Ga naar de inhoud
Voetbal

Feyenoord en PSV willen aanvallen in Johan Cruijff Schaal

Met twee aanvallend ingestelde trainers op de bank openen kampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV vrijdagavond het nieuwe seizoen met een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in De Kuip. "We willen niet alleen winnen, maar ook het publiek vermaken", vertelden Arne Slot en Peter Bosz tijdens een persconferentie bij de KNVB in Zeist.

Cruijff, de naamgever van de prijs die vrijdag op het spel staat, is het grote voorbeeld van Bosz. Slot is idolaat van Pep Guardiola. "Dat snap ik wel", zei Bosz. "Want die heeft de visie van Cruijff eigenlijk nog geperfectioneerd. Ik mis ook geen duel van City en als ik naar Feyenoord keek afgelopen seizoen, dan werd ik niet afgeleid door mijn telefoon. Dan genoot ik."

Slot had op zijn beurt ook een compliment voor Bosz. "Als zijn naam valt, dan heeft iedereen het meteen over mooi en aanvallend voetbal", zei hij. "Ik weet nog heel goed hoe hij Ajax liet spelen in Europese duels. Dat waren prachtige wedstrijden waar ik van heb genoten."

Favoriet

Feyenoord trapt vrijdag in eigen stadion het nieuwe seizoen af als grote favoriet. De kampioen zag Orkun Kökçü, Danilo, Sebastian Szymanski en Oussama Idrissi vertrekken en trok de beurs voor Calvin Stengs, Ramiz Zerrouki, Thomas Beelen, Thomas van den Belt en Yankuba Minteh. De Japanse aanvaller Ayase Ueda is onderweg en Luka Ivanusec komt misschien nog over van Dinamo Zagreb. "Maar ik kan niet zo veel met favoriet zijn", reageerde Slot. "Niemand had vorig jaar verwacht dat wij kampioen zouden worden. Het enige dat denk ik wel vaststaat is dat het weer tussen Feyenoord, PSV en Ajax zal gaan."

PSV nam deze zomer afscheid van smaakmaker Xavi Simons en zag Érick Gutiérrez terugkeren naar Mexico. De bekerwinnaar versterkte zich al met Noa Lang en Ricardo Pepi en ziet jeugdspeler Isaac Babadi grote stappen maken. Bosz wil zijn ploeg nog graag versterken met een aanvallend middenvelder en een verdediger. Dat wordt makkelijker als PSV de groepsfase van de Champions League haalt. "Maar ik ben nu al heel tevreden met de stappen die we maken", zei de nieuwe coach van PSV. "Ik vind ons er goed voorstaan."

Feyenoord en PSV moeten direct strafschoppen nemen als de stand na reguliere speeltijd gelijk is. "Daarom hebben we wel even geoefend op penalty's", zei Bosz. "Bij ons wilden enkele spelers zonder druk een strafschop nemen na de training", lachte Slot. "Ik heb ze verteld dat ze beter met enige druk konden schieten. Wie miste, moest daarom onze doelman Justin Bijlow 50 euro betalen. Justin had een goede dag, want twee spelers misten."

Bron: ANP