Ga naar de inhoud
Europees voetbal

FC Twente laat sc Heerenveen kansloos en staat in finale play-offs

FC Twente is weer een stap dichter bij deelname aan Europees voetbal komend seizoen. De Enschedeërs plaatsten zich overtuigend voor de finale van play-offs door sc Heerenveen met 4-0 kansloos te laten. Twente had de eerste ontmoeting al met 2-1 gewonnen.

In de finale treft het elftal van coach Ron Jans komende week Sparta Rotterdam of FC Utrecht. Die twee clubs staan later vandaag voor de tweede keer tegenover elkaar. De winnaar van de play-offs plaatst zich voor de tweede voorronde van de Conference League. Twente deed dit seizoen al mee aan de Conference League en wist toen het hoofdtoernooi net niet te halen. Fiorentina was in de laatste voorronde te sterk.

Heerenveen had niets in te brengen in de Grolsch Veste. Michel Vlap zette de thuisploeg al in de 11e minuut op voorsprong. De middenvelder werd in het zestienmetergebied aangespeeld door Vaclav Cerny en schoot via de binnenkant van de paal raak (1-0).

Wissels

Halverwege de eerste helft verdubbelde Robin Pröpper de score. Na een hoekschop schoot Vlap de bal op doel. Keeper Andries Noppert redde nog wel, maar Pröpper kopte daarna vanuit de rebound van dichtbij binnen.

Joshua Brenet zorgde nog voor rust voor de 3-0. Opnieuw kwam de assist van Cerny. Met drie doelpunten en vijf assists was de Tsjech bij acht van de laatste elf doelpunten in thuiswedstrijden van FC Twente betrokken.

Trainer Kees van Wonderen van sc Heerenveen wisselde in de rust drie keer, maar het hielp de Friezen niet. Virgil Misidjan bepaalde in de 68e minuut de eindstand op 4-0. De aanvaller viel in de slotfase uit omdat hij last had van een bovenbeenblessure. Twente had op dat moment al vijf keer gewisseld en beëindigde het duel daardoor met tien man.