Ga naar de inhoud
Voetbal

Bondscoach Jonker is al blij met kleine zege op België

Bondscoach Andries Jonker ziet het Nations League-duel van de voetbalsters met België helemaal niet als optie om alvast wat aan het doelsaldo te werken. Dat wordt later in de groepsfase mogelijk belangrijk, omdat Oranje onder meer boven verliezend WK-finalist Engeland moet eindigen. De eerste plaats in de poule is nodig om zicht te houden op de Olympische Spelen.

"Als het afgelopen WK iets heeft uitgewezen, is dat de top zich snel ontwikkelt maar de subtop nog sneller", zei Jonker op een voorbeschouwende persconferentie. België, dat niet meedeed aan het WK, is de nummer 18 van de wereld. "Dus we moeten België uitermate serieus nemen. Als we winnen, zijn we al heel blij. Er is geen haar op ons hoofd die eraan denkt met hoeveel we gaan winnen."

Oranje won in juli nog met 5-0 van de Belgen in de uitzwaaiwedstrijd voor het WK. Volgens Jonker zegt dat duel "helemaal niks" over de interland van vrijdagavond. "Voor hen gaat het nu ook om de punten. En dit is ook pas weer hun eerstvolgende wedstrijd. Als ik België was zou ik dan ook maar één doel hebben. Ik verwacht dat ze ons het vuur aan de schenen leggen."

Geen rivaliteitsgevoelens

Van speciale rivaliteitsgevoelens tegenover het buurland is geen sprake meer, zegt de 60-jarige Jonker. "Ik ben nog van de generatie voor wie dit de 'derby der Lage Landen' was. Maar dat is steeds minder. Bij deze generatie hoor je zelfs niet eens een grapje over Belgen als patateters, of zo. Ze denken meer: het ligt dichtbij dus dat is makkelijk."

Het duel begint vrijdagavond om 20.30 uur in Leuven.

Bron: ANP