Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland - Letland

Het Nederlands elftal heeft de vierde EK-kwalificatiewedstrijd met ruime cijfers gewonnen.

Highlights

Het Nederlands elftal heeft de vierde EK-kwalificatiewedstrijd met ruime cijfers gewonnen.

Highlights

Topnieuws Sport
meer stories
Meest gelezen: Sport
17 november 2014 08:11, in:

Nederland - Letland

4,3 miljoen mensen zagen Oranje winnen

Naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland hebben zondag 4.347.000 mensen gekeken.

Na de wedstrijd zagen ruim 2,2 miljoen mensen de nabeschouwing, waarin bondscoach Guus Hiddink vaag bleef over zijn toekomst bij de nationale ploeg. "Ik sta in ieder geval nog onder contract bij de KNVB", zei hij voor de camera van de NOS.

ZIE OOK: Scorende Bruma: jongensdroom komt uit

De volgende kwalificatiewedstrijd van Oranje is op 28 maart, thuis tegen Turkije.

 

17 november 2014 08:09, in:

Nederland - Letland

Robben slaat de polonaise over

Robben slaat de polonaise over

Missie geslaagd, op naar de volgende. Arjen Robben wil niet te lang stilstaan bij de overtuigende zege van Oranje in de EK-kwalificatie op Letland (6-0).

Leuk die hoge uitslag, maar de weg naar het EK is nog lang voor het Nederlands elftal, zo benadrukte Robben zondagavond. "Je moet altijd realistisch zijn. Als het niet goed is, is het niet goed; als het goed is, is het goed. Daarom mogen we even blij zijn, maar we moeten wel verder."

De 30-jarige aanvaller uit Bedum zegt altijd waar het op staat. Na de verloren oefeninterland woensdag tegen Mexico (2-3) uitte de zichtbaar geïrriteerde Robben keiharde kritiek op het defensieve geklungel van Oranje. Tegen Letland straalde de nummer 11, meer dan wie dan ook, in alles uit dat hij koste wat kost wilde winnen. Robben nam het dolende Oranje daarmee nadrukkelijk bij de hand. "Ik ben dan al 30 jaar, maar wil nog wel een tijdje door. Als ik op het veld sta, heb ik plezier, zeker als er een beetje druk op de wedstrijd staat.'' Dat was zeker het geval tegen Letland, niet in de laatste plaats omdat bondscoach Guus Hiddink zijn lot had gekoppeld aan de uitslag.

"De ploeg heeft het goed opgepakt, we hebben zes goals gemaakt, het publiek was blij en tevreden. Maar we moeten verder, ik ga geen polonaise lopen. Ik zal me rustig houden en niet te kritisch zijn, want we zijn hartstikke blij, maar je moet wel naar voren blijven kijken'', aldus Robben. "We waren het aan onze stand verplicht deze wedstrijd te winnen. Feit is dat de organisatie nog niet zo staat zoals we dat willen, Oranje is nog geen machine als op het WK. Daar moeten we met z'n allen keihard aan werken. We moeten heel kritisch naar elkaar zijn, de lat heel hoog leggen, en vechten om met elkaar op het hoogst mogelijke niveau te komen.''

Robben neemt daarin, net als afgelopen zomer in Brazilië, nadrukkelijk het voortouw. Al bij zijn eerste balcontact tegen Letland zette de aanvaller aan voor een krachtige actie, om aan te geven wat de bedoelingen van Oranje waren. Robben was met zijn dribbels een plaag voor de Letse defensie, die geen grip kreeg op de ongrijpbare Groninger. Twee keer rondde hij een karakteristieke actie, vanaf rechts naar binnen trekkend, doeltreffend af. "We mogen nu best even genieten, dit is goed voor de groep en het vertrouwen na al het gezeur en gezeik van de laatste dagen. Hiermee moeten we door. We krijgen namelijk nog wel zwaardere tegenstanders dan Letland.''

17 november 2014 07:15, in:

Nederland - Letland

Scorende Bruma: jongensdroom komt uit

De wedstrijd was weliswaar al lang beslist, maar toch juichte Jeffrey Bruma zondag uitbundig toen hij het Nederlands elftal zondag op 4-0 had gezet in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

De verdediger van PSV tikte de bal attent in nadat Robin van Persie een hoekschop van Wesley Sneijder had verlengd. ,,Van kleins af aan droomt ieder jongetje van scoren in het Nederlands elftal. Daarom kwam er zoveel ontlading bij mij los'', zei Bruma, die zijn eerste doelpunt in de nationale ploeg vierde.

De 23-jarige verdediger behoorde aanvankelijk niet tot de selectie, maar werd opgeroepen door bondscoach Guus Hiddink na het afhaken van Bruno Martins Indi. Enkele dagen later stond Bruma zowaar in de basis. "Zo gaat dat in het voetbal. Ik ben blij dat de bondscoach vertrouwen in me heeft en dat ik kon bijdragen aan deze overwinning. Dit was een mooie dag. Met 6-0 winnen, in de basis staan en voor het eerst scoren in Oranje. Prachtig.''

