Ga naar de inhoud
Voetbal

VEB: druk op Eringa werd te groot, vragen moeten wel beantwoord

De druk op president-commissaris Pier Eringa van Ajax om af te treden is volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dusdanig groot geworden dat hij per direct is opgestapt. Dat zegt een woordvoerder van de VEB. Zijn vertrek ontslaat Ajax als beursgenoteerde voetbalclub echter niet van de verantwoordelijkheid om antwoord te geven op vragen over de gang van zaken rond het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

Eringa draagt de komende dagen zijn werkzaamheden over en treedt formeel per 2 oktober 2023 af als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax. Bronnen rond Eringa hebben tegen het ANP gezegd dat de bestuursraad Eringa woensdagochtend heeft verzocht om op te stappen. Ajax heeft sinds vorige week een nieuwe bestuursraad, die de rvc naar huis kan sturen. Supporters van de F-Side, de harde supporterskern van Ajax, eisten de afgelopen dagen het vertrek van Eringa en de overige leden van de rvc.

De belangenbehartiger van kleine particuliere beleggers had de rvc van Ajax eerder deze week al gevraagd "om te reflecteren op de interne controle en de verantwoordelijkheden binnen de eigen organisatie". Daarbij leven er bij de VEB nog veel vragen rond het ontslag van de in opspraak geraakte Mislintat. "Je bent als beursgenoteerd bedrijf uitleg verschuldigd aan aandeelhouders over de vragen die er zijn", benadrukt de zegsman nu nogmaals.

Bron: ANP