Ga naar de inhoud
Voetbal

UEFA onderzoekt aantijging tegen arbiter Champions League-finale

NYON (ANP/DPA) - De Europese voetbalbond UEFA onderzoekt een week voor de finale van de Champions League aantijgingen van een antiracismegroep uit Warschau tegen de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak. De 42-jarige arbiter is aangewezen om de eindstrijd tussen Manchester City en Internazionale op 10 juni in Istanbul te fluiten.

De vereniging 'Nooit Meer' had Marciniak eerder gevraagd zich te distantiëren van "rechtsextremistische activiteiten". Het zou gaan om de vermeende deelname van de scheidsrechter aan een evenement van de controversiële politicus Slawomir Mentzen van de rechts-nationalistische, eurosceptische partij Konfederacja.

"De UEFA en de hele voetbalgemeenschap verafschuwen de 'waarden' die door de partij in kwestie worden gepromoot en nemen deze beschuldigingen zeer serieus", zei de UEFA tegenover het Duitse persbureau DPA. De bond riep op tot "dringende opheldering" en gaf aan dat er "na onderzoek van alle bewijzen" een verklaring zou volgen.

Reactie

Marciniak reageerde op de aantijgingen in de Poolse kant Przeglad Sportowy. De scheidsrechter zei dat bij hem "eerlijkheid en respect voor anderen altijd op de eerste plaats komen en ik wil deze hoogste waarden doorgeven aan anderen". Hij distantieert zich "altijd van racistische, antisemitische en intolerante uitspraken". "Ik zeg altijd 'stop de haat' en zal promoten dat het allerbelangrijkste is om een ​​goed mens te zijn", aldus de arbiter.

Marciniak geldt als een van de topscheidsrechters van het internationale voetbal. Hij leidde ook de finale tussen Argentinië en Frankrijk tijdens het WK in Qatar in december.

Bron: ANP