:01, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal maakt WK-selectie zaterdag bekend

Van Gaal maakt WK-selectie zaterdag bekend

Louis van Gaal maakt zaterdag voor aanvang van de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Ghana zijn selectie van 20 spelers en drie doelmannen voor het WK bekend.

"Ik ga zaterdag met mijn spelers om de tafel zitten'', vertelde hij op een persconferentie in Lagos. "Dan geef ik ze duidelijkheid.''

ZIE OOK: Van Gaal is heel blij met Sneijder

Van Gaal moet nog zes veldspelers en een doelman uit zijn voorlopige WK-selectie van 30 spelers teleurstellen. Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Vilhena zijn niet in Portugal. Zij voetballen woensdag met Jong Oranje tegen Schotland in de EK-kwalificatie. "Die wedstrijd wil ik nog evalueren en dan nemen we een beslissing'', zei Van Gaal. "Ik heb nu 20 van de 23 spelers in mijn hoofd zitten.''

 
Van Gaal heeft officieel tot 2 juni de tijd om zijn WK-selectie bij de FIFA in te leveren.

26 mei 2014 17:33, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal heel blij met Sneijder

Louis van Gaal is naar eigen zeggen 'ongelooflijk blij' met Wesley Sneijder.

"Hij is heel erg fit'', zei de bondscoach tijdens een persconferentie in Lagos. "Ik heb gelezen dat dit door de bondscoach komt. Maar dat is toch echt de speler zelf. Als Wesley in vorm blijft, dan kan hij heel veel voor het Nederlands elftal betekenen.''
 
Van Gaal ontnam Sneijder vorig jaar de aanvoerdersband omdat hij niet fit genoeg was. Hij passeerde hem voor enkele interlands en gaf de middenvelder de indruk dat zijn plaats in de WK-selectie in gevaar was.

 

26 mei 2014 14:00

Oranje traint nog een keer in Lagos

open
 • slideshow
  Laatste dag Lagos

  Aanvoerder Robin van Persie tijdens de training vanmiddag.

 • slideshow
  Van Gaal legt uit

  Bondscoach Van Gaal doceert, onder andere Blind, Vlaar en Sneijder luisteren aandachtig.

 • slideshow
  Laatste dag Lagos

  Dirk Kuyt in duel met Jermain Lens en Jonathan de Guzman tijdens het trainingskamp in Portugal.

 • slideshow
  Van Gaal kijkt toe

  Vanavond is de laatste training in Lagos, vanaf donderdag gaat de voorbereiding verder in Rotterdam.

 • slideshow
  Van Gaal legt uit

  Assistent-bondscoach Danny Blind met Jeremain Lens, Jeroen Zoet, Stefan de Vrij, Leroy Fer en Memphis Depay.

 • slideshow
  Van Gaal legt uit

  Van Gaal kijkt toe hoe Chelsea-verdediger Patrick van Aanholt een bal hooghoudt.

 • slideshow
  Van Gaal kijkt toe

  Van Gaal houdt streng toezicht tijdens een oefening op het trainingskamp in het Portugese Lagos.

 • slideshow
  Van Gaal legt uit

  De selectie van het Nederlands Elftal luistert naar de uitleg van Van Gaal.

In korte broek leidde Louis van Gaal vanmiddag alweer de voorlaatste training van zijn selectie in Portugal. Hij oefende met verschillende groepjes een positiespel en liet enkele spelers op doel afwerken.

Rafael van der Vaart ontbrak op het trainingsveld in het zonovergoten Lagos. De 109-voudig international voelde zich niet lekker en had ook een beetje koorts. Ook Paul Verhaegh was niet van de partij. De rechtsback is bijna hersteld van een enkelblessure. De verwachting is dat beide spelers snel weer aansluiten bij de groepstraining.

Robin van Persie en Memphis Depay waren opnieuw goed op dreef tijdens een partijspel. Arjen Robben versloeg Wesley Sneijder tijdens een wedstrijdje strafschoppen nemen. Van Gaal geeft maandagmiddag rond 17.00 uur Nederlandse tijd nog een persconferentie. Na een besloten oefensessie vliegen bondscoach en spelers dinsdagmiddag terug naar Nederland om zich verder voor te bereiden op de oefenwedstrijd van zaterdag tegen Ghana in de Kuip.

