Berlijn - Parijs

Alle clichés op tafel in Frankrijk en Duitsland

04 juli 2014 15:12

Nog een paar uur en dan staan Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar op het WK. Maar hoe wordt het voetbal beleefd in beide landen? Correspondenten Jeroen Akkermans en Stefan de Vries mailden elkaar over het spectaculaire duel.

Cher Jeroen!
Hoe staat het met de voetbalkoorts in Berlijn? In Parijs is nauwelijks een Franse vlag te bekennen, in het blauw uitgedoste supporters zijn bijna niet te vinden. Toch is iedereen er van overtuigd dat we revanche gaan nemen voor de 2-0 overwinning van Duitsland in de halve finale van het WK in Mexico in 1986. Dat was vreemd genoeg de laatste keer dat de twee buurlanden in een groot toernooi tegenover elkaar stonden. Maar vanavond gaat het dus gebeuren: Hollande wint eindelijk van Merkel. Maak de Duitse borst maar nat!

Lieber Stefan,

Thumbnail

Na de 'griezelwinst' op Algerije is Duitsland wel toe aan de consumptie van een licht Frans kaasje. Wijntje erbij. Ik zie op de voorpagina van die Welt een Duitse kurketrekker die in de Franse kurk boort. Het is clichétijd. Op de Fanmeile in Berlijn worden tienduizenden fans verwacht voor de grote tv-schermen bij 30 graden. Die komen 'zum jubeln und zum feiern'. Over naar Brazilië. Heb je de Bundestrainer Jogi Löw gezien bij de laatste persconferentie? Zijn haar zit goed en Jogi is naar eigen zeggen 'total tiefentspannt'. Total tiefentspannt... Meestal is dat een teken dat de zenuwen door de keel gieren.

Cher Jeroen,

Thumbnail

'Tiefentspannt'? "We zijn niet bang", brengt de uitstekende Franse keeper Hugo Lloris daar tegen in. En de rest van Frankrijk ook niet. Het dagblad Libération speelde vandaag een Duitsland-Frankrijk op allerlei andere onderwerpen. Merkel heeft een beter imago dan Hollande (1-0), huizen in Berlijn kosten nog geen 1/3 van die in Parijs (2-0) en Duitse scholieren zijn beter in wiskunde (3-0). Daar staat tegenover dat jullie bier slap is, terwijl ze hier allerlei smakelijke microbiertjes hebben (3-1). Vergeleken bij de elegante Parisiennes zijn Berlijnse vrouwen slonzig en stijlloos (4-2) en Duitsland loopt behoorlijk achter op internetgebied (4-3). Uiteindelijk komt de krant na 31 vergelijkingen uit op de score 16-15 voor Frankrijk. Anders gezegd: een krappe overwinning waaruit blijkt dat de Fransen misschien toch niet zo heel détendus zijn voor de match van vanavond.

Lieber Stefan,
Wat zijn de Fransen toch schattig met hun microbiertjes. Als de Fransen daarvoor warm lopen is het toch niet zo slecht gesteld met de kansen van de Duitse Muur. Die vertoonde hier en daar wat gaten tegen Algerije. Als opwarmertje naar de wedstrijd van vanavond wordt hier de Duitse geschiedenis erbij gehaald. Meestal belooft dat niets goeds, maar in dit geval kunnen de Duitsers geen genoeg krijgen van de Duitse Jack van Gelder. 'Aus! Aus! Aus! Auuuuus!' schreeuwde Herbert Zimmermann in de radiomicrofoon na de overwinning van Duitsland op Hongarije in de finale. Elke voetballiefhebber aapt het graag even na. Het Duitse elftal had te maken met zelfmoordpogingen van een paar depressieve spelers, alcoholverslaving, moorddreigementen tegen de trainer en talrijke hepatitisgevallen. En toch Weltmeister. Het 'Wonder van Bern' voltrok zich precies 60 jaar geleden, in 1954. Nu heeft de Mannschaft in Brazilië te kampen met een flinke griepgolf onder de spelers. Dat zou een goed teken kunnen zijn.

Cher Jeroen,
Waren het Fransen geweest, dan waren de grieplijders al volgespoten met antibiotica. Daar doen we hier niet moeilijk over. Alle middelen zijn geoorloofd. Iedereen hoopt toch op een miracle. Toen Franck Ribéry uiteindelijk toch niet meeging naar Brazilië, ontstond er ineens een hele andere, positieve dynamiek bij les Bleus. Dus misschien kan het toch. Dat Frankrijk in de kwartfinale zou spelen tegen Duitsland is al meer dan gehoopt. Het gaat slecht met het land en een finaleplek zou natuurlijk een grote opsteker zijn voor Hollande en zijn kwakkelende regering. Veel plezier vanavond, en moge de beste winnen (Frankrijk dus)!

Lieber Stefan,
Ja gut, als je die arme Hollande erbij gaat halen, wordt het pathetisch. Ik acht Merkel in staat om stiekem Hollande de overwinning te gunnen. Het gaat haar om de knikkers, niet om het spel.