Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 november 2014 21:34

Gesprek met de bondscoach

Sportverslaggever Leo Driessen schrijft over wat hem opvalt in de wereld van de sport.

Op alle mogelijke manieren probeerde Jack van Gelder er een fijn 'feelgood'-gesprek van te maken met de bondscoach. Daar had Hiddink duidelijk geen zin in. Ik vermoed een verband met eerder nogal stekelig verlopen interviews. Misschien wel daardoor leverde deze ongemakkelijke sessie voor twee heren nog wat extra's op.

Allereerst de onderkoelde opmerking van Hiddink dat hij nooit echt dood was geweest, maar vooral daarna de weigering in te gaan op zijn toekomst. Al dan niet als bondscoach. Was dat omdat hij Jack geen duidelijk antwoord gunde? Het zou zomaar kunnen. De wrevel ten opzichte van Van Gelder zat overduidelijk heel diep. Ik hou het er op dat Guus er alles aan doet het geen lekker lopend gesprek te laten zijn.

"De wrevel ten opzichte van Van Gelder zat overduidelijk heel diep. Ik hou het er op dat Guus er alles aan doet het geen lekker lopend gesprek te laten zijn."

Totdat ik even later Robben hoor praten. Hij weet echt niet wat Hiddink van plan is. Of hij ook in maart nog de bondscoach zal zijn? Hij hoopt van wel, maar hij weet het echt niet. En dan is er meer dan alleen maar een beetje pesten Van Guus naar Jack. Wat beoogt Guus met het niet geven van duidelijkheid? Hoopt hij op duidelijke positieve signalen? Een knieval van de media, die een paar weken in groten getale, zijn aftreden eisten? Of in ieder geval dringend in die richting adviseerden?

Zou kunnen. Maar dan kan Guus lang wachten, vrees ik. Journalisten, die toegeven dat ze fout zitten, ik moet ze nog tegenkomen. Behalve ik zelf natuurlijk (Grapje!).  De vraag is daarnaast of de kritiek in veel gevallen wel zo ongegrond was. Een duidelijk positief signaal heeft Hiddink in ieder geval wel van zijn spelers gekregen.

"Sneijder deed ook zijn best, maar die moet echt weer snel naar een topcompetitie, anders dreigt voor hem afhaken"

Van Persie voorop. En zoals het hoort, Robben en Huntelaar daar vlak achter aan. Sneijder deed ook zijn best, maar die moet echt weer snel naar een topcompetitie, anders dreigt voor hem afhaken. Intussen blijft het maar in mijn hoofd malen. Robben, die zegt dat hij echt niet weet of Hiddink wel als bondscoach blijft. Dan moet hij daar toch signalen over hebben opgevangen in de afgelopen dagen. Het werd hem niet gevraagd. Jammer.

Wat rest is een goede wedstrijd van Oranje, waarin zo nu en dan  toch ook weer de zwaktes naar boven kwamen. Dit keer zonder gevolgen. Volgens mij laat Hiddink alles de komende dagen eens rustig bezinken. Zal hij goed nagaan hoe diep alle kritiek hem persoonlijk geraakt heeft. En of hij dat allemaal nog wel wil. Werken met de jongens, dat geeft hem energie en is hem in ieder geval de laatste dagen weer goed afgegaan. Maar of het genoeg is om door te gaan, daar is Guus nog niet over uit. Alle opties blijven open, voorlopig. Het is weer aan Guus zelf om daar over te beslissen. En zo hoort het ook, voor iemand met zijn staat van dienst.

Leo Driessen