Ga naar de inhoud
Voetbal

Hacker achter Football Leaks krijgt voorwaardelijke celstraf

Een rechtbank in Lissabon heeft de Portugese hacker die achter de website Football Leaks zat veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. De rechtszaak tegen de inmiddels 34-jarige Rui Pinto begon drie jaar geleden.

Er waren in totaal 89 aanklachten voor hacking-overtredingen tegen Pinto. Vanaf 2015 lekte hij gedurende drie jaar tijd 18,6 miljoen documenten.

"Over het geheel genomen worden de door de aanklagers beschreven feiten als bewezen beschouwd", zei de voorzitter van de rechtbank. "De vrijheid om te informeren rechtvaardigt geen schending van de privacy", zei ze, eraan toevoegend dat "het duidelijk is vastgesteld dat hij hoopte geld te krijgen." Pinto had zelf eerder gezegd dat hij zich niet als een hacker zag, maar als klokkenluider.

Via het platform Football Leaks, dat samenwerkte met enkele Europese onderzoeksmedia, kwamen veel vertrouwelijke documenten naar buiten. Zo raakte FC Twente in grote problemen door contracten waaruit bleek dat investeringsmaatschappij Doyen Sports invloed zou hebben op het transferbeleid van de club uit Enschede. Ook onthulde Football Leaks onder meer details over transfers, belastingontduiking van voetballers en etnische 'selectie' in de jeugd van Paris Saint-Germain.

Bron: ANP