Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 november 2014 08:09, in:

Nederland - Letland

Robben slaat de polonaise over

Robben slaat de polonaise over

Missie geslaagd, op naar de volgende. Arjen Robben wil niet te lang stilstaan bij de overtuigende zege van Oranje in de EK-kwalificatie op Letland (6-0).

Leuk die hoge uitslag, maar de weg naar het EK is nog lang voor het Nederlands elftal, zo benadrukte Robben zondagavond. "Je moet altijd realistisch zijn. Als het niet goed is, is het niet goed; als het goed is, is het goed. Daarom mogen we even blij zijn, maar we moeten wel verder."

De 30-jarige aanvaller uit Bedum zegt altijd waar het op staat. Na de verloren oefeninterland woensdag tegen Mexico (2-3) uitte de zichtbaar geïrriteerde Robben keiharde kritiek op het defensieve geklungel van Oranje. Tegen Letland straalde de nummer 11, meer dan wie dan ook, in alles uit dat hij koste wat kost wilde winnen. Robben nam het dolende Oranje daarmee nadrukkelijk bij de hand. "Ik ben dan al 30 jaar, maar wil nog wel een tijdje door. Als ik op het veld sta, heb ik plezier, zeker als er een beetje druk op de wedstrijd staat.'' Dat was zeker het geval tegen Letland, niet in de laatste plaats omdat bondscoach Guus Hiddink zijn lot had gekoppeld aan de uitslag.

"De ploeg heeft het goed opgepakt, we hebben zes goals gemaakt, het publiek was blij en tevreden. Maar we moeten verder, ik ga geen polonaise lopen. Ik zal me rustig houden en niet te kritisch zijn, want we zijn hartstikke blij, maar je moet wel naar voren blijven kijken'', aldus Robben. "We waren het aan onze stand verplicht deze wedstrijd te winnen. Feit is dat de organisatie nog niet zo staat zoals we dat willen, Oranje is nog geen machine als op het WK. Daar moeten we met z'n allen keihard aan werken. We moeten heel kritisch naar elkaar zijn, de lat heel hoog leggen, en vechten om met elkaar op het hoogst mogelijke niveau te komen.''

Robben neemt daarin, net als afgelopen zomer in Brazilië, nadrukkelijk het voortouw. Al bij zijn eerste balcontact tegen Letland zette de aanvaller aan voor een krachtige actie, om aan te geven wat de bedoelingen van Oranje waren. Robben was met zijn dribbels een plaag voor de Letse defensie, die geen grip kreeg op de ongrijpbare Groninger. Twee keer rondde hij een karakteristieke actie, vanaf rechts naar binnen trekkend, doeltreffend af. "We mogen nu best even genieten, dit is goed voor de groep en het vertrouwen na al het gezeur en gezeik van de laatste dagen. Hiermee moeten we door. We krijgen namelijk nog wel zwaardere tegenstanders dan Letland.''