16 november 2014 23:12, in:

Nederland - Letland

Tsjechië grijpt macht in poule van Oranje

Tsjechië grijpt macht in poule van Oranje

Tsjechië heeft zondag de macht gegrepen in groep A van de EK-kwalificatie, waarin ook het Nederlands elftal uitkomt. De formatie boekte voor eigen publiek in Pilsen een zege op IJsland (2-1).

Tsjechië is na vier duels als enige ploeg in groep A nog zonder puntenverlies. IJsland volgt op drie punten. Het Nederlands elftal staat derde met een achterstand van zes punten op de Tsjechen.

Ragnar Sigurdsson bracht IJsland nog wel op voorsprong (1-1). Pavel Kaderabek tekende vlak voor rust op de gelijkmaker (1-1). In de tweede helft werkte keeper Hannes Halldórsson de bal in eigen doel (2-1). Johann Gudmundsson, vorig seizoen nog actief voor AZ, miste vlak voor tijd na goed voorbereidend werk van Kolbeinn Sigthórsson van Ajax een prachtige kans op 2-2.

16 november 2014 21:39, in:

Nederland - Letland

KNVB blijft stil over toekomst Hiddink

KNVB blijft stil over toekomst Hiddink

Bert van Oostveen houdt zich voorlopig stil over Guus Hiddink.

De bondscoach bleef na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) opvallend genoeg vaag over zijn toekomst, hoewel zijn ploeg juist tekenen van herstel vertoonde. 

Hiddink had vooraf aangekondigd bij puntenverlies op te stappen, maar zo ver liet Oranje het niet komen.

"Van Oostveen en Hiddink komen binnenkort, zoals gebruikelijk, bij elkaar om alles rondom het Nederlands elftal te bespreken'', zei een woordvoerder van de KNVB. De directeur betaald voetbal wil tot die tijd niet reageren op de ontwijkende antwoorden van Hiddink over diens toekomst. "Ik sta in ieder geval onder contract bij de KNVB'', zei de bondscoach, die na de overtuigende zege op Letland ook duidelijk had kunnen zeggen door te willen gaan in zijn functie.

16 november 2014 21:02

Nog even nagenieten: zo versloeg Oranje de Letten

open
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Een veldslag in de ArenA: het Nederlands Elftal walste over het Letse team heen.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Al in de zesde minuut brengt Robin van Persie Oranje op voorsprong: 1-0.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  In de 35ste minuut vergroot Arjen Robben de voorsprong: 2-0.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Op de tribune van de Oranjesupporters wordt het met veel plezier gevolgd.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Helemaal als Klaas-Jan Huntelaar in de 42ste minuut de 3-0 binnenschiet.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Opluchting bij trainer Guus Hiddink, die had aangegeven te vertrekken bij een eventueel verlies.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Het Nederlands Elftal gaat rusten met een voorsprong. Het is 3-0 als Oranje de kleedkamer opzoekt.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  In de tweede helft is het de beurt aan Jeffrey Bruma om te scoren. Hij schiet de 4-0 binnen.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Wesley Sneijder feliciteert Bruma na zijn treffer.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  In de 82ste minuut schiet Robben de 5-0 nog binnen.

  ANP
 • slideshow
  Zo versloeg Oranje de Letten

  Een paar minuten later maakt Huntelaar het nog af: hij schiet de 6-0 binnen.

  ANP
16 november 2014 20:58, in:

Nederland - Letland

Robben: Moeilijk inschatten of Hiddink blijft

Arjen Robben weet niet of Guus Hiddink bij de volgende interland van Oranje, in maart tegen Turkije, nog als bondscoach op de bank zit.

Hiddink liet na de ruime thuiszege op Letland (6-0) in het midden wat hij in de toekomst doet. "Ik vind het moeilijk in te schatten of Hiddink blijft", zei Robben na afloop. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken. Voor mij kan het allebei de kanten op."

ZIE OOK: Hiddink vaag over toekomst bij Oranje

Hiddink had zijn lot aan de uitkomst van de interland tegen Letland verbonden. Wat Robben betreft blijft de ervaren coach aan. "Ik heb al vaker gezegd: we zijn er met zijn allen aan begonnen, we moeten het ook met zijn allen afmaken. Maar we zullen zien wat de toekomst uitwijst."

'Niemand wil hem kwijt'
Aanvoerder Robin van Persie was duidelijk over het al dan niet aanblijven van Hiddink: "Niemand wil hem kwijt, we willen graag door met elkaar", aldus de captain.

"We hebben vandaag met 6-0 gewonnen, dus blijven we gewoon lekker met elkaar doorgaan", sprak Van Persie het vertrouwen in Hiddink uit. Hij ziet dan ook geen reden voor de ervaren trainer om op te stappen. "Ik zou niet weten waarom hij dat zou moeten doen. We moeten dit goede gevoel gewoon vasthouden met elkaar. De serie voor volgend jaar is goed ingezet."

16 november 2014 20:42, in:

Nederland - Letland

Hiddink vaag over toekomst bij Oranje

Guus Hiddink wilde na de zege van het Nederlands elftal op Letland (6-0) niet zeggen of hij bondscoach van de nationale ploeg blijft.

"Ik sta in ieder geval nog onder contract bij de KNVB", zei hij tegen de NOS. Oranje hervat op 28 maart de EK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Turkije. "Ik weet dat jullie al lekker lang speculeren", doelde Hiddink op de media. "Maar ik ben alleen met vandaag bezig."

