Ga naar de inhoud
Voetbal

Oranje treft verrassend Zuid-Afrika in achtste finale

Oranje speelt zondag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) in het Sydney Football Stadium de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal tegen Zuid-Afrika, dat voor het eerst voorbij de groepsfase is gekomen op een WK. Het is de tweede keer dat de Nederlandse voetbalsters op een WK een Afrikaans land treffen.

Zuid-Afrika, dat in 2019 voor het eerst meedeed aan het WK, stelde een plaats voor de achtste finales veilig met een verrassende 3-2-zege op Italië. Het land wist in elk van de drie groepsduels te scoren. Oranje werd groepswinnaar na de winst op Portugal (1-0) en Vietnam (7-0) en het gelijkspel tegen titelverdediger VS (1-1).

De laatste keer dat Zuid-Afrika en Nederland elkaar troffen was in april vorig jaar, toen Oranje een oefenwedstrijd met 5-1 won. Bondscoach Andries Jonker vindt dit WK-duel daar niet mee te vergelijken, omdat Nederland destijds met een heel ander team speelde en Zuid-Afrika in het afgelopen jaar een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

De Zuid-Afrikaanse bondscoach Desiree Ellis ziet voordeel in haar rol als underdog. "Wij weten wie we treffen, Nederland heeft nauwelijks een idee tegen wie zij spelen", zei Ellis zaterdag.

Bron: ANP