Ga naar de inhoud
In uitverkocht Eindhoven

Nederlandse speelsters verliezen CL-finale van Barcelona

Barcelona is door het dolle heen na het winnen van de finale van de Champions League. Beeld © ANP / Maurice van Steen

Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms zijn er niet in geslaagd de Champions League te winnen. De drie Nederlandse internationals verloren met hun club VfL Wolfsburg de finale in Eindhoven met 2-3 van FC Barcelona. En dat terwijl het voor rust in het stampvolle stadion nog 2-0 stond.

Voor Dominique Janssen betekende het haar tweede nederlaag in een Champions League-finale. Drie jaar geleden verloor ze met Wolfsburg van Olympique Lyon (3-1).

Wolfsburg heeft nu vier Champions League-finales op rij verloren, de vorige drie keer telkens tegen Lyon (2016, 2018 en dus 2020). In 2014 won Wolfsburg de Champions League voor het laatst.

Al snel op voorsprong

Wolfsburg, waar naast Janssen ook Jill Roord en Lynn Wilms in de basis stonden, kwam al in de 4e minuut op voorsprong. Na balverlies van rechtsback Lucy Bronzes schoot Ewa Pajor de bal, via een hand van de keepster, in de rechterbovenhoek: 1-0. Voor de Poolse spits betekende het dit seizoen haar negende treffer in de Champions League. Daarmee is ze topscorer.

Volgens de KNVB kwam een ongekend aantal mensen naar de wedstrijd kijken: 

Barcelona had het betere van het spel en kreeg ook een aantal grote kansen. Irene Paredes kopte in de 12e minuut, na een hoekschop, vanuit vrijstaande positie naast. Ook de Noorse aanvalster Caroline Hansen kreeg een enorme mogelijkheid. In de 34e minuut miste ze van dichtbij.

Eindhoven
Lees ook:
Eindhoven profiteert van CL-finale: 'Abnormale belangstelling'

Wolfsburg, dat onder leiding staat van trainer Tommy Stroot, was een stuk efficiënter. Na een voorzet van Pajor kopte Alexandra Popp in de 37e minuut de 2-0 binnen. Popp leek voorafgaand aan die treffer een overtreding te hebben gemaakt, maar de scheidsrechter oordeelde dat daar geen sprake van was.

Te snel rijk rekenen

Na rust maakte Barcelona snel duidelijk dat Wolfsburg zich nog niet rijk hoefde te rekenen. De achterstand was binnen vijf minuten weggewerkt. Patricia Guijarro kon in de 48e en 50e minuut scoren, beide keren van dichtbij na een voorzet vanaf rechts.

Wolfsburg wist daarna iets onder de druk uit te komen, maar Barcelona bleef de bovenliggende partij. In de 70e minuut betaalde dat overwicht zich uit in een derde treffer. Wilms speelde daarbij geen gelukkige rol. De rechtsback schoot de bal in het strafschopgebied tegen een ploeggenote aan, waarna de Zweedse Fridolina Rolfö scoorde: 2-3.

Barcelona vaker winnaar

FC Barcelona won de Champions League daarmee voor de tweede keer. De Catalaanse vrouwen versloegen in 2021 Chelsea in de finale met 4-0. Vorig jaar moest Barcelona de eindzege aan Olympique Lyon (3-1) laten.

Voor Eindhoven betekende de CL-finale een enorme toestroom van mensen. Meer daarover lees je in dit artikel. Sportminister Conny Helder was ook in het Philips-stadion aanwezig. Zij vertrok met een voldaan gevoel. "Dit was een hele mooie dag. Niet alleen voor het vrouwenvoetbal, maar voor voetbal in zijn algemeenheid. Dit is precies zoals het voetbal moet zijn", zei ze.

Deze
Lees ook:
Deze voetbalsters wil Jonker meenemen naar WK down under