Ga naar de inhoud
Nieuw wedstrijdprotocol

Eredivisieclubs moeten vanaf 2025 verplicht op natuurgras spelen

Alle clubs in de Eredivisie moeten vanaf het seizoen 2025/2026 op natuurgras voetballen. Dat besluit is genomen door de Eredivisie CV en de achttien Eredivisieclubs in de vergadering van vennoten. Vanaf komend seizoen is al een wedstrijdprotocol van kracht, waarin kwalitatieve eisen zijn opgenomen voor zowel natuur-, hybride- als kunstgrasvelden.

De clubs zouden ook een besluit nemen over een nieuw mediacontract, maar daarvan is het niet gekomen. "De gesprekken over een mogelijk nieuw mediacontract vanaf het seizoen 2025 lopen nog. Om die reden is hier, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, nog geen besluit over genomen door de clubs", aldus de Eredivisie CV.

Oranje
Lees ook:
Oranje verzamelt zich voor finaleronde van Nations League

De uitzendrechten van de wedstrijden in de Eredivisie zijn nog tot en met 2025 in handen van ESPN. Er zou een nieuw bod liggen van de sportzender voor nog eens tien jaar, tot en met 2035, voor een jaarlijks bedrag van 167 miljoen euro. Er ligt ook een tegenbod van de tv-providers KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo en DELTA.

Nieuwe verdeelsleutel

Het nieuwe mediacontract zorgt voor een nieuwe verdeelsleutel qua inkomsten in de Eredivisie. De nieuwe sleutel moet zorgen voor meer evenredigheid van de gelden. De Europees spelende clubs zijn van 2025 tot en met 2030 per seizoen bereid om 3,75 procent van hun Europese baten af te staan aan niet-Europees spelende clubs.

Daar tegenover staat dat het faciliteren van de Europees spelende clubs, door wedstrijden in de Eredivisie te verschuiven om zo meer rust te hebben in aanloop naar een Europees duel, wordt voortgezet.

 

Emmen
Lees ook:
Emmen houdt na zege op NAC uitzicht op nog een jaar Eredivisie

De clubs besloten verder dat een deel van de zogenoemde 'UEFA Solidarity Payments', een afdracht vanuit de UEFA aan clubs die niet Europees spelen, voortaan naar clubs in de Keuken Kampioen Divisie gaat. Die gelden worden besteed aan de verdere ontwikkeling van de jeugdopleidingen van die clubs.

Intensiever samenwerken

De Eredivisie CV gaat intensiever samenwerken met de Coöperatie Eerste Divisie. Een fusie komt er echter niet. Eerder stemden de clubs in met de realisatie van het 'competitiebestuur betaald voetbal' om als Eredivisie ook zeggenschap te verkrijgen over competitieaspecten.

"Het is goed dat we vandaag zoveel bindende besluiten hebben genomen met de eredivisieclubs. Langlopende discussies zijn hiermee beëindigd en beslecht", zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV.

"Nu kunnen we samen op weg naar nog meer sportieve successen en meer geld uit de media-inkomsten. Daarvoor was het van belang dat het voor een ieder duidelijk is hoe het geld verdeeld gaat worden in de toekomst en wie welke bijdrage daar aan levert."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Bron: ANP