Ga naar de inhoud
Voetbal

Oranje-voetbalsters willen met Wolfsburg eindelijk weer CL winnen

Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms hopen de voetbalzomer zaterdag te beginnen met een hoofdprijs. De drie Oranje-internationals staan met VfL Wolfsburg in de finale van de Champions League tegen FC Barcelona. Hoewel de Spaanse vrouwen favoriet zijn in het Philips-stadion in Eindhoven (aftrap 16.00 uur), gelooft Wolfsburg na de zege na verlenging op Arsenal in de halve eindstrijd in een nieuwe stunt. Wolfsburg won de Champions League in 2014 voor het laatst.

Barcelona staat voor het derde jaar op rij in de finale van het belangrijkste clubtoernooi. Twee seizoenen geleden werd Chelsea in de finale met 4-0 aan de kant gezet. Vorig seizoen moest Barcelona de beker aan Olympique Lyon (3-1) laten.

Grote meevaller voor de Spaanse grootmacht is de aanwezigheid van Alèxia Putellas. De tweevoudig winnares van de Gouden Bal maakte eind april in de halve eindstrijd tegen Chelsea na een absentie van tien maanden vanwege een knieblessure haar rentree in de selectie.

Barcelona landskampioen

"Ik heb het geluk dicht bij Alèxia te wonen en elke dag van haar te kunnen leren. Alleen al door naar haar te kijken, te zien wat ze op training aan je meegeeft, leer je en word je een betere speelster", zegt teamgenote Claudia Pina in aanloop naar de finale.

Barcelona maakte dit seizoen in eigen land indruk door de landstitel te verdedigen met 28 zeges, één gelijkspel en één nederlaag. Real Madrid eindigde op 10 punten achterstand als tweede.

Bayern München

Wolfsburg moest in Duitsland het kampioenschap aan Bayern München laten en werd tweede. Met Ewa Pajor heeft de Duitse club wel de topscorer van de Champions League van dit seizoen in de selectie. De 26-jarige Poolse scoorde tot dusverre acht keer.

Pajor was er nog niet bij toen Wolfsburg in 2014 de Champions League won. Wel maakte de aanvalster deel uit van de selectie van de drie verloren finales daarna, in 2016, 2018 en 2020. "Die drie nederlagen tegen Lyon zullen mij zeker helpen ter motivatie voor de finale tegen Barcelona. Ik zal mijn verhaal ook delen met mijn teamgenoten. Barcelona is wellicht favoriet, maar het gaat maar om één wedstrijd. Wij willen winnen nu."

Vakantie voor eventueel WK

Roord, Janssen en Wilms krijgen na de finale tegen FC Barcelona drie weken vrij en melden zich dan, als ze deel uitmaken van de definitieve selectie, bij het Nederlands elftal. Oranje begint op 23 juli aan het wereldkampioenschap dat wordt afgewerkt in Nieuw-Zeeland en Australië.

Bron: ANP