ZIE OOK: Ontketend Oranje rolt Letland op: 6-0

Hiddink kondigde voor het duel met Letland aan op te stappen als Oranje zou verliezen.

'Niemand wil hem kwijt'
Arjen Robben is er niet zeker van dat Hiddink de bondscoach van Oranje blijft. "Ik vind het moeilijk in te schatten of Hiddink blijft", zei hij na afloop. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken. Voor mij kan het allebei de kanten op." 

Aanvoerder Robin van Persie was duidelijk over het al dan niet aanblijven van Hiddink: "Niemand wil hem kwijt, we willen graag door met elkaar", aldus de captain.

16 november 2014 20:40, in:

Nederland - Letland

Huntelaar: Veel druk op Oranje

Huntelaar: Veel druk op Oranje

Klaas-Jan Huntelaar had met twee doelpunten een groot aandeel in de zege van het Nederlands elftal op Letland in de EK-kwalificatie (6-0).

"Ik denk dat we als team een goede wedstrijd hebben gespeeld'', zei de aanvaller voor de microfoon van Langs de Lijn.  "Het was lekker dat we zo snel op voorsprong kwamen'', zei hij doelend op de treffer na zes minuten van Robin van Persie. "Want er lag veel druk op het Nederlands elftal.''

"Iedereen kende onze situatie'', vervolgde Huntelaar. "We moesten winnen om aansluiting te houden in de groep. We hebben ze gelijk onder druk gezet en de kansen goed uitgespeeld. We hebben het goed gedaan. Zo vaak verliest Letland niet met 6-0. Afellay raakte nog de paal en Robben schoot op de lat. Het was een mooie wedstrijd die we hebben gespeeld.''

3 jaar geleden
twitter thumbnail

#Hiddink: "Het is niet de eerste keer dat we in cruciale duels zitten. Verder wil ik niet lang nadenken over mijn ultimatum." #oranje@PimSedeeRTL (Verslaggever Pim Sedee) op Twitter

16 november 2014 19:49, in:

Nederland - Letland

Ontketend Oranje rolt Letland op: 6-0

Bondscoach Guus Hiddink kan opgelucht ademhalen. Het Nederlands elftal heeft gebracht wat het moést brengen: een simpele zege op Letland. Het werd maar liefst 6-0.

De druk op dit EK-kwalificatieduel in de Amsterdam ArenA was groot, want Hiddink had zijn lot verbonden aan deze wedstrijd. Bij verlies zou de Achterhoeker opstappen.

ZIE OOK: Wedstrijdverloop Nederland-Letland

Oranje kende een vliegensvlugge start. In de zesde minuut kopte Robin van Persie raak na een voorzet van Arjen Robben. Oranje bleef maar aanvallen, de Letten kwamen er helemaal niet aan te pas.

Ruststand: 3-0
Een tweede doelpunt kon niet uitblijven en kwam uiteindelijk van de voet van Arjen Robben. De vleugelaanvaller trok naar binnen en schoot genadeloos raak. Klaas-Jan Huntelaar zette na een voorzet van Ibrahim Afellay Oranje in de eerste helft nog op een comfortabele voorsprong: 3-0.

ZIE OOK: Huntelaar verdringt Bergkamp

Oranje kreeg één tegenvaller te verwerken in de eerste. Daly Blind viel geblesseerd uit.

In de tweede helft ging het Nederlands elftal rustig verder met aanvallen. Het werken werd in de 78ste minuut beloond na een corner van Wesley Sneijder. Van Persie kopte door en Jeffrey Bruma tikte binnen. Vijf minuten later tekent Arjen Robben voor z'n tweede goal: 5-0.

In de 89ste minuut maakt Klaas Jan Huntelaar het feest compleet. Hij schiet hard binnen. Eindstand: 6-0.

Zes punten
Met zes punten staat Oranje op de derde plaats in groep A achter de koplopers IJsland en Tsjechië (negen), die later nog tegen elkaar spelen. De volgende EK-kwalificatiewedstrijd is op 28 maart, in eigen land tegen Turkije.

Hiddink vierde de tweede zege in zijn tweede termijn als bondscoach. Daar tegenover staan vier nederlagen.

 

16 november 2014 18:51, in:

Nederland - Letland

Huntelaar verdringt Bergkamp

Huntelaar verdringt Bergkamp

Klaas-Jan Huntelaar is Dennis Bergkamp gepasseerd op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal.

De spits van Schalke 04 maakte in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) twee treffers en voerde zijn totaal in de nationale ploeg daarmee op naar 38, waarmee hij zich op de derde plaats nestelde. Huntelaar (31) had daar 69 interlands voor nodig, Bergkamp maakte 37 doelpunten in 79 interlands.

Huntelaar heeft nog twee spelers voor zich op de 'eeuwige' topscorerslijst. Robin van Persie maakte tegen Letland zijn 49e interlanddoelpunt, Patrick Kluivert staat op 40. De spits uit de Achterhoek debuteerde op 16 augustus 2006 tegen Ierland (0-4) in Oranje. Huntelaar luisterde zijn eerste optreden toen meteen op met twee doelpunten.