26 mei 2014 12:53, in:

WK-selectie Oranje

Oranje traint zonder grieperige Van der Vaart

Oranje traint zonder grieperige Van der Vaart

Bondscoach Louis van Gaal is zonder Rafael van der Vaart aan een training van de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK begonnen.

De middenvelder heeft last van een griepje. Hij verscheen niet op het trainingsveld in Lagos. De verwachting is dat hij morgen wel deelneemt aan de laatste training in Portugal.

Rust voor Blind en Janmaat
Paul Verhaegh moest de groepstraining ook nog aan zich voorbij laten gaan. De verdediger liep zaterdag op de training een lichte enkelblessure op. Volgens een woordvoerder van het Nederlands elftal verloopt zijn herstel voorspoedig.

Daley Blind en Daryl Janmaat werken vandaag niet de hele groepstraining af. Zij krijgen rust van de bondscoach.

Van Gaal geeft maandag rond 17:00 uur Nederlandse tijd een afsluitende persconferentie. Hij traint morgen nog een keer achter gesloten deuren in Lagos en stapt vervolgens met zijn selectie op het vliegtuig naar Amsterdam.

26 mei 2014 06:51, in:

WK-selectie Oranje

Van Persie: bijzondere band met Van Gaal

Van Persie: bijzondere band met Van Gaal

In zijn eerste gesprek met Robin van Persie maakte bondscoach Louis van Gaal de spits duidelijk dat hij niet zijn eerste keus was.

Hij had te weinig gebracht als aanvalsleider van Oranje. Toch was het geen vervelende ontmoeting, vertelt Van Persie in Sp!ts. "Het was een fantastisch gesprek. Het ging maar kort over die situatie, verder hebben we uitgebreid over voetbal gepraat."

Duidelijk en eerlijk
"Vanaf minuut één ging het hartstikke goed", zegt Van Persie over zijn relatie met de bondscoach. Op de vraag of het op de tweede plek zetten van Van Persie misschien een truc van Van Gaal was om hem op scherp te zetten, antwoordt hij: "Misschien wel, dat weet ik niet. Feit is dat we de afgelopen twee jaar veel mooie gesprekken hebben gevoerd. Over voetbal, maar ook over andere dingen. Zo'n band heb je niet met iedere trainer."

De trainingen met Van Gaal zijn volgens de spits erg intensief. "De bondscoach zit er elke seconde bovenop. Als je ook maar één moment verslapt, krijg je dat direct te horen. Iedereen, ik ook."

Daar moest Van Persie eerst wel aan wennen. "Het is een andere aanpak dan ik was gewend onder de andere trainers met wie ik heb gewerkt. Maar ik houd er wel van. Hij is heel erg duidelijk en eerlijk. Goed is goed en niet goed is niet goed."

25 mei 2014 12:55, in:

WK-selectie Oranje

Dopingcontroleurs verrassen Oranje

Dopingcontroleurs verrassen Oranje

De voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK heeft vandaag onverwachts bezoek gekregen van dopingcontroleurs van de FIFA.

De spelers van bondscoach Louis van Gaal werden in het Cascade Resort in het Portugese Lagos getest op het gebruik van ongeoorloofde middelen.

In de aanloop naar het WK worden alle deelnemers getest op doping. De controles worden nooit vooraf aangekondigd.

24 mei 2014 13:54, in:

WK-selectie Oranje

Verhaegh staakt groepstraining Oranje

Verhaegh staakt groepstraining Oranje

Paul Verhaegh heeft vandaag de groepstraining van het Nederlands elftal voortijdig verlaten. De rechtsback greep aan het einde van de oefensessie naar zijn rechterenkel en verliet het veld van het Cascade Resort in Lagos.

Een woordvoerder van de KNVB meldt dat de blessure van Verhaegh meevalt. "Hij heeft slechts een lichte verrekking opgelopen", laat hij weten.

Bondscoach Louis van Gaal oefende vanochtend achter gesloten deuren. Vanaf de openbare weg was de training echter goed zichtbaar. Toegestroomde journalisten en toeristen zagen Robin van Persie een aangepast programma volgen. De aanvoerder is nog maar net hersteld van een knieblessure.

Van Gaal oefende opnieuw met hetzelfde elftal. Jasper Cillessen vormde een defensie met Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Patrick van Aanholt. Het middenveld van een mogelijke basisploeg bestond weer uit Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Daley Blind. Jeremain Lens verving Van Persie als aanvalspartner van Arjen Robben.

