Ga naar de inhoud
Voetbal

Stakende Spaanse voetbalsters melden zich voor trainingskamp

Vijf Spaanse voetbalsters die momenteel in staking zijn hebben zich gemeld in een hotel in Madrid om aan te sluiten bij het trainingskamp van de Spaanse nationale ploeg in aanloop naar de komende interlands in de Nations League. De speelsters staken omdat ze willen dat er veranderingen worden doorgevoerd bij de Spaanse voetbalfederatie.

Montse Tomé, de opvolgster van de ontslagen bondscoach Jorge Vilda, had vijftien speelsters die deel uitmaakten van de WK-selectie opgeroepen, ook al hebben die hun staking nog niet officieel beëindigd. Een groep van 39 speelsters liet vrijdag al weten door te gaan met de staking en pleitte voor verdere veranderingen bij de Spaanse voetbalbond RFEF. Ze zeiden toen dat het aftreden van bondsvoorzitter Luis Rubiales, die Jenni Hermoso na de gewonnen WK-finale ongevraagd op de mond had gekust, niet voldoende was om terug te keren bij het nationale team.

Onder meer Olga Carmona, die deel uitmaakte van de Spaanse ploeg die de wereldtitel won, en vier andere speelsters meldden zich dinsdag in Madrid. Dat deed het vijftal samen met Athenea del Castillo, die geen deel uitmaakt van de groep speelsters die staakt. Naar verwachting zullen later op de dag meer speelsters zich melden.

Boete als sanctie

Speelsters van de Spaanse nationale ploeg die hun selectie voor de komende interlands weigeren, zullen daarvoor mogelijk een sanctie krijgen. Ze riskeren een boete van 3000 tot 30.000 euro en kunnen zelfs hun licentie verliezen voor een periode van vijf jaar. Dat heeft voorzitter Victor Francos van de Spaanse Hoge Raad voor de Sport (CSD) gezegd in een reactie op de berichten van de speelsters. Volgens een Spaanse sportwet uit 2022 wordt het weigeren van een oproep voor een nationale ploeg beschouwd als een "heel ernstig vergrijp".

Spanje neemt het vrijdag in de Nations League op tegen Zweden en speelt volgende week dinsdag tegen Zwitserland. Beide wedstrijden tellen ook mee voor de kwalificaties richting Olympische Spelen van Parijs.

Bron: ANP