Voetbal

Voor het eerst in 43 jaar geen Europees voetbal voor PSV

03 augustus 2017 22:47 Aangepast: 04 augustus 2017 00:00

PSV heeft zich niet weten te plaatsen voor de play-offs van de Europa League. Het internationale seizoen van de Eindhovenaren eindigde in Kroatië bij het niet al te beduidende NK Osijek, dat voor de tweede keer te sterk was voor de ploeg van Cocu.

Verrassend genoeg had Osijek eerder in Eindhoven ook al gewonnen (1-0), waardoor PSV voor het eerst in 43 jaar ontbreekt in een Europees hoofdtoernooi.

De afgang had zich vorige week in Eindhoven al aangekondigd, waar PSV geen afstand wist te nemen van een kleurloos afgesloten vorig seizoen.

Vooral flets

Alle goede voornemens én veranderingen ten spijt was er vanavond in Kroatië evenmin sprake van een sprankelend optreden. Behoudens de slotfase van het eerste deel was het spel van de formatie van coach Phillip Cocu vooral flets. De 'het moet gebeuren-mentaliteit' was ver te zoeken.

Na een klein half uur kwamen de Kroaten op voorsprong. Peter Bockaj scoorde met een hard schot uit een vrije trap. Evenals een week eerder in Eindhoven viel de treffer van Osijek derhalve uit 'dood' spel. Daar scoorde aanvoerder Borna Barisic uit een strafschop.

PSV stelde er aanvankelijk weinig tegenover. De ingrepen van Cocu leken weinig op te leveren. Vergeleken met de eerste ontmoeting had de coach Luuk de Jong, Bart Ramselaar en Daniel Schwaab buiten het elftal gelaten. De nieuwelingen Hirving Lozano en Derrick Luckassen stonden er nu wel in. Datzelfde gold voor Davy Pröpper, in eigen huis vrij verrassend buiten de basis gelaten.

Drie goede aanvallen

Maar in de laatste vijf minuten van de eerste helft leken de Eindhovenaren te ontwaken. Er waren drie goede aanvallen, die evenveel mogelijkheden opleverden. Jürgen Locadia schoot net voorlangs na een voorbereidende actie van Jorrit Hendrix, Marco van Ginkel knalde over na terugleggen van Locadia, Pröpper zag een kopbal door doelman Marko Malenica net voor de lijn gekeerd.

In de tweede helft had het offensief van PSV minder overtuiging. Ze probeerden met name uit de tweede lijn nog voor dreiging te zorgen. Een vrije trap van Luckassen ging naast, een poging van ver van Lozano verdween over het doel.

`