Ga naar de inhoud
Voetbal

Koeman voorspelt een 'gevaarlijke' wedstrijd voor Oranje

Ronald Koeman is niet helemaal gerust op de goede afloop van het uitduel van het Nederlands elftal met Griekenland in de EK-kwalificatie. "Ik kan wel roepen dat we gaan winnen", zei de bondscoach. "Maar dit is gewoon een gevaarlijke wedstrijd. Zij hebben een kans gekregen die ze misschien niet hadden verwacht. We zullen echt heel goed moeten zijn."

Het Nederlands elftal staat maandagavond met een heldere opdracht aan de aftrap in de OPAP Arena, het stadion van AEK Athene. De ploeg van Koeman houdt de kans op rechtstreekse kwalificatie voor het EK van komend jaar in Duitsland in eigen hand als het minimaal gelijkspeelt. In dat geval kan Oranje het karwei volgende maand klaren met overwinningen op Ierland en Gibraltar. Bij een gelijke stand in de groep, geeft het onderlinge resultaat de doorslag. En Oranje versloeg de Grieken vorige maand in Eindhoven (3-0).

Nederland verliest de regie als het verliest van de Grieken. De Europees kampioen van 2004 heeft dan op 21 november aan een gelijkspel tegen de al geplaatste Fransen genoeg om de tweede plaats in de poule veilig te stellen. Als dat gebeurt, dan krijgt Oranje volgend jaar maart in de play-offs een laatste mogelijkheid om zich voor de Europese eindronde te kwalificeren.

Waslijst met blessures

Koeman en zijn spelers zitten niet te wachten op de play-offs. Zij willen de eerste interlandperiode van het nieuwe kalenderjaar graag vullen met twee oefenduels voor het EK. "Maar Griekenland zal er alles aan doen om te winnen", zei de bondscoach. "Zo gaat dat bij landen in het zuiden van Europa. Daar kunnen wij soms nog iets van leren."

Oranje won vorige maand nog eenvoudig van Griekenland in Eindhoven. Maar inmiddels staan de namen van maar liefst twaalf internationals op een waslijst met blessures. Wout Weghorst is wel inzetbaar. De spits viel vrijdag geblesseerd uit tegen de Fransen. Koeman moet beslissen of Weghorst of Donyell Malen als centrumspits start. De verwachting is dat Mats Wieffer de voorkeur krijgt boven Marten de Roon. De kans is groot dat de bondscoach verder vasthoudt aan zijn basisploeg van de ontmoeting met de Fransen.

"Wij gaan de wedstrijd in om te winnen", zei Koeman die zijn spelers opnieuw op het hart gaat drukken dat ze scherp aan de wedstrijd moeten beginnen. Nederland stond in drie van de laatste vier interlands al binnen 8 minuten op achterstand. "Dat kan en mag niet", zei de bondscoach. "Maar gelukkig heb ik in onze laatste duels genoeg goede dingen gezien om met vertrouwen aan deze wedstrijd te beginnen."

Bron: ANP