Ga naar de inhoud
Voetbal

Zuid-Afrika ziet op WK voordeel van rol als underdog tegen Oranje

De Zuid-Afrikaanse bondscoach Desiree Ellis denkt dat het gunstig is dat haar ploeg, de tegenstander van Oranje, de grote onbekende is in de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal. "Wij weten wie we treffen, Nederland heeft nauwelijks een idee tegen wie zij spelen", zei Ellis zaterdag op een persconferentie. "Iedereen ziet ons als de underdog, maar reken er maar op dat wij een wedstrijd neer gaan zetten. Dit team heeft laten zien dat niets ons in de weg hoeft te staan."

Bondscoach Andries Jonker zei afgelopen week dat hij weinig van het Zuid-Afrikaanse voetbal weet. Ellis zegt Nederland intussen wel goed te kennen, onder meer via Vera Pauw, die zowel van de Nederlandse (2004-2010) als de Zuid-Afrikaanse (2013-2016) speelsters bondscoach was. "Ik heb nog regelmatig contact met Pauw, maar ga niet delen wat wij zoal bespreken", aldus de 60-jarige coach.

Tijdens de persconferentie in het Sydney Football Stadium klonk na enkele minuten luide muziek en gezang vanuit de naastgelegen ruimte. Het bleek te gaan om de Zuid-Afrikaanse speelsters die net het veld hadden geïnspecteerd. "Zo is het team, dit is onze cultuur. We dansen en zingen graag en nemen het niet de hele tijd serieus. Soms is het belangrijk om even van het moment te genieten", vertelde speelster Jermaine Seoposenwe. De Zuid-Afrikaanse perschef maande de speelsters even later tot stilte.

Zuid-Afrika bereikte tegen de verwachtingen in de achtste finale en coach Ellis verwacht zondag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) "complete focus". "Het is winnen of naar huis gaan. We doen wat we kunnen en proberen te winnen." Jonker zei eerder op de dag te genieten van de vechtlust van de Zuid-Afrikanen, maar verwachtte ook dat Oranje van het "kleinere land" zou kunnen winnen. "Wij staan er geen moment bij stil dat het de laatste wedstrijd zou kunnen zijn", zei Jonker.

Bron: ANP