Voetbal

Hawk-Eye bij Copa América

26 mei 2016 08:52 Aangepast: 26 mei 2016 09:49

Het duurde lang voordat de beleidsbepalers in het voetbal om waren, maar nu gaat het snel met de invoering van doellijntechnologie. Net als bij het EK wordt deze zomer ook tijdens de Copa América gebruik gemaakt van Hawk-Eye, het camerasysteem dat tot op de millimeter nauwkeurig kan bepalen of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Hawk-Eye, oorspronkelijk vooral bekend uit het tennis en cricket, wordt de laatste jaren in steeds meer voetbalstadions gebruikt.

In Nederland is tot nu toe één systeem actief, per toerbeurt in verschillende stadions. Tijdens het komende EK in Frankrijk krijgen de scheidsrechters ook hulp van het camerasysteem, een primeur op het Europese toernooi. Hawk-Eye doet komend seizoen eveneens zijn intrede in de Champions League.

Bij de Copa América, het Zuid-Amerikaanse titeltoernooi, komen de camera's te hangen in alle tien stadions in de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het toernooi wordt de 'Copa' voor het eerst buiten Zuid-Amerika gehouden.

RTL Nieuws / ANP
`