 

16 november 2014 18:50, in:

Nederland - Letland

Fel Oranje leidt met 3-0 tegen Letland

Het veelbesproken duel tussen Oranje en Letland begint geweldig: Letland heeft nog amper een kans gehad. Van Persie, Robben en Huntelaar scoorden in de eerste helft alledrie in de Amsterdam Arena. Ruststand: 3-0.

ZIE OOK: Volg live: Nederland-Letland

Voor het eerst sinds Guus Hiddink na het WK terugkeerde als bondscoach ging het Nederlands elftal de rust in met een voorsprong.

Van Persie opende al na 5 minuten met een kopbal de score in de Amsterdam ArenA, op aangeven van Robben. In de 35ste minuut waren de rollen omgedraaid. Robben combineerde met Van Persie en schoot Oranje op een comfortabele voorsprong.

Daley Blind geblesseerd
Huntelaar tikte vlak voor rust de derde binnen na een voorzet van Ibrahim Afellay. In de vorige interlands onder Hiddink tegen Italië, Tsjechië, Kazachstan, IJsland en Mexico stond het Nederlands elftal bij rust steeds achter.

Tegenvaller voor de ploeg van Hiddink was het geblesseerd uitvallen van Daley Blind.

16 november 2014 18:42, in:

Nederland - Letland

Oranje raakt Blind snel kwijt

Oranje raakt Blind snel kwijt

Voor Daley Blind heeft de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland slechts twintig minuten geduurd.

De middenvelder van Manchester United moest in de negentiende minuut de strijd staken, nadat Eduards Visnakovs bij een duel op zijn knie was gevallen. Blind probeerde nog wel even door te spelen, maar enkele minuten later ging dat niet meer. Bondscoach Guus Hiddink bracht Jordy Clasie als vervanger van Blind in het veld.

De 24-jarige Amsterdammer speelde zondag tegen de Letten zijn 25e interland voor het Nederlands elftal. Een mogelijke blessure van Blind zou ook trainer Louis van Gaal van ManUnited slecht uitkomen. De oud-Ajacied is basisspeler bij de Engelse topploeg en bovendien heeft Van Gaal het hele seizoen al een overvolle ziekenboeg.

16 november 2014 17:26, in:

Nederland - Letland

Eerste jubileum De Vrij en Blind in Oranje

Eerste jubileum De Vrij en Blind in Oranje

Stefan de Vrij en Daley Blind vieren hun eerste jubileum in het Nederlands elftal. Beide internationals komen tegen Letland voor de 25e keer in actie voor Oranje.

Als aandenken ontvangen ze na hun volgende uitverkiezing een zilveren schaal.

De Vrij (22) maakte op 15 augustus 2012 zijn debuut in Oranje tijdens de verloren oefeninterland tegen België (4-2). De verdediger van Lazio scoorde twee keer in de 24 interlands die hij al heeft gespeeld. Blind (24) debuteerde op 6 februari vorig jaar in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (1-1). De middenvelder van Manchester United scoorde één keer voor Oranje, tijdens de wedstrijd om het brons op het WK tegen Brazilië.

16 november 2014 17:24, in:

Nederland - Letland

Geen Veltman, maar Bruma in de basis

Geen Veltman, maar Bruma in de basis

Het Nederlands elftal begint met Jeffrey Bruma in de basis aan de beladen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

De verdediger van PSV krijgt van bondscoach Guus Hiddink, die vertrekt als Oranje niet wint, de voorkeur boven Joël Veltman. Bruma vormt het centrale duo met Stefan de Vrij, die de geblesseerde Ron Vlaar vervangt.

ZIE OOK: Volg live: Nederland - Letland

Zoals aangekondigd door Hiddink start het Nederlands elftal in een bijzonder aanvallende opstelling, waarin voor het eerst de twee spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie samen aan de aftrap staan. De aanvoer moet komen van onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay. Onder de lat krijgt Jasper Cillessen weer de voorkeur boven Tim Krul, die woensdag tegen Mexico (2-3) het doel verdedigde.

16 november 2014 07:06, in:

Nederland - Letland

Erop of eronder voor Guus en Oranje

Het Nederlands elftal heeft vanavond het lot van Guus Hiddink in hand. De bondscoach neemt afscheid van Oranje als zijn ploeg punten verliest tegen Letland, de nummer 99 van de wereldranglijst.

In zijn mogelijk laatste interland kiest Hiddink naar verwacht voor een superaanvallende formatie. Voor het eerst verschijnen centrumspitsen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar samen aan de aftrap. Twee buitenspelers en twee aanvallende middenvelders moeten beide scherpschutters van munitie voorzien.

ZIE OOK: Oranje in crisis: kunnen we het EK vergeten?

Oranje haalde onder Hiddink vooralsnog slechts drie punten uit drie wedstrijden in de EK-kwalificatie. De achterstand van het Nederlands elftal op Tsjechië en IJsland is opgelopen tot zes punten. Letland heeft slechts één puntje minder dan de nummer drie van het laatste WK in Brazilië.

De wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Letland begint om 18.00 uur in de ArenA.

16 november 2014 07:00, in:

Nederland - Letland

Oranje in crisis: kunnen we het EK vergeten?

