Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 16:25

Moeizame zege Feyenoord op FC Twente

Moeizame zege Feyenoord op FC Twente

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd als landskampioen gewonnen, al kostte dat tegen FC Twente wel de nodige moeite. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst opende de eredivisie met een benauwde overwinning: 2-1. Steven Berghuis maakte na een uur spelen de winnende treffer.

Drie maanden na het binnenhalen van de schaal waar Rotterdam liefst achttien jaar op moest wachten, opende Feyenoord de jacht op titelprolongatie met heel wat nieuwe gezichten. Boegbeeld Dirk Kuijt is gestopt, Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Eljero Elia zijn vertrokken. Met Kevin Diks en Ridgeciano Haps stonden tegen Twente twee nieuwe vleugelverdedigers aan de aftrap en links voorin vierde Jean-Paul Boëtius zijn terugkeer in de eredivisie.

Onder de lat debuteerde Justin Bijlow. De negentienjarige keeper, die de hele jeugdopleiding van Feyenoord heeft doorlopen, kreeg een kans omdat Kenneth Vermeer (hand) en Brad Jones (rug) allebei niet konden spelen. Bijlow had weinig te doen tegen FC Twente, dat in de laatste vijf oefenwedstrijden geen enkel doelpunt had gemaakt en ook in De Kuip aanvallend onmachtig was. Trainer René Hake stapte af van het 4-4-2-systeem waarmee hij weken had geoefend en koos voor één spits. Marko Kvasina kreeg de voorkeur boven Tom Boere, afgelopen seizoen topscorer van de Jupiler League.

Flitsende acties

Een flitsende actie van Boëtius brak de wedstrijd na een tamme openingsfase in de 23e minuut open. De linksbuiten nam een diepe bal van Eric Botteghin in één keer mee op de buitenkant van zijn rechtervoet en bediende Nicolai Jørgensen, die de 1-0 binnentikte. Feyenoord moest een paar minuten voor rust vrijwel uit het niets de gelijkmaker incasseren. Fredrik Jensen knalde een afgeslagen bal van buiten het strafschopgebied in de hoek (1-1).

Ook na rust kostte het Feyenoord moeite om FC Twente zijn wil op te leggen. De landskampioen had een spelhervatting nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Jens Toornstra legde de bal uit een vrije trap op het hoofd van Berghuis, die de 2-1 binnenkopte. In de slotfase ontsnapte Feyenoord nog een keer aan de gelijkmaker.

Topnieuws