Ga naar de inhoud
Over de lijn of niet?

Ajax baalt, maar Hawk-Eye-systeem voor doellijntechnologie is te duur

De aanwezige camera's konden gisteren in de eredivisiewedstrijd tussen sc Heerenveen - Ajax niet met 100 procent zekerheid vaststellen of Ajax diep in blessuretijd 3-3 maakte in Heerenveen. Het Hawk-Eye-systeem voor doellijntechnologie had duidelijkheid kunnen scheppen, maar dat systeem is er niet.

Een woordvoerder van de KNVB stelt dat clubs en de KNVB daar vanwege de kosten niet voor hebben gekozen. 

Ajacieden overtuigd

Of de kopbal van Ajacied Josip Sutalo via Heerenveen-verdediger Sven van Beek volledig over de lijn was gegaan, was op basis van de televisiebeelden niet precies te zien. 

Tot ongeloof van de Ajacieden die overtuigd waren van een doelpunt en op scheidsrechter Danny Makkelie afstormden. Heerenveen trok de 3-2-voorsprong daardoor over de streep.

Het gaat allemaal om dit moment:

Maar hoe duur is Hawk-Eye dan? "De invoering van het Hawk-Eye-systeem was een investering van 5 miljoen euro, dat is ongeveer net zoveel als alle kosten voor de VAR", zei de KNVB-woordvoerder. 

'Paar keer per jaar'

"Een forse investering waar in samenspraak met de clubs niet voor gekozen is, omdat het niet opwoog tegen de kosten voor de paar keer per jaar dat het nodig is."

Ajax
Lees ook:
Ajax verliest in Heerenveen en blijft ook met Henderson kwetsbaar

In plaats daarvan is er in de Eredivisie Goal Line Replay. Bij iedere Eredivisieclub zijn er vier extra doellijncamera's, waarmee de VAR kan zien of de bal volledig over de lijn is geweest. 

Geen zekerheid

Maar de beelden gaven zondag geen uitsluitsel, waardoor de eerste beslissing - dat het geen doelpunt was - niet werd herroepen door Makkelie. Op het ene beeld was het niet precies te zien door een paal, op het andere beeld was er door de spelers vlak bij de lijn geen goed zicht. "Er kon op basis van die beelden niet met zekerheid worden gezegd dat de bal over de lijn was", stelt de KNVB.

Het Hawk-Eye-systeem, waarbij de scheidsrechter een melding op een horloge krijgt als de bal over de lijn is geweest, wordt wel gebruikt bij onder meer Champions League-wedstrijden. 

Het systeem is daarom aanwezig in de stadions van Ajax, PSV en Feyenoord, maar wordt niet gebruikt bij eredivisiewedstrijden. "Alleen bij de finale van de KNVB-beker en bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt de technologie wel gebruikt", aldus de KNVB.

Bron: ANP