Ga naar de inhoud
Voetbal

Ajax onderzoekt transfer via relatie directeur Mislintat

Ajax heeft op de laatste dag van de transferperiode een speler gekocht via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat. De Amsterdamse club laat na de berichtgeving van de NOS hierover weten dat het zelf ook onderzoek gaat doen naar de transfer.

De NOS berichtte eerder dinsdag dat bij Mislintats bedrijf Matchmetrics, een commercieel datasysteem voor het scouten van voetballers waar de Ajax-directeur sinds kort met 35 procent de grootste aandeelhouder is, een Duits zaakwaarnemerskantoor voor 3 procent aandelen kocht. Zaakwaarnemers Arthur Beck en Kerim Cerit van AKA Global, kregen die aandelen voor een lening van 161.000 euro. Op de slotdag van de transfermarkt trok Ajax via dat zaakwaarnemerskantoor de Kroatische linksback Borna Sosa aan van VfB Stuttgart.

Ajax heeft in een reactie laten weten niet op de hoogte te zijn van een aandeelhouderschap van de zakenrelatie. "Wij waren voordat Sven Mislintat werd aangesteld reeds op de hoogte van zijn aandeelhouderschap in Matchmetrics", meldt Ajax. "Hierover zijn destijds contractuele afspraken gemaakt. Tot we gisteren vragen kregen was Ajax niet op de hoogte van een aandeelhouderschap dat AKA Global in Matchmetrics heeft. Wij hebben dit vanzelfsprekend met Sven besproken. Hij heeft verklaard dat in 2020 een investeringsronde heeft plaatsgevonden waarbij verschillende partijen in Matchmetrics geïnvesteerd hebben. Bij het maken van de afspraken ter zake de investering is meteen ook afgesproken dat deze lening op een later moment omgezet zou worden naar een 3 procent aandeelhouderschap, aldus Sven."

De club gaat onderzoek doen naar de transfer. "Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs", meldden de Amsterdammers. "Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten."

Bron: ANP