Ga naar de inhoud
Voetbalbaas onder vuur

Spaanse voetbalcoach: 'Kus voorzitter was onacceptabel en ongepast'

De coach van Spanje, Jorge Vilda en de bondsvoorzitter Luis Rubiales bij aankomst in Spanje. Aanvoerder Ivana Andrés houdt de wereldbeker omhoog. Beeld © Abaca Press

De Spaanse bondscoach Jorge Vilda heeft in een statement de veelbesproken kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales 'onacceptabel' en 'ongepast' genoemd. Het is de eerste keer sinds het moment dat hij Rubiales bekritiseert na het incident.

Maar liefst elf leden van de technische staf lieten gisteren weten op te stappen. Zo kwam Vilda steeds meer alleen te staan. In een statement liet hij zich voor het eerst negatief uit over de voorzitter met wie hij een goede band onderhoudt. 

"Er is geen twijfel over dat het onacceptabel is wat er is gebeurd. Het zijn niet de normen en waarden waar ik voor sta", vertelde Vilda tegenover het Spaanse persbureau EFE. "Zonder enige twijfel veroordeel ik iedere vorm van machogedrag, iets dat ver zou moeten staan van een ontwikkelde maatschappij."

Tijdens de toespraak van Rubiales afgelopen vrijdag waarin de voorzitter bekendmaakte niet op te zullen stappen, werd Vilda nog applaudisserend gespot. Dat moment zie je in onderstaande video na 10 seconden: 

Spaanse voetbalbaas haalt uit naar 'nepfeministen': 'Er was toestemming'

01:17
"Ik zal niet opstappen", zei Rubiales meerdere keren in het begin van zijn speech.

De staf van bondscoach Vilda zou mede zijn opgestapt omdat ze verplicht bij de toespraak aanwezig zouden moeten zijn. Veel vrouwen die onderdeel uitmaken van de staf zouden verplicht op de eerste rij hebben moeten zitten om de indruk te wekken dat ze hem steunen.

Gisteren werd bekend dat Rubiales door FIFA voor negentig dagen wordt geschorst. Dat gebeurt in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de wereldvoetbalbond naar hem is gestart. 

Contactverbod

Rubiales mag in die periode geen functie op nationaal en internationaal niveau in het voetbal uitoefenen. Ook mag hij van de FIFA geen contact opnemen met Hermoso en haar naaste omgeving. Ook de Spaanse bond en medewerkers van de federatie hebben een contactverbod opgelegd gekregen.

De Spaanse speelsters lieten weten niet meer te willen spelen voor hun land zolang Rubiales voorzitter blijft. De Spaanse regering wil actie ondernemen tegen de voorzitter en ook de internationale spelersvakbond FIFpro en de Spaanse Hoge Raad voor de Sport (CSD) hebben maatregelen aangekondigd.

Ook sponsoren keren zich tegen Rubiales

Nu de kritiek tegen voetbalbaas Luis Rubiales aanzwelt, spreken ook steeds mee sponsoren zich uit. Luchtvaartmaatschappij Iberia, sponsor van de Spaanse voetbalfederatie, steunt 'noodzakelijke stappen om de rechten en waardigheid van sporters te bewaken'.

Opticienketen Multiópticas stelt dat het indicent 'de beeldvorming rond de sportieve prestaties van het vrouwenelftal bezoedelt'. Ook energiebedrijf Iberdrola en bierbrouwer Cervezas Victoria zeggen achter de speelsters te staan. 

Spaanse
Lees ook:
Spaanse voetbalbaas stapt op, oh nee, toch niet: 'Heeft hij nou staan liegen?'