Jeroen Zoet verdedigde het doel van het andere elftal.

23 mei 2014 19:11, in:

WK-selectie Oranje

Janmaat sluit aan bij groepstraining Oranje

Janmaat sluit aan bij groepstraining Oranje

Daryl Janmaat is vanavond aangesloten bij de groepstraining van de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK.

De rechtsback heeft geen last meer van de enkelblessure die hij afgelopen zaterdag opliep in het oefenduel met Ecuador (1-1).

Bondscoach Louis van Gaal oefent onder toeziend oog van zijn aanwezige echtgenote met 26 internationals. Arjen Robben is ook van de partij. De tweede aanvoerder voegde zich donderdag bij Oranje in Lagos.

Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Vilhena ontbreken in Portugal. Ze completeren de voorselectie van in totaal 30 spelers, maar moeten op 28 mei nog met Jong Oranje tegen Jong Schotland voetballen. Van Gaal moet uiterlijk 2 juni zijn definitieve WK-selectie van 20 veldspelers en drie doelmannen bij de FIFA inleveren.

20 mei 2014 12:15, in:

WK-selectie Oranje

Robben later naar Portugal

Robben later naar Portugal

Arjen Robben sluit zich later aan bij de selectie van het Nederlands elftal.

De speler van Bayern München heeft een paar dagen extra rust gekregen van bondscoach Louis van Gaal. Oranje reist vanmiddag voor een trainingskamp naar Portugal. Robben vertrekt twee dagen later. Hij zal donderdagavond voor het eerst meetrainen.

Robben speelde zaterdag nog de Duitse bekerfinale. Mede door zijn treffer won Bayern München ten koste van Borussia Dortmund de beker.

Nederland gaat nu met 25 spelers naar Lagos, waar de ploeg in de voorbereiding op het WK acht dagen verblijft. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Jeremain Lens voegen zich vandaag wel bij de voorlopige selectie. Vier man uit de voorlopige selectie van 30 spelers gaan niet mee naar Portugal. Van Gaal heeft Karim Rekik, Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes en Tonny Vilhena voorlopig bij Jong Oranje gestald. De bondscoach moet uiterlijk 2 juni zijn definitieve selectie van 23 man bekendmaken.

18 mei 2014 10:58, in:

WK-selectie Oranje

Depay nog niet zeker van plek in WK-selectie

Depay nog niet zeker van plek in WK-selectie

Memphis Depay durft nog niet te zeggen of hij meegaat naar het WK in Brazilië. "Ik ben nog nergens zeker van", liet de aanvaller na het oefenduel met Ecuador (1-1) weten aan NUsport.

Tegen Ecuador maakte Depay een aardige indruk. Zelf is hij toch niet helemaal tevreden over zijn rendement. "Het ging redelijk. Ik heb twee kansen gecreëerd, maar die gingen er niet in." De vijfvoudig international had zichzelf graag willen belonen met een treffer. "Als ik die ballen in elk geval op doel schiet, dan kan ik levensgevaarlijk zijn."

Wel te spreken is Depay over de samenwerking met Robin van Persie. ''Hij en ik voelen elkaar wel aan. De komende week hoop ik dat we daar verder aan kunnen werken.'' De PSV'er lijkt een goede kans te maken op een WK-ticket, maar hij rekent nog nergens op. "Ik heb nog niets. Mijn concurrenten hebben nog niet gespeeld."

17 mei 2014 11:38, in:

WK-selectie Oranje

Kuijt niet bezig met selectieproces

Kuijt niet bezig met selectieproces

Hoewel Dirk Kuijt dolgraag een derde WK wil spelen, houdt hij zich niet bezig met de keuze die bondscoach Louis van Gaal gaat maken.

 De geboren Katwijker gaat liever uit van het goede en traint alsof hij al is geselecteerd. "Ik ben niet bezig met: ga ik wel of niet?", vertelt hij aan de NOS. "Ik ben me aan het voorbereiden op een eindtoernooi. Ik ben niet een jongen die denkt aan het negatieve, iedereen weet dat ik positief ben ingesteld."

Mentor jonge spelers
Over zijn eventuele positie in het nieuwe Oranjesysteem met twee aanvallers kan de Fenerbahçe-speler nog niets zeggen. "Ik weet heel duidelijk waar mijn kwaliteiten liggen en de bondscoach weet waar hij mij kan gebruiken."