Zondag is D-day voor Oranje. De toekomst van bondscoach Guus Hiddink staat op het spel in de wedstrijd tegen Letland. Kunnen we het EK vergeten als Oranje vanavond punten laat liggen?

1. Gaat het echt zo slecht met Oranje? 
Ja. Tijdens het WK ging het allemaal nog zo goed: een derde plek. Maar die prestatie staat in schril contrast met hoe het nu gaat. Sinds het WK, en sinds Guus Hiddink als bondscoach is begonnen, ging het keer op keer mis. Tegen Italië (2-0), Tsjechië (2-1), IJsland (2-0) en woensdag in Amsterdam ook tegen Mexico (2-3). Als het Nederlands elftal zondag weer verliest, betekent dat een evenaring van het record uit 1950.  

Dit is de stand in Groep A:

 Landgsdspt
1.IJsland38-09
2.Tsjechië38-4 9
3.Nederland34-53
4.Letland31-42
5.Kazachstan33-71
6Turkije  32-71

 

2. Derde plek met drie punten, dat ziet er slecht uit...
Ja, het is zeker zorgelijk, maar er is vooralsnog geen reden voor paniek. Dit keer - en dat is het grote geluk van Oranje - mogen er in totaal 24 landen meedoen aan het EK. Dat is acht landen meer dan bij het vorige EK

3. Hoe kunnen we ons nog kwalificeren dan?
De eerste twee landen van de groep, dat zouden nu dus IJsland en Tsjechië zijn, kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK in Frankrijk. Maar de nummers drie maken ook nog kans. Zij gaan in play-offs tegen elkaar strijden voor de laatste beschikbare plaatsen. Kortom: een rechtstreekse kwalificatie is op dit moment - er zijn na de wedstrijd tegen Letland nog zes wedstrijden te spelen- ver weg, maar via de achterdeur kan Oranje het EK nog halen. 

4. Maar toch laat Hiddink zijn carrière als bondscoach afhangen van de wedstrijd zondag.
Inderdaad. Hij zei een week geleden dat hij zijn positie verbindt aan de wedstrijd tegen Letland. Als Oranje die verliest, dan stapt hij op. "Gelijkspel lijkt me ook niet voldoende", zei hij op vragen van journalisten. Dat Oranje afgelopen woensdag ook nog de oefenwedstrijd tegen Mexico verloor, zal het zelfvertrouwen van het team ongetwijfeld geen goed hebben gedaan. 

5. Hoe is de sfeer nu, hebben de spelers er nog vertrouwen in?
De stemming binnen de ploeg zal zeker gespannen zijn, zegt sportverslaggever Marcel Maijer: "Iedereen zei dat het slechte spel een incident was, maar nu weten ze wel dat er echt iets aan de hand is. Zeker bij de verdediging gaat het niet goed. De spelers hebben nu ook het lot van Hiddink in hun handen. Dat maakt het natuurlijk ook extra spannend. Ze moeten het nu echt laten zien. Maar het probleem is wel: ze moesten het al eerder later zien. Tegen IJsland en Mexico bijvoorbeeld. En toen ging het dus toch mis. Ook dat is slecht voor het zelfvertrouwen."  

6. Stel het gaat mis vanavond en Hiddink stapt op, staat er dan al een vervanger klaar?
De ogen zullen zeker gericht zijn op de huidige assistent-bondscoach Danny Blind. De KNVB heeft al deal met hem: na het EK in 2016 wordt Blind bondscoach. Maar als Hiddink nu al opstapt, dan is het niet zeker dat Blind het meteen wordt, zegt Maijer. "Misschien stellen ze eerst een tussenpaus aan. Het is altijd moeilijk te zeggen wat de rol van de assistent precies is, maar we kunnen in ieder geval zeggen dat Blind geen grote indruk heeft gemaakt. Het is hem niet gelukt om het team samen met Hiddink te laten draaien."

15 november 2014 22:40, in:

Nederland - Letland

Bruma in de basis tegen Letland

Bruma in de basis tegen Letland

Jeffrey Bruma mag zich opmaken voor een basisplaats in de interland van het Nederlands elftal tegen Letland.

De verdediger van PSV krijgt van bondscoach Guus Hiddink een kans. Dat heeft de coach bij de NOS gezegd.

ZIE OOK: Oranje in crisis: kunnen we het EK vergeten?

"Bruma speelt. Daar hoeven we verder geen geheim van te maken'', zei Hiddink, die zijn lot bij Oranje heeft verbonden aan het resultaat in de EK-kwalificatiewedstrijd in de ArenA. Als Oranje verliest, stapt de bondscoach op. Dat zei Hiddink in de aanloop naar het duel.

Stefan de Vrij
In de verloren interland tegen Mexico van woensdag (2-3) stonden Joël Veltman en Ron Vlaar nog centraal achterin. Vlaar is echter geblesseerd, terwijl Veltman plaatsmaakt voor Stefan de Vrij.

15 november 2014 13:34, in:

Nederland - Letland

Huntelaar: backs kunnen ook voorzetten geven

Huntelaar: backs kunnen ook voorzetten geven

Klaas-Jan Huntelaar start morgen voor het eerst samen met Robin van Persie in de punt van de aanval van het Nederlands elftal.

