Voetbal

Engelse kranten zwaaien Van Gaal vaarwel: 'Mourinho bracht hem het slechte nieuws'

24 mei 2016 06:43 Aangepast: 24 mei 2016 14:08
Beeld © AFP

Bijna alle Engelse kranten besteden vanochtend uitgebreid aandacht aan het ontslag van trainer Louis van Gaal bij Manchester United. En ook bijna allemaal zijn ze honderd procent zeker over diens opvolger: dat wordt zijn oude vriend José Mourinho.

Mirror schrijft dat Van Gaal zijn ontslag al enkele weken aan heeft moeten zien komen. Nota bene door een belletje van Mourinho, eind jaren 90 nog assistent-trainer van Van Gaal bij Barcelona. De Portugees zou hem in dat telefoongesprek hebben verteld dat hij benaderd was voor de trainersklus van Manchester United, in een poging om zijn vriendschap met Van Gaal te redden.

Ed Woodward, directeur van de Engelse recordkampioen, zou het slechte nieuws vervolgens zondag officieel hebben medegedeeld, weet The Times. Volgens de krant zou Van Gaal verrast en teleurgesteld hebben gereageerd op het nieuws. Hij had gehoopt op nog iets meer geduld van de clubleiding.

Teleurgesteld

"Van Gaal had verwacht dat Woodward hem zou laten zitten, na het winnen van de FA Cup en omdat hij een aantal jonge jongens uit de jeugdopleiding naar het eerste elftal had gebracht." Van Gaal zou bovendien teleurgesteld zijn in de directeur, die in de afgelopen maanden niet altijd eerlijk tegen hem is geweest, zeggen bronnen dicht bij de Nederlander in The Times.

Hoewel zijn komst al zeker lijkt, houdt Mourinho zijn kaken nog stijf op elkaar. De Engelse krant Metro spotte gistermiddag een verhuisploeg bij zijn riante woning in Londen. Dat moet toch op een aanstaande verhuizing naar Manchester duiden, concludeert de krant.

Ook andere kranten besteden aandacht aan de opmerkelijke stap van Mourinho, die jarenlang onder contract stond bij Chelsea. De sportredactie van The Telegraph denkt dat zijn komst zal leiden tot het vertrek van clubicoon Ryan Giggs. Volgens de krant gaat Mourinho niet slecht verdienen bij United: omgerekend zo'n 15 miljoen euro per seizoen. Kassa.

Dankwoord

In een uitgebreid dankwoord op de website van Manchester United reageerde Van Gaal gisteravond teleurgesteld op zijn gedwongen vertrek bij de Engelse topclub. "Ik ben erg teleurgesteld dat ik ons driejarige plan niet kan volbrengen. Ik geloof dat er een stevig fundament is om de club verder te brengen en nog grotere successen te behalen."

"Ik ben enorm trots dat ik United heb geholpen om de FA Cup voor de twaalfde keer te winnen", aldus Van Gaal. "Ik heb in mijn trainersloopbaan 20 prijzen gewonnen, maar de FA Cup zal altijd een van de bijzonderste prestaties blijven. Ik hoop dat er verder gebouwd kan worden na de bekerwinst en dat de successen die de fans verlangen, terugkeren."

`