De aanvaller wil in elk geval als mentor optreden voor jonge spelers. "Je probeert ze mee te geven wat er voor nodig is om straks helemaal startklaar te zijn en te presteren."

Toen Kuijt tijdens zijn debuut in Oranje zelf in die situatie zat, nam Edwin van der Sar hem bij de hand. "En ik zat bij Phillip Cocu op de kamer om te praten over voetbal. Dat helpt je zo om je op je gemak te voelen en je welkom te voelen. Wat dat betreft heb ik die rol nu te vervullen."

14 mei 2014 07:27, in:

WK-selectie Oranje

Van der Wiel meldde zichzelf af voor WK

Van der Wiel meldde zichzelf af voor WK

Gregory van der Wiel heeft zelf een streep gezet door het WK in Brazilië. "Ik heb de bondscoach gebeld en gezegd dat het echt niet ging. Ik sukkel te lang met mijn knie."

Verder zegt de rechtsback dat hij het hele jaar al met pijnstillers speelt, schrijft het AD. 

"Eigenlijk kan ik nu gewoon niet voluit trainen. Daarom heb ik in samenspraak met de artsen en de coach de beslissing genomen om niet mee te gaan", stelt Van der Wiel. "Ik vind het bijzonder jammer dat ik maar zo kort heb mogen samenwerken met Louis van Gaal, die me een kans had gegeven. Ik heb gebeld en ook hij vond het spijtig dat het niet ging. Brazilië zou me werkelijk prachtig hebben geleken, maar als je voor je land speelt moet je topfit zijn."

 

13 mei 2014 17:37, in:

WK-selectie Oranje

Van der Wiel opvallendste afwezige in selectie Oranje

De geblesseerde Gregory van der Wiel is niet opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal. Die kent verder nauwelijks grote verrassingen.

De KNVB gaf vanavond de lijst met 30 spelersnamen vrij. Dat gebeurde nadat bondscoach Louis van Gaal eerder op de dag in Hoenderloo, waar spelers uit de Eredivisie de afgelopen week deelnamen aan een trainingskamp, een drukbezochte persconferentie had gegeven. Daar wilde hij alleen kwijt dat Robin van Persie en Arjen Robben deel uitmaken van de selectie. De overige spelers wilde hij eerst zelf spreken voordat hij hun namen openbaar maakte.

De 30 namen moesten uiterlijk vandaag worden doorgegeven aan de wereldvoetbalbond FIFA. Op 2 juni moet Van Gaal de definitieve, 23 spelers tellende selectie hebben vastgesteld. De voorlopige selectie bestaat uit:

 • Doel

Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle), Michel Vorm (Swansea City), Jeroen Zoet (PSV)

 • Achterhoede

Patrick van Aanholt (Vitesse), Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord)

 • Middenveld

Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan De Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Rafael van der Vaart (HSV), Georginio Wijnaldum (PSV)

 • Aanval

Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Quincy Promes (FC Twente), Arjen Robben (Bayern München)

Tot de afvallers behoren Feyenoord-verdediger Joris Mathijsen en Ajacied Davy Klaassen. Ook Luc Castaignos (FC Twente) en Luciano Narsingh (PSV) zijn afgehaakt.

13 mei 2014 14:15, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal houdt spanning erin

Bondscoach Louis van Gaal wacht tot vanavond met het vrijgeven van de lijst van 30 namen die deel uitmaken van de voorlopige selectie van Oranje.

Alleen Robin van Persie en Arjen Robben kunnen zeker zijn van hun selectie, bleek tijdens de drukbezochte persconferentie die hij vanmiddag gaf in Hoenderloo.

"Ik wil de spelers die afvallen persoonlijk een argumentatie geven", zei Van Gaal. "Dus ik geef mijn voorlopige selectie vanavond."

Verdediging neergezet
Van Gaal gaf aan dat hij het trainingskamp van de afgelopen week heeft gebruikt 'om de verdedigende organisatie neer te zetten'. Hij zei 'heel erg blij' te worden van de 'inzet en beleving' die de spelers aan de dag legden. Ook prees hij 'het concentratievermogen en de wijze waarop spelers met elkaar omgaan'.

ZIE OOK: Opvallende namen bij Spanje

De Nederlandse spelers uit de Duitse en Engelse competitie die overmorgen aankomen, krijgen net als hun Nederlandse collega's eerst drie dagen vrijaf, kondigde Van Gaal aan. Ook zij zullen zich terdege moeten bewijzen, zei de bondscoach.

