Ga naar de inhoud
Voetbal

Ongemak Spaanse voetbalsters houdt aan na afwenden staking

GÖTEBORG (ANP/DPA) - Het eerste duel van de Spaanse voetbalsters na de gewonnen WK-finale in augustus wordt overschaduwd door de problemen die er nog steeds zijn tussen speelsters en voetbalbond. Ook na het opstappen van voorzitter Luis Rubiales, wiens positie onhoudbaar was nadat hij bij de huldiging voetbalster Jennifer Hermoso vol op de mond had gekust. "Vanwege alle besprekingen hebben we de afgelopen dagen hooguit vier uur per nacht geslapen", zei Alexia Putellas, wereldvoetbalster van het jaar. Vrijdag speelt Spanje in Göteborg tegen Zweden voor de Nations League.

De Spaanse internationals zagen ook de impopulaire coach Jorge Vilda opstappen, maar de roep om hervormingen binnen de bond hield aan. Er werd gedreigd met een staking, maar na dagenlang overleg tot in de late uurtjes en uit vrees voor sancties meldden zich deze week toch 21 speelsters bij de nieuwe bondscoach Montse Tomé.

Putellas liet weten dat de onvrede over "tientallen jaren van discriminatie van het vrouwenvoetbal" al ver voor het incident in de WK-finale was aangegeven. Na de onderhandelingen, waarbij ook de regering en de vakbond bemiddelden, besloten de speelsters te blijven. "Niet echt omdat we ons er goed bij voelen, gezien de hele situatie van de afgelopen maand en de manier waarop we werden opgeroepen," vertelde Barcelona-verdediger Irene Paredes bij een persconferentie in Göteborg. "Maar het is ons aan te zien dat we moe zijn."

"We zijn boos, maar we vertrouwen erop dat de nu gemaakte afspraken onze sport en maatschappij beter zullen maken," zei Putellas, die voor de toekomst opriep tot "nultolerantie" tegen elke vorm van misbruik.

Bron: ANP