Ga naar de inhoud
Voetbal

UEFA hervormt Champions League vrouwen en voert nieuw toernooi in

NYON (ANP/BELGA) - De Europese voetbalbond UEFA kiest er definitief voor om vanaf het seizoen 2025-2026 een hervorming door te voeren in de Champions League voor vrouwen. Er komt een soort minitoernooi met achttien ploegen, twee meer dan in de huidige groepsfase.

Elke ploeg zal zes wedstrijden spelen tegen zes verschillende tegenstanders, waarvan de helft thuis en de helft uit. De top vier plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, teams tussen de posities vijf en twaalf moeten hun ticket via een knock-outfase afdwingen. Vanaf de kwartfinales wordt eveneens met een knock-outsysteem gewerkt.

De titelverdediger is automatisch geplaatst voor deze nieuwe Champions League, net als de nationale kampioenen van de zes hoogst gerangschikte landen en de vicekampioenen van de top twee. De negen andere deelnemers moeten zich plaatsen via kwalificaties.

Daarnaast wordt een tweede Europese bekercompetitie voor vrouwen geïntroduceerd, vooral bedoeld om de kleinere landen te bedienen. In deze competitie over zes rondes (na ronde een en twee volgen de achtste finales) wordt meteen een knock-outsysteem gehanteerd. Dertien ploegen kwalificeren zich rechtstreeks en er zal ook plaats zijn voor afvallers uit de Champions League.

Bron: ANP