Voorlopige lijst
Hij moet voor middernacht een voorlopige lijst met 30 spelers bij de FIFA inleveren. Uiterlijk 2 juni moet hij zijn definitieve selectie van 20 veldspelers en 3 doelmannen aan de wereldvoetbalbond geven. Die selectie bestaat uit spelers die ook al deel uitmaakten van de voorlopige selectie.

Geblesseerde voetballers mogen 24 uur voor de eerste groepswedstrijd nog worden vervangen. De medische commissie van de FIFA moet daarvoor wel toestemming verlenen. De vervangers hoeven geen deel te hebben uitgemaakt van de voorlopige WK-selectie.

13 mei 2014 14:01, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal: Alleen Van Persie en Robben zeker

Louis van Gaal maakt vanavond bekend welke 30 spelers er in aanmerking komen om mee te gaan naar het WK in Brazilië.

Dat zei Van Gaal op een persconferentie. Zeker is dat Robin van Persie en Arjen Robben meegaan naar Brazilië. De andere 28 spelers die in de voorlopige WK-selectie zitten, worden vanavond bekend.

De bondscoach moet voor middernacht een voorlopige groep van 30 spelers bij de FIFA inleveren. Zware blessures daargelaten vormen 23 van hen volgende maand het Nederlands elftal in Brazilië.

13 mei 2014 06:48, in:

WK-selectie Oranje

Zoet: Ik wil gewoon mee naar het WK

Zoet: Ik wil gewoon mee naar het WK

Van de zes potentiële Oranjekeepers is Jeroen Zoet de meest onervaren. Toch wil de doelman van PSV zich niet neerleggen bij een voetballoze zomer.

 "Een topsporter wil het maximale resultaat. Ik wil gewoon mee naar het WK. Er zijn veel kandidaten voor drie plekken. Maar lijstjes met namen, daar ga ik niet over", zegt hij in het AD.

Geen vakantie geboekt
Vandaag krijgen de huidige drie meetrainende keepers, Zoet, Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen, te horen of ze voorlopig bij Oranje mogen blijven of dat ze plaats moeten maken voor iemand uit het trio Tim Krul, Michel Vorm en Maarten Stekelenburg.

Wat Zoet betreft is het geen uitgemaakte zaak dat hij niet mee mag naar Brazilië. "Ik weet niet wat de criteria zullen zijn om de tweede of derde keeper te kiezen. Volgens mij is het simpel: de bondscoach zal drie keepers selecteren die in Brazilië moeten functioneren zoals hij het wil. Ja, ik heb een kans om erbij te zijn. Een vakantie heb ik nog niet geboekt."

Mocht de Veendammer toch op vakantie worden gestuurd door Louis van Gaal, hoeft hij zichzelf in ieder geval niets te verwijten. "Ik geef namelijk elke dag alles wat ik heb."

13 mei 2014 04:21, in:

WK-selectie Oranje

Van Gaal komt met voorlopige WK-selectie

Van Gaal komt met voorlopige WK-selectie

Louis van Gaal verklapt vandaag een groot deel van zijn WK-selectie.

De bondscoach moet voor middernacht een voorlopige groep van 30 spelers bij de FIFA inleveren. Zware blessures daargelaten vormen 23 van hen volgende maand het Nederlands elftal in Brazilië.

Geen verrassingen
Van Gaal zal uiterlijk 2 juni nog zeven spelers uit zijn voorlopige selectie teleurstellen. Op 5 juni vertrekt hij met 20 veldspelers en drie doelmannen naar Rio de Janeiro, de verblijfplaats van Oranje op het WK. De verwachting is niet dat Van Gaal grote verrassingen in petto heeft.

Hij had twijfels over Wesley Sneijder, maar de middenvelder lijkt op tijd in vorm voor het WK. Verdedigers als Virgil van Dijk en Douglas hadden waarschijnlijk al eerder een kans gekregen als ze serieus in beeld waren bij de bondscoach.

De voorlopige selectie zal bestaan uit spelers die actief zijn in het buitenland en voetballers die afgelopen week al in Hoenderloo trainden. Niet iedereen is zaterdag beschikbaar voor de oefeninterland tegen Ecuador in de ArenA. Zo hebben Sneijder, Nigel de Jong, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel nog verplichtingen bij hun club.