"We moeten elkaar goed afwisselen'', blikte de aanvaller zaterdag voor de laatste training van Oranje voor de krachtmeting in de EK-kwalificatie met Letland in de ArenA vooruit. "De één moet aanspeelbaar zijn en de ander wat dieper blijven. Dat is eigenlijk niets nieuws.''

",Het is fijn als er veel spelers in de buurt zijn'', zei Huntelaar over de positie van spits van het Nederlands elftal. "Dat gebeurde tegen Kazachstan bijvoorbeeld. Maar tegen sommige tegenstanders sta je meer op een eiland. Dat is nu eenmaal zo.''

Huntelaar vindt het geen probleem dat de vleugenaanvallers van Oranje zelden de achterlijn halen en een voorzet geven. "Die voorzetten kunnen ook van opkomende backs komen'', zei hij.

15 november 2014 13:07, in:

Nederland - Letland

Oranje traint met fitte selectie

Oranje traint met fitte selectie

Het Nederlands elftal is met een fitte selectie begonnen aan de laatste training voor het duel met Letland in de EK-kwalificatie.

Bondscoach Guus Hiddink kon in het stadion van AZ beschikken over al zijn 23 internationals. Hij hield zijn plannen voor de krachtmeting van zondag met de nummer 99 van de wereldranglijst in de Amsterdam ArenA geheim. De media mochten alleen het eerste kwartiertje van de oefensessie bijwonen.

14 november 2014 17:32, in:

Nederland - Letland

Van Persie: Hiddink speelt hoog pokerspel

Van Persie: Hiddink speelt hoog pokerspel

Voor het eerst in 96 interlands start Robin van Persie zondag tijdens het thuisduel van Oranje met Letland naast Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval.

"Ik kijk er naar uit'', zegt hij. "Zij zullen vooral verdedigen. Met twee spitsen, twee vleugelaanvallers en offensieve middenvelders kunnen we ze onder druk zetten.''

Altijd een keuze
Toch snapt de aanvoerder van Nederland waarom Van Basten, Van Marwijk en Van Gaal bij het formeren van een basisformatie altijd een keuze tussen beide spitsen maakten. "Aanvankelijk was ik nummer 10, of buitenspeler'', zegt hij. "Marco zette me in 2006 tegen Bulgarije in de spits omdat hij niemand had. Ik weet nog dat ik commentaar kreeg omdat ik balverlies leed. Ik zei toen dat ik nooit op die positie speelde. Weer later vertrok Adebayor en kocht Arsenal geen spits omdat ze mij hadden.''

ZIE OOK: Van Persie fit voor Letland

"Van Marwijk en aanvankelijk Van Gaal kozen voor een systeem waar geen plaats was voor Klaas en mij was'', vervolgt Van Persie. "En op het WK koos Van Gaal voor Robben en mij. Maar tegen Letland lijkt het me een goed plan. We moeten die wedstrijd winnen. Hoe dan ook. We zijn dat verplicht aan Hiddink. Hij speelt hoog pokerspel met zijn mededeling dat hij bij een nederlaag vertrekt. Maar we willen hem niet kwijt. Je kan zijn opmerking ook anders bekijken. Hij kan dat zeggen omdat hij veel vertrouwen in ons heeft.''

'Je kan niet iedereen pleasen'
Van Persie weet als geen ander dat zaken verschillend kunnen worden uitgelegd. "Op het EK van 2012 sprak ik niet met de pers omdat ik een transfer ging maken'', doelt hij op zijn overgang van Arsenal naar Manchester United. "Ik wilde niet dat zaken verkeerd in de Engelse pers zouden belanden. Dat pakte helemaal verkeerd uit. Ik bedoelde het goed maar mensen gingen anders over me denken. Achteraf was dat dom."

Je kan niet iedereen 'pleasen' beseft Van Persie. "En ik wil ook mezelf blijven. Ik hoor ook van familieleden en vrienden dat ze op televisie niet de echte Van Persie zien. Vooral vlak na een wedstrijd kan ik fel overkomen. Sommige dingen worden echter ook zo opgeblazen. Het maakte Robben niets uit dat ik voor het WK-duel met Argentinië niet op hem in de tunnel wachtte. Ik ben zelf ook zo vaak de laatste. In Engeland wilden ze op me wachten omdat ik aanvoerder was. Ik zei dan: ga maar. Het incident met Klaas onlangs tegen Kazachstan was niet handig van mij'', doelt hij op de heftige woordwisseling tussen beide spitsen. "Dat gebeurt in het heetst van de strijd. Ik loop vaak op het randje en soms val ik. Dat is niet goed, maar kan nog eens gebeuren. Al wil ik dat niet.''

14 november 2014 14:03, in:

Nederland - Letland

Blind en De Vrij staan voor 25ste interland

Blind en De Vrij staan voor 25ste interland

Daley Blind en Stefan de Vrij voetballen zondag mogelijk hun 25ste interland voor het Nederlands elftal.

Als ze speeltijd krijgen tegen Letland in de ArenA ontvangen ze een zilveren schaal met inscriptie van de KNVB.

De Vrij debuteerde op 15 augustus 2012 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen België (2-4). Blind volgde op 6 februari 2013 tijdens een oefenduel met Italië (1-1).

14 november 2014 13:08, in:

Nederland - Letland

Van Persie fit voor Letland

Van Persie fit voor Letland

Robin van Persie kan zondag met het Nederlands elftal tegen Letland voetballen. De aanvoerder trainde opnieuw volledig mee op het speelveld van Quick Boys in Katwijk.

Hij miste woensdag nog de oefeninterland tegen Mexico (2-3) wegens een lichte hamstringblessure. Afgaande op de training gaat Van Persie in de ArenA een aanvallend kwartet vormen met Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay en Arjen Robben. Trainer Guus Hiddink ontvouwde tijdens de oefensessie nog niet zijn hele strijdplan. Tijdens de verschillende partijspelletjes liet hij veel spelers van positie wisselen.

Het lijkt er op dat Gregory van der Wiel terugkeert in de basisformatie. Tegen de Mexicanen kreeg Ricardo van Rhijn nog een kans als rechtsback.

14 november 2014 11:33, in:

Nederland - Letland

Hiddink traint met fitte selectie

Hiddink traint met fitte selectie

Guus Hiddink bereidt zich met een fitte selectie voor op het duel van zondag met Letland in de EK-kwalificatie. De bondscoach begon rond 11.30 uur met 23 spelers aan een training op het veld van Quick Boys in Katwijk.

Karim Rekik oefende ook mee. De verdediger van PSV is opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Ron Vlaar, die het trainingskamp van Oranje heeft verlaten. De verdediger werkt bij zijn club Aston Villa verder aan zijn herstel.

Robin van Persie lijkt wel op tijd fit voor het duel met de Letten. Hij miste woensdag de ontmoeting met Mexico wegens een lichte hamstringblessure. Hiddink heeft al aangekondigd dat hij Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar zondag een basisplaats wil geven in de ArenA.

14 november 2014 08:18, in:

Nederland - Letland

Boskamp legt schuld bij spelers van Oranje

Boskamp legt schuld bij spelers van Oranje

Jan Boskamp vindt niet dat Guus Hiddink de schuldige is aan de dramatische prestaties van het Nederlands elftal. De oud-international is van mening dat de bondscoach er niks aan kan doen dat Oranje achterin zo klungelt.

Boskamp zegt dat hij het belachelijk vindt dat Hiddink nu de zwarte piet toegespeeld krijgt. "Het is echt pijnlijk." Dat er zo laatdunkend over Oranje wordt gedaan in Nederland, vindt hij wel terecht. "We hebben misschien ook een minder sterke generatie", zegt hij tegen Sporza.

De analyticus meent dat Arjen Robben een groot verschil maakt voor de prestaties van het Nederlands elftal. In Brazilië was de vleugelspeler in bloedvorm, wat hij volgens Boskamp nu niet is. "Toch blijft hij de enige die écht goed presteert."

Dat veel mensen zeggen dat de KNVB Ronald Koeman had moeten aanstellen, vindt hij allemaal maar 'gelul'. Nederland verliest immers steeds door individuele fouten, aldus Boskamp.

14 november 2014 07:09, in:

Nederland - Letland

Tweede confrontatie Oranje en Letland

Tweede confrontatie Oranje en Letland

Het Nederlands elftal staat zondag voor de tweede keer tegenover Letland. Beide landen troffen elkaar tien jaar geleden voor het eerst op het EK van 2004 in Portugal.

Toen klopte Oranje de Letten in de laatste groepswedstrijd in Braga met 3-0, door doelpunten van de huidige assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij (twee) en Roy Makaay. 
Dat bleek genoeg voor een plek in de kwartfinales, omdat Duitsland in de andere groepswedstrijd verloor van koploper Tsjechië.

De toen 20-jarige Arjen Robben stond tijdens de eerste confrontatie met Letland in de basis, Wesley Sneijder viel in de slotfase in. Als gelouterde internationals beginnen Robben en Sneijder zondag aan hun tweede ontmoeting met Letland. Het Baltische land staat onder leiding van bondscoach Marians Pahars, die tien jaar geleden als invaller meedeed tegen Oranje.

14 november 2014 07:05, in:

Nederland - Letland

Letland heeft geen medelijden met Hiddink

Letland heeft geen medelijden met Hiddink

De Letse voetballers weten dat zij zondag verantwoordelijk kunnen worden voor het vertrek van bondscoach Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. In de bossen van Hoenderloo, waar Letland zich voorbereidt op het EK-kwalificatieduel met Oranje, zijn de uitspraken van Hiddink over zijn toekomst ook doorgesijpeld.

"Maar wij denken niet aan de problemen die we veroorzaken als we winnen, dat is jullie zaak'', zegt Vitalijs Maksimenko, de Letse verdediger die in Venlo bij VVV speelt, met een grijns. 
"Wij denken alleen aan onszelf en onze kansen op het EK.''

Op papier lijkt de voorwaarde van Hiddink om aan te blijven, winnen van Letland, niet zo lastig. Het Baltische landje met zo'n 2 miljoen inwoners is de nummer 99 van de wereld en moet het doen met voetballers die in onder meer Rusland, Moldavië en Polen spelen. Twee internationals in de selectie van bondscoach Marians Pahars hebben zelfs helemaal geen club.

"Maar kansloos zijn we nooit'', zegt Maksimenko. "Als Brazilië in de halve finale van het WK met 7-1 kan verliezen, is alles mogelijk. We proberen elke wedstrijd punten te halen om ons grote doel, kwalificatie voor het EK, te verwezenlijken.''

De Venlose Let denkt dat zijn land tegen het geplaagde Oranje voor een stunt kan zorgen. "Ik ben wel een beetje verbaasd door de resultaten van Nederland. Jullie hebben een geweldig team, met grote spelers en een grote coach. Ik snap niet waarom het zo slecht gaat. Nederland zal ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn om ons wél te verslaan. De druk ligt bij Oranje, iedereen verwacht dat jullie winnen, maar wij gaan ons best doen dat te voorkomen.''

Dvd's

De twaalfvoudig international, die door de Engelse club Brighton & Hove Albion is gestald bij VVV, heeft thuis dvd's liggen van de historische wedstrijden die Letland speelde op het EK van 2004. Met Pahars als een van de uitblinkers deden de Letten toen voor het eerst mee aan een groot toernooi. ,,Dat EK is het hoogtepunt uit onze voetbalhistorie. Onze bondscoach en keeper waren er toen ook bij, zij vertellen geweldige verhalen over die mooie momenten. Ik heb alle wedstrijden zelf opgenomen op dvd's. Voor een klein land als Letland was het heel speciaal om aan het EK mee te doen. Hopelijk kan dat nog een keer gebeuren. Misschien nu, misschien later.''

Sinds het EK-debuut is voetbal in Letland uitgegroeid tot de populairste sport. "Maar dat succes is al van tien jaar geleden. We willen proberen dat te gaan herhalen'', aldus Maksimenko. "Het zou mooi zijn als we tegen Nederland weer een stapje richting het EK kunnen zetten.''

13 november 2014 12:56, in:

Nederland - Letland

Van Persie traint met reserves Oranje

Van Persie traint met reserves Oranje

Het Nederlands elftal is met een kleine groep begonnen aan de voorbereiding op het cruciale EK-kwalificatieduel van zondag met Letland.

Robin van Persie behoorde tot de groep reserves die rond 12:30 uur het veld van Quick Boys in Katwijk opstapte. De aanvoerder van Oranje sloeg gisteren de verloren oefeninterland tegen Mexico (2-3) over vanwege hamstringklachten.

Op doelman Tim Krul na bleven de basisspelers uit die wedstrijd achter in standplaats Noordwijk, waar ze in de sportzaal een lichte hersteltraining afwerkten.

Hiddink heeft aangekondigd zondag tegen Letland te willen beginnen met twee echte spitsen, Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar. De bondscoach vertrekt als Oranje de Letten niet weet te verslaan.

13 november 2014 12:55, in:

Nederland - Letland

Hiddink haalt PSV'er Rekik bij Oranje

Hiddink haalt PSV'er Rekik bij Oranje

Bondscoach Guus Hiddink heeft Karim Rekik opgeroepen voor het Nederlands elftal.

De 19-jarige verdediger van PSV sluit aan bij de groep omdat Ron Vlaar zondag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland naar alle waarschijnlijk niet inzetbaar is. Vlaar viel gisteren in de verloren oefeninterland tegen Mexico (2-3) al na 23 minuten uit met een kuitblessure.

De verdediger van Aston Villa wordt vandaag nog eens goed onderzocht, maar naar verwachting kan hij tegen Letland niet meedoen. Hiddink heeft daarom besloten om Rekik, die bij Jong Oranje zit, alvast op te roepen.

De PSV'er sluit morgenochtend aan; eerst speelt hij met Jong Oranje nog een oefeninterland tegen Duitsland.

12 november 2014 23:24, in:

Nederland - Letland

Hiddink vreest voor Vlaar tegen Letland

Hiddink vreest voor Vlaar tegen Letland

Bondscoach Guus Hiddink vreest zondag in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland niet te kunnen beschikken over Ron Vlaar.

De verdediger van Aston Villa viel in de verloren oefeninterland tegen Mexico (2-3) na 23 minuten uit met een kuitblessure. "Het ziet er niet goed uit'', zei Hiddink. "Ron heeft last van zijn kuit. Het gaat niet om dezelfde plek als de vorige keer, dat was totaal genezen.''

Vlaar stond voor het eerst sinds het WK weer in het Nederlands elftal. De betrouwbare verdediger miste de eerste vier interlands onder Hiddink door een andere kuitblessure.

Wesley Sneijder
De bondscoach denkt tegen Letland wel een beroep te kunnen doen op Robin van Persie, die tegen Mexico aan de kant bleef met hamstringklachten. Als de spits fit genoeg is, begint hij samen met Klaas-Jan Huntelaar in de aanval. Arjen Robben en Wesley Sneijder starten volgens Hiddink ook.

"We gaan Robin donderdag testen'', zei Hiddink. "Maar ik denk dat hij kan starten.'' Het lijkt erop dat Ibrahim Afellay het slachtoffer wordt van de de terugkeer